• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Sfintul Eminescu?

Sfintul Eminescu?

Ziarul de Bacau 5 februarie 2010 8 comentarii

LikeShare

– Liga Scriitorilor din România, Filiala Cluj – Napoca, a adresat o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, in care propune canonizarea lui Mihai Eminescu si trecerea sa in rindul sfintilor din calendarul ortodox român – in sprijinul acestei idei, scriitorii clujeni aduc drept argumente descendenta lui Eminescu dintr-o familie religioasa, persecutata pentru credinta sa crestin – ortodoxa, citeva poezii cu tema religioasa, sau faptul ca scriitorul este „cea mai importanta voce poetica din literatura româna”

EMINLiga Scriitorilor din România, Filiala Cluj – Napoca, a adresat o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, in care propune canonizarea lui Mihai Eminescu si trecerea sa in rindul sfintilor din calendarul ortodox român. In sprijinul acestei idei, scriitorii clujeni aduc drept argumente descendenta lui Eminescu dintr-o familie religioasa, persecutata pentru credinta sa crestin – ortodoxa, citeva poezii cu tema religioasa, sau faptul ca scriitorul este „cea mai importanta voce poetica din literatura româna”. „In întreaga opera a poetului descoperim fibra morala si religioasa a neamului nostru (…) viata intreaga si-a conscrat-o Adevarului si Dreptatii (…) Poetul National a devenit simbolul spiritualitătii românesti”,semneaza Al. Florin Tene, presedinte al Ligii Scriitorilor din România, in scrisoarea adresata Patriarhiei Române. Propunerea de canonizare a lui Mihai Eminescu naste reactii in mediul intelectual bacauan. Cui foloseste transformarea lui Eminescu in sfint? Va fi mai citit sau mai inteles? Vor inceta vocile care incearca sa-l denigreze? Este justificata, de biografia si bibliografia poetului, propunerea scriitorilor clujeni de a-l trece pe Eminescu in rindul sfintilor? La aceste intrebari raspund scriitori si profesori bacauani. In 1992, Biserica Ortodoxa Româna l-a canonizat pe Stefan cel Mare.

„Eminescu era deja perceput ca un sfint”

Ghiorghi Iorga, profesor de limba si literatura româna al Colegiului National “Ferdinand I” Bacau, spune ca o astfel de propunere este o urmare fireasca a unui continuu „exercitiu de admiratie” al românilor fata de acest poet si o compensare a faptului ca nu mai este citit. “E o idee exceptionala. Eminescu era deja perceput ca un sfint. Niciodata spiritul unei natiuni nu s-a confundat mai bine cu o persoana, ca in cazul lui Eminescu. In opera sa nu este vorba de crestinism, are doar citeva poezii cu filon popular. Dar canonizarea nu are in vedere partea religioasa a operei, ci modul de a fi al unui sfint, in acest caz sacrificarea pentru spiritul românesc. Canonizarea sa ar fi finalul unui exercitu de admiratie care s-a consumat in foarte mult ani, fara ca opera sa fie citita cu adevarat. Situatia ar putea fi foarte bine ilustrata de «Elegia a doua, Getica», catre Vasile Pârvan, in care Nichita Stanescu spune «(…) nu te taia la mina sau la picior/ (…)/ De îndata vor pune in rana un zeu». Este o tendinta a poporului român de a mitiza mereu. Partea rea in cazul canonizarii lui Eminescu ar fi ca e un fel de a ne desparti de el, in ultima faza a acestui exercitiu de admiratie. Partea buna ar fi ca s-ar incheia un proces in care spiritul lui Eminescu se confunda cu spiritul românesc”.

„Nu de sfinti ducem lipsa”

Criticul si istoricul literar Alexandru Dobrescu, cercetator al operei eminesciene, autor a mai multe volume “Detractorii lui Eminescu”, trateaza cu ironie propunerea canonizarii. “Nu stiu cine este aceasta Liga, nu stiu ce organizatie literara, paramilitara o fi. O sa raspund, de fapt, cu o intrebare. Canonizarea lui Stefan cel Mare a fost justificata? Nu de sfinti ducem lipsa. Ne va fi mai aproape daca il facem sfint? Nimic din opera sa nu justifica un astfel de gest. Dar nu poti sa stii cum judeca Patriarhia Româna. S-ar putea ca tocmai sa aiba un loc vacant de sfint”.

„Creatia lui Eminescu trebuie lasata vie, libera”

Eminescologul Stefan Munteanu, profesor al Universitatii “George Bacovia” din Bacau este de parere ca prin canonizare nu i se poate face un rau lui Eminescu, „dar nu ne facem nici noua un bine”. “Vreau sa spun ca cei care au avansat o asemenea propunere nu cunosc nici esenta creatiei eminesciene, nici esenta doctrinara a religiei crestine. De aceea, gestul lor nu trebuie sa ne panicheze, dar nici nu trebuie acceptat fara discernamint. (…) Creatia lui Eminescu trebuie lasata vie, libera, aşa cum a fost zamislita. In consecinta, cred ca prin canonizare nu-i putem face un rau lui Eminescu, dar nu ne facem nici noua un bine. Mai mult, exista pericolul sa pacatuim si prin prostie, chiar daca cerem bunavointa lui Dumnezeu”.

„O gluma de o naivitate amara foarte”

Poetul Ion Tudor Iovian spune ca a primit cu neliniste si nedumerire stirea ca Liga Scriitorilor din România, „o organizatie profesionala de care nu multa lume a auzit”, cere ca Eminescu sa fie trecut in rindul sfintilor. „Argumentatia celor din liga este de o naivitate scolareasca greu de admis, sentimentala si departe de adevar. Tine de un delir verbal pe care il credeam definitiv apus…(…) Cererea ca poetul Mihai Eminescu sa fie canonizat si sa fie trecut în rindul sfintilor din calendarul ortodox român vine intr-un moment de indiferenta vinovata fata de cultura. Ar trebui luata ca o gluma de o naivitate amara foarte”.

Patriarhia Româna: „Canonizarea cuiva este mai mult decât cinstirea memoriei sale”

In raspunsul oferit Ligii Scriitorilor din Cluj, prin Biroul sau de Presa, Patriarhia Româna, subliniaza ca o canonizare a cuiva „presupune criterii si proceduri care nu se bazeaza doar pe entuziasm si dorinta publica”. „Solicitarea Ligii Scriitorilor din România, care nu reprezintă o noutate, se adaugă numeroaselor alte propuneri aflate pe agenda de lucru a Comisiei de Canonizare a Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, trecerea in rindul sfintilor realizindu-se in urma unui proces indelungat, care impune o cercetare amanuntita si respectarea unor criterii riguroase (credinta ortodoxa marturisita public, sfintenia vietii si evlavia populară etc.).Canonizarea cuiva este mai mult decât cinstirea memoriei sale”, a fost raspunsul transmis de Patriarhia Româna. Daca Liga clujeana ramine fidela dorintei sale de canonizare a lui Eminescu, va trebui sa se adreseze Mitropoliei Clujului. In perioada 1950 – 2009, Biserica Ortodoxa Româna a „trecut în rindul sfintilor o suta de sfinti români sau de alt neam, traitori sau ale caror sfinte moaste se pastreaza in România”.

LikeShare

Din categoria: Top Story

Reader Interactions

Comentarii

  1. ionut a zis

    4 februarie 2010 la ora 10:32 pm

    Poet national, luceafar al poeziei romanesti, Mihai Eminescu va ramane pentru eternitate coloana vertebrala a lirismului autohton…..insa curvasaria cu Veronica Micle reprezinta o pata peste nestemata sa opera…

    Răspunde
  2. Rica a zis

    4 februarie 2010 la ora 10:52 pm

    Cititi poezia lui Cosbuc „Toti sfintii”. Dupa toti sfintii cunoscuti, dupa Paisie sfantul, calugarii vor inchina bucurosi un paharel si pentru Eminescu sfantul…

    Răspunde
  3. Anonim a zis

    5 februarie 2010 la ora 6:28 am

    Imbecilitatea contemporana il obliga pe geniul sufletului romanesc sa suporte discutii care nu-si au locul! Eu propun ca cretinul care a venit cu aceasta propunere sa bata zilnic cate o 1000 de matanii si sa tina post negru pana la calendele grecesti.

    Răspunde
  4. Albert a zis

    5 februarie 2010 la ora 11:39 am

    Hai dati-o dracului… maine poimaine o sa fie si Jiji Becali canonizat pt banii dati pe la biserici si preoti…

    Răspunde
  5. vox populi a zis

    5 februarie 2010 la ora 2:45 pm

    IONUT,…curvasaria de care ai curajul sa vorbesti e o frumoasa poveste de dragoste care nu are nimic de a face cu opera sa.Cum poti debita asa tampenii,…odata am vazut chiar un comentariu inteligent la tine.Probabil a fost o exceptie…

    Răspunde
  6. eddy a zis

    5 februarie 2010 la ora 5:43 pm

    hehe…..cat costa ca ma fac si eu sfant…..MARI INBVECILI SUNT UNI….

    Răspunde
  7. MISU a zis

    5 februarie 2010 la ora 8:41 pm

    Cine urmeaza? Carol al II-lea, Caragiale, Alecsandri, Ion Creanga……

    Răspunde
  8. vox_ne_vox a zis

    8 februarie 2010 la ora 10:10 pm

    „Curvasaria” lui a existat! Faptul ca, ideatic, a ridicat-o la rang de maretie e meritul sau cel mai de pret! Aici nici nu avem ce comenta. Pe Eminescu trebuie numai sa-l citesti, nu sa-l „scotocesti” sau sa-l judeci. Veronica era ceea ce pentru el ar fi intrupat idealul feminin. De aici si revarsarea geniului. Asta nu justifica insa initiativa BOR-ului de a-l trasnsforma in sfant. Daca ne gandim insa ca aceiasi institutie, mai ‘nainte a procedat in acelasi fel cu Stefan cel Mare, nimic nu ni se mai poate parea imposibil. De ridicol nici nu mai vorbim.

    Da’ putem vorbi de urmatoarea initiativa, in acest sens. Misule…eu as paria pe Caragiale! Ce zici?:D

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Cum poți adopta un stil de viață rafinat prin alegerea accesoriilor potrivite?

Ordinea de zi a sedinței extraordinare a Consiliului Județean Bacău din 19 mai 2025

Grav accident pe E85, la Sascut, soldat cu 2 victime. Au fost implicate 3 autoturisme și un TIR

Soluții bancare care te pot scoate dintr-o criză financiară

Polițiștii îl căutau de 6 ani. Au dat de urma lui în comuna Răcăciuni

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Mos ion la Sondaj IRSOP: Nicușor Dan l-a depășit pe George Simion cu câteva procente
  • Basil la Sondaj IRSOP: Nicușor Dan l-a depășit pe George Simion cu câteva procente
  • Makelele la Sondaj IRSOP: Nicușor Dan l-a depășit pe George Simion cu câteva procente
  • Jorjel la Sondaj IRSOP: Nicușor Dan l-a depășit pe George Simion cu câteva procente
  • Adrian la Sondaj IRSOP: Nicușor Dan l-a depășit pe George Simion cu câteva procente

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău