Primăria din Onești, acuzată că preia cu forța rețelele de apă de la Onedil
• deși instanța a decis ca administrația locală din Onești să concesioneze rețelele de apă societății Onedil, Consiliul local a mai luat o hotărîre prin care trece aceste bunuri de la Primărie la Termon • Ovidiu Budeanu spune că angajați ai primăriei și consilieri locali au sărit gardurile unor puncte ale firmei sale pentru a prelua cu forța bunurile, iar angajații săi au fost nevoiți să tragă focuri de armă • primarul Emil Lemnaru spune că el nu face altceva decît să respecte legea
Orașul Onești este pe punctul să se transforme într-un cîmp de luptă între salariații Primăriei din localitate și cei ai firmei Onedil, care aparține omului de afaceri Ovidiu Budeanu. Conflictul este mai vechi și pleacă de la încercarea administrației locale de a prelua rețeaua de apă-canal de la firma lui Budeanu și trecerea acesteia în subordinea autorității locale. Dacă pînă acum disputa s-a dat prin tribunale, acum s-a ajuns la luptă fizică. Angajații firmei lui Budeanu s-au văzut nevoiți să folosească arme de foc pentru a-i opri pe trimișii primăriei care au escaladat gardurile societății.
Conflictul dintre Onedil și administrația locală din Onești datează de ani buni. Firma lui Ovidiu Budeanu a cerut ca Primăria să-i concesioneze rețeaua de apă-canal, însă administrația locală a refuzat. Așa s-a ajuns ca subiectul să fie tranșat în instanță. Și așa s-a și întîmplat, numai că, se pare, deciziile luate de instanțele de judecată nu mai sînt respectate. „Pe 4 decembrie 2002 am deschis un proces împotriva Consiliului local din Onești, în care am cerut ca autoritatea locală să fie obligată să ne concesioneze rețeaua de apă. Oricum aveau obligația aceasta, după ce regia autononă locală de gospodărire comunală s-a transformat. Am trimis numeroase adrese Consiliului local, iar intenția noastră a fost ca lucrurile să intre în normal. Am fi putut moderniza instalațiile, iar acest lucru i-ar fi ajutat pe cetățenii din oraș, pentru că prețul serviciilor oferite ar fi scăzut. Pentru că nu am găsit înțelegere, am acționat în instanță administrația locală, iar în ultimele zile din decembrie s-a dat sentința. Tribunalul Bacău a emis o hotărîre definitivă și executorie, care obligă Consiliul local să ne concesioneze rețeaua de apă-canal. Primăria însă a atacat această hotărîre în contencios administrativ, iar cînd s-a pus problema judecării acestei spețe, reprezentanții administrației locale din Onești au recuzat Tribunalul Bacău”, ne-a declarat Ovidiu Budeanu.
Următoarea instanță care decide dacă este întemeiată cererea de recuzare este Curtea de Apel, unde termenul judecății a fost stabilit pe 16 ianuarie, adică joia viitoare. Cel puțin surprinzător, Consiliul local n-a stat cu mîna în sîn și a acționat într-un mod cel puțin bizar, care, de altfel, pare să și fi generat întregul scandal.
Cine are dreptate?
Consilierii locali din Onești au hotărît în ședința de pe 29 noiembrie 2002 să treacă rețeaua de apă a orașului în subordinea Consiliului local. Firma lui Ovidiu Budeanu a deschis proces pe 4 decembrie pentru a convinge Primăria să-i concesioneze rețeaua de apă a orașului, însă, surprinzător, sîmbătă, 11 ianuarie 2003, aceiași consilieri locali au decis printr-o hotărîre să transfere rețeaua de apă de la Primărie la Termon, firma nou înființată a Consiliului local, care se ocupă de distribuirea agentului termic în oraș. „Este un abuz cras. Noi am avut un proces pe rol, instanța ne-a dat dreptate și a dispus să ne fie concesionată de către Consiliul local rețeaua de apă. Deși există un act al instanței, care ar trebui să fie suveran, Consiliul local a hotărît, practic încălcînd legea, să transfere rețeaua de apă de la Primărie la Termon. Este inadmisibil. Practic noi avem cîștig de cauză în instanță, dar cei de la Primărie și Consiliul local continuă să ignore ce a hotărît instanța”, este de părere patronul de la Onedil.
Dacă ședința de sîmbătă a Consiliului local din Onești nu ar fi avut loc și nu s-ar fi decis transferul de la Primărie la Termon a rețelelor de apă, lucrurile ar fi fost relativ simple. Primăria și firma lui Ovidiu Budeanu ar fi tranșat problema pe 16 ianuarie la Curtea de Apel și s-ar fi știut clar cine trebuie să dețină și să utilizeze rețeaua de apă din Onești. Acest act, însă, complică serios lucrurile și ridică serioase semne de întrebare dacă nu cumva aleșii locali din Onești au girat, cu bună știință sau nu, un abuz cras. Ideea este susținută din plin de un certificat emis de secția Contencios administrativ a Tribunalului din Bacău, prin care se solicită suspendarea oricărui act de punere în aplicare a hotărîrii Consiliului local Onești din 29 noiembrie, cea prin care rețeaua de apă trece în subordinea Primăriei. Tribunalul cere în același act cere și anularea hotărîrii cu pricina.
Ovidiu Budeanu spune că, de fapt, deși știau de decizia Tribunalului, autoritățile din Onești încearcă să pună mîna pe bunurile care aparțin firmei sale. El crede că totul se face pe șest și cît mai repede cu putință, așa încît, dacă instanța îi va da lui Budeanu dreptate pînă la urmă, lucrurile să fie deja trecute în mîna primăriei. Ipoteza ar fi că după aceea vor începe alte procese de durată, dar pînă la soluționarea lor, primăria va fi cea care le gestionează.
Departe de procese și de instanțe, ceea ce se întîmplă la Onești pare să dea dreptate suspiciunilor lui Ovidiu Budeanu. Termenul de dezbatere a cererii de recuzare va avea loc pe 16 ianuarie la Curtea de Apel. Dacă s-ar fi așteptat pînă atunci, lucrurile n-ar fi ridicat probleme. Numai că angajații Primăriei din Onești sînt gata să preia punctele care aparțin firmei lui Budeanu, fără să mai aștepte soluția instanței de săptămîna viitoare.
Garduri escaladate și focuri de armă
În afară de ședința de sîmbătă a Consiliului local din Onești în care s-a luat acea decizie ciudată, angajații Primăriei din localitate au mai făcut un lucru care ridică numeroase semne de întrebare. Salariații de la firma lui Ovidiu Budeanu au fost sunați de la Primăria Onești și invitați la o întîlnire în care li s-a cerut să-și ia transferul de la firma la care lucrează la Termon. „Au fost chemați toți șefii de secții de la Apă-Canal joi, 9 ianuarie, la ora 16.00 și au fost amenințați că, dacă pînă miercuri, adică înainte să aibă loc termenul de la Curtea de Apel, nu-și iau transferul la Primărie, vor lucra la Bacău. Au lucrat astfel pentru că știu că unii dintre salariații mei au soțiile angajate la Termon. Și, ca să îi convingă, le-au promis cîte un milion în plus la salarii, iar celor ale căror soții nu au loc de muncă le-au promis că le angajează. Au mizat pe faptul că oamenii nu vor avea ce face și vor ceda presiunilor”, ne-a povestit Ovidiu Budeanu. Pentru că, susține patronul de la Onedil, salariații lui au refuzat propunerile de la Primărie, angajații Primăriei au trecut la forță.
„S-au dus la stațiile de apă și au sărit gardurile, pentru că au vrut să inventarieze bunurile de acolo. Oamenii mei s-au văzut obligați să riposteze și unul dintre ei a tras un foc de armă. E incredibil ce-au fost în stare să facă. Au violat o proprietate privată, ca să nu mai vorbesc că e vorba de siguranța cetățenilor din oraș, pentru că vorbim de niște case de apă. Nu cred că e posibil să se încalce în acest mod legea”, a spus revoltat Ovidiu Budeanu.
Despre toate aceste acuzații, Emil Lemnaru, primarul din Onești, ne-a declarat că sînt neadevărate. Lemnaru ne-a declarat că, într-adevăr, sîmbătă a avut loc o ședință a Consiliului local în care s-a dispus transferul rețelei de apă a orașului de la Primărie la Termon, dar că acest lucru este perfect legal. „Legea ne permite acest lucru și nu acționăm decît după lege. Eu nu am văzut acea hotărîre a instanței despre care vorbește domnul Budeanu. Trebuie să existe o hotărîre judecătorească, care n-a ajuns la mine, pentru că un certificat poate da oricine. În plus, Hotărîrea CL nr. 72 nu a fost atacată de Prefectură în termen de 30 de zile, așa cum prevede legea, deci este corectă. Vorbim, pînă la urmă, de niște bunuri aflate pe proprietate publică, pe care doar autoritățile locale le poate administra”, ne-a declarat Emil Lemnaru. Față de celelalte acuzații, primarul din Onești a spus că sînt nefondate. El susține că nimeni n-a sărit gardurile firmei lui Ovidiu Budeanu și că cei șapte trimiși ai primăriei au acționat normal. Cît despre discuția cu salariații, Emil Lemnaru recunoaște că a avut loc, dar că nimeni n-a fost amenințat.
Lucrurile petrecute la Onești sînt extrem de grave. Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat aseară că n-a fost înștiințat despre asemenea evenimente, dar că luni dimineață se va interesa despre cum au stat lucrurile. Poate că n-ar fi rău ca autoritățile județene să se implice în rezolvarea acestui conflict și să încerce să găsească o cale de a-i ține în frîu pe cei care încalcă legea. E drept că instanța este cea care decide cînd vine vorba de procese, însă cînd într-un oraș se ajunge la focuri de armă, la escaladări de garduri ale unei firme private care se ocupă de apa consumată de cetățeni și amenințări a salariaților de la o firmă trebuie acționat cumva. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns