• aleșii locali au trecut pe ordinea de zi a ședinței starea culturală a comunei, iar la „diverse” au dezbătut și votat proiecte precum rectificarea de buget, planul de urbanism sau înființarea unui centru pentru orfani • Prefectura a depistat că întîmplările jenante de acest gen se repetă la Poduri
Oamenii de la orașe și sate, atunci cînd votează un primar sau un consilier local, își pun speranțe că aceștia vor face treabă pentru localitatea care i-a ajutat să se cocoațe într-un scaun. Puțini își pun însă întrebarea dacă cei care candidează și știu ce trebuie să facă în funcțiile la care tind. Că lucrurile stau exact invers o dovedește o întîmplare jenantă descoperită la primăria din comuna Poduri.
Prefectura a făcut aici, pe 11 iulie, un control prin care a vrut să vadă legalitatea documentelor emise de primar și a hotărîrilor adoptate de consilierii locali. Așa s-a descoperit că, în ședința din 23 noiembrie 2002, aleșii locali au discutat despre subiecte foarte importante, deși ele nu erau trecute pe ordinea de zi. Mai exact, ordinea de zi anunța, la primul punct, un raport privind activitatea culturală din comună, iar la punctul doi, și ultimul, „diverse”. Deși poate părea paradoxal, ședința s-a lungit, chiar dacă subiectul despre cultură s-a epuizat rapid. De ce? Pentru că la diverse consilierii au adoptat hotărîri despre închirierea unei suprafețe de teren, despre înființarea unei clase de ucenici, ba au mers pînă la a lăsa la «diverse» rectificarea de buget și adoptarea unui plan local de urbanism.
Pînă de curînd, ridicolul ședinței din noiembrie trecut n-a sărit nimănui în ochi. N-a verificat nimeni aspectele acestea, n-a aflat nimeni. În atare situație, penibilul și-a făcut din nou apariția în ședința Consiliului local din Poduri, de această dată pe 28 februarie 2003. Și atunci, aceeași poveste. În afara ordinii de zi, nu prea stufoasă și importantă, la diverse s-a votat iarăși pentru probleme stringente: înființarea unui centru de ocrotire a minorilor, numirea unei comisii pentru recepția unor lucrări, delegarea unei comisii de negocieri, înființarea unui serviciu de transport și a unui dispozitiv de pompieri în Poduri. Toate la „și altele”.
„Să lași rectificarea de buget la diverse denotă o lipsă de responsabilitate din partea primarului și a consilierilor locali. În mod firesc, dacă un consilier sau primarul vine cu o propunere, se cere modificarea ordinii de zi și, după o consultare a comisiei de specialitate, se votează pentru includerea acelor puncte pe ordinea de zi. Dacă nu, se amînă și se introduc pe ordinea de zi a ședinței următoare”, ne-a declarat Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii.
Pînă la urmă, în cazul celor întîmplate la Poduri nu-i vorba de vreo ilegalitate, ci de felul aproape caraghios în care unele probleme de maximă importanță sînt lăsate la capitolul diverse, deși ar trebui ca rectificarea bugetului, de exemplu, să constituie o prioritate pentru orice localitate, fie ea oraș sau comună. Cînd îngroparea acestor subiecte la «diverse» se repetă, e deja o problemă.
Am încercat să-l contactăm ieri pe Ioan Dobrovăț, primarul din Poduri, pentru a afla punctul lui de vedere vizavi de cele întîmplate. Nu a fost de găsit, așa că am discutat cu secretarul primăriei, în grija căruia, așa cum au afirmat reprezentanții Prefecturii, cade sarcina de a urmări toate aspectele privind legalitatea hotărîrilor și ale procedurilor ce trebuie respectate. Pe tot parcursul discuției, însă, secretarul Maria Iscu a încercat să ne convingă că nu a comis nici o ilegalitate. „N-am băgat mîna nici în banii primăriei, nici în banii nimănui”, a repetat ea de vreo cîteva ori. Maria Iscu a mai adăugat că lucrurile nu stau așa cum spun cei de la Prefectură. „Au găsit, într-adevăr, ceva, dar era un proiect de hotărîre care s-a discutat în două ședințe. Prima dată n-a fost aprobat, iar a doua oară l-au dezbătut din nou, după ce le-am explicat că este important, și a fost votat”, a mai spus secretarul. Maria Iscu a adăugat că, „da, s-a mai găsit pe o copie conformă cu originalul care nu era ștampilată, dar în doi ani asta nu-i foarte grav”. Femeia a mai spus că ea lucrează de 30 de ani în primărie și că de zece ani este secretar. Un argument care, în fața reprezentanților Prefecturii, n-a fost suficient de puternic. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns