Peste jumătate dintre întreprinzători rămîn fără afaceri
• doar 120 de firme au intrat în legalitate de la începutul anului • termenul de preschimbare a certificatelor de înmatriculare expiră la 30 iunie 2004 • vor fi desființate și firmele cu nereguli în acte • în cel mult trei săptămîni se va încheia recensămîntul firmelor cu probleme în dosarele de la Registrul Comerțului
Aproape jumătate din agenții economici din județul Bacău nu dețin noul certificat de înregistrare, document ce trebuie obținut de la Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Județean Bacău. Gheorghiță Patrichi, directorul ORC, spune că doar 52 la sută din cei 18.000 de agenți economici au trecut pe la Registru ca să opereze schimbările. „De la începutul anului, doar 120 de agenți economici au luat noul certificat de înregistrare, ceea ce este foarte puțin. Termenul limită de preschimbare a vechilor documente este de 30 iunie 2004. Pînă atunci mai sînt numai cinci luni, iar preschimbarea trebuie să o facă peste 8.000 de firme și persoane fizice autorizate. Mi-e frică să mă gîndesc la aglomerația ce va fi în lunile mai și iunie”, declară Patrichi. Dacă nu se vor încadra în termenul dat de Guvern, aceste firme sau persoane fizice autorizate nu vor mai avea dreptul să funcționeze. „E posibil ca pe unii întreprinzători să nu-i mai intereseze firmele, de aceea nu vin să-și facă preschimbarea. Noi avem experiența aceasta din 2001, cînd aproape 3.000 de firme au intrat în dizolvare din oficiu, pentru că nu și-au majorat capitalul social. Și acum, cu preschimbarea, s-ar putea să fie aceeași situație”, explică directorul Patrichi.
Potrivit OUG 76/2001 și Legii 370/2002, certificatele de înmatriculare și codul fiscal ale agenților economici înmatriculați în registrul comerțului pînă la 1 iulie 2001 se retrag și se emit un Certificat de Înregistrare (CI) și un Cod Unic de Înregistrare (CUI). CI cuprinde datele de identificare ale întreprinzătorului, nume, sediu, număr de înregistrare, CUI (codul fiscal), obiectul principal de activitate și atributul fiscal, din care reiese dacă agentul economic este sau nu plătitor de TVA. La rîndul lor, persoanele fizice autorizate (PF) și asociațiile familiale (AF) mai au la
dispoziție tot cinci luni ca să-și schimbe documentele după care
funcționează. Pînă la 30 iunie, agenții economici de tip AF și PF
trebuie să-și preschimbe autorizațiile. În acest moment funcționează aproape 8.000 de autorizații. În cazul cînd nu se îndeplinește această procedură, acești agenți economici nu-și mai pot desfășura activitatea.
Un alt motiv pentru care foarte multe societăți comerciale sînt pe cale de dizolvare este de natură bitrocratică. Mare parte dintre cele 12.600 de societăți comerciale active din județul Bacău sînt în pericol să fie dizolvate, dacă nu își pun ordine în actele financiare și administrative, anunță ORC. Instituția a demarat o campanie susținută de atenționare a agenților economici care trebuie să-și rezolve aspectele legate de documentele de funcționare. Principala problemă a unor firme înmatriculate în județul Bacău este legată de nedepunerea la timp a bilanțurilor contabile. Alte nereguli sînt durata contractului de sediu nespecificată sau expirată, administratori cu mandat expirat sau neprecizat, societăți fără administrator. Pînă la începutul lunii martie 2004, inventarierea agenților economici cu situații neclare va fi încheiată. Firmele astfel găsite vor fi notificate și așteptate cel mult șase luni la Registru să-și rezolve problemele, în caz contrar urmînd să intre în procedura de dizolvare. Li se va solicita instanțelor judecătorești dizolvarea acestor firme, ceea ce nu înseamnă și lichidare. În acest interval de timp, firmele vor avea posibilitatea să-și acopere neregulile.
Potrivit Legii 161/2003 de modificare a actelor normative privind societățile comerciale, la cererea oricărei persoane, precum și a ORC, Tribunalul poate să pronunțe dizolvarea firmei dacă aceasta nu mai are „organe statutare sau nu se mai pot întruni”; nu a depus, în cel mult șase luni de la expirarea termenelor legale, situațiile financiare anuale ori alte acte; și-a încetat activitatea, nu are sediu social cunoscut ori asociații au dispărut și reședința nu le este cunoscută; nu și-a majorat capitalul social potrivit legii.
La nivel național, procentul firmelor în pericol de desființare este de 75 la sută, dar, în Bacău, acest indicator ar putea fi mai mic. „Există unii care sînt acționari sau asociați la mai multe firme. Cînd au trecut pe la noi pentru una dintre firme, le-am atras atenția că au probleme în actele alteia. Cei mai mulți dintre ei s-au conformat și au intrat în legalitate cu documentele de la dosar”, ne declară directorul Registrului. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns