• ploile catastrofale și furtunile au distrus culturile la producătorii tradiționali care vin pe piețele băcăuane • roșiile au ajuns la 35.000 de lei kilogramul • în perspectivă se vehiculează prețuri de 40.000 de lei pe kilogram
Legumicultorii care vin cu marfă din sud-estul țării pe piețele băcăuane sînt tot mai negri la față. Nu, pe ei nu-i băgăm în categoria bruneților de la tarabe, a samsarilor. Producătorii sunt supărați de ceea ce li se întîmplă acasă, unde natura s-a dezlănțuit împotriva lor în această vară. Furtuni catastrofale, ploi reci, cu grindină mare, dar și ploi acide – iată motivele necazurilor prin care au trecut. „De cîțiva ani buni – ne spunea Ion Caragață, din Ianca -, Dumnezeu parcă și-a întors fața de la noi. Ne ține tot cu grindină și furtună. Ba, dacă nu sînt din-astea, ni se usucă grădinile, parcă ar ploua din cer cu acid”.
Supărarea legumicultorilor se transmite imediat cumpărătorilor din piețe. Vîndute la prima sau la a nu știu cîta mînă, legumele au prețuri mari pentru această perioadă a anului. Cele care țin topul prețurilor sînt, însă, roșiile. Frumoase și cu gust bun, roșiile autohtone s-au îmbujorat de rușine în fața gospodinelor care vin cu sacoșele pregătite să cumpere cu kilogramele. De cîtva timp prețul roșiilor a explodat. De la 15.000 de lei kilogramul pentru marfa de calitate, cu numai două săptămîni în urmă, acum s-a ajuns deja la 35.000 de lei, iar producătorii spun că sînt perspective clare ca prețul să ajungă în curînd și la 40.000 de lei kilogramul. Ce e drept, pe tarabe prețurile au acum, la roșii, un spectru mai larg. El merge de la 15.000 de lei la 35.000 de lei, dar cu 15.000 nu poți cumpăra decît ce e mai rău. Și nu „rău”, ci chiar „foarte rău”, adică ce s-a spart sau dă aproape în putrefacție. De la acest prag în sus, poți cumpăra, de exemplu în Piața Centrală a Bacăului, roșii cu 17.000, cu 18.000, dar și cu 20.000 sau 25.000 de lei kilogramul. După calitate, dar se vede treaba că scumpirea a înmulțit și treptele de calitate. „Roșiile sînt frumoase – ne spunea o gospodină, Maria Bararu, ieri, în Bacău, lîngă o tarabă cu marfă „antîia”. Dar ce folos dacă pînă acum cu banii pentru cinci kilograme acum pot lua mai puțin de jumătate. Și nu e vremea să se întîmple așa, ba dimpotrivă, pentru că abia am trecut de jumătatea lunii iulie”.
Mana, furtunile, ploile cu grindină sau acide au pus la pămînt culturile din județe ca Brăila, Galați, Buzău, dar și în județul Bacău. Unii producători veritabili spun că au avut probleme chiar și în solarii. „Am băgat peste 100 de milioane de lei în 11 solarii – declara unul dintre ei – și acum văd că nu mai pot scoate banii”. Pentru că prețurile au crescut, nici vînzările nu mai merg cum trebuie. Deși mai sînt una-două săptămîni pînă intrăm în „luna pepenilor”, piețele sunt deja pline de asemenea fructe, la numai 15.000 de lei kilogramul, deci la mai puțin de jumătate decît roșiile.
Tot producătorii spun că vremea rea, potrivnică agriculturii, a afectat și alte culturi, astfel încît se așteaptă scumpiri și la alte produse, în special la fructe. În unele localități din jurul Bacăului nu sînt prune, merele cad pe rupte, iar vișinile n-au mai avut sezon în această vară, pentru că nu s-au făcut. Merg, în schimb, foarte bine via, porumbul și chiar grîul – ultima cultură fiind deja în sezonul de recoltare.
Așadar, dacă la toamnă am putea avea coșerele și butoaiele pline, chiar cu ceva surplus, în cămară însă rafturile vor rămîne mult mai goale ca în alți ani. (Petru DONE)
Lasă un răspuns