O nouă serie din cadrul proiectului „Conferințe științifice”, inițiat și derulat de Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, a fost deschisă miercuri, 19 februarie, la sediul instituției, prin conferința „Artur Gorovei – omagiu cărturarului”.
Evenimentul s-a constituit în bun prilej de omagiere, de către oamenii de cultură băcăuani, a celebrului folclorist român de la a cărui naștere s-au împlinit 150 de ani, dar și de întărire a cunoștințelor și deschidere către cunoașterea istoriei neamului în rândul publicului tânăr, unul format din elevi de gimnaziu și liceu. Conferința a fost prezentată de prof.univ.dr. Anton Coșa, profesor asociat la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, acesta venind în fața auditoriului cu o prelegere despre viața și activitatea cărturarului, concomitent cu o prezentare în power-point de fotografii și documente la temă. O acțiune „interesantă”, „atrăgătoare”, „bine organizată”, care ar fi trebuit însă, poate, potrivit glasului tinerilor „spectatori”, să fie mai interactivă, iar prezentarea în power-point presărată cu mai mult text, nu doar fotografii.
Necesitatea de a se reveni mereu la Artur Gorovei, folclorist, fondator al primei reviste de folclor din România, „Șezătoarea”, cunoscut totodată ca „prețuitor al ahivelor”, pasionat de istorie și, mai ales, de genealogie, a venit din aceea că, potrivit organizatorilor evenimentului,”acesta rămâne, cu certitudine, unul dintre cărturarii de frunte ai neamului românesc, cu un destin aparte și o activitate rodnică, ce a înțeles menirea omului de cultură și știință într-o societate nesănătoasă, așezată pe temelii solide și care-și respectă valorile. Misiunea oamenilor de cultură și știință de astăzi trebuie să fie convergentă cu cea a oamenilor de cultură și știință de ieri. În acest sens, viața și activitatea lui Artur Gorovei constituie un exemplu demn de urmat”.
Lasă un răspuns