Tandemul PSD-UDMR a reușit ca pe ultima sută de metri a anului trecut să impună CODUL FISCAL, publicat în Monitorul Oficial al României din data de 24 decembrie 2003, ultima zi lucrătoare a instituțiilor publice.
Cei doi parteneri politici ocazionali au zîmbit cu șiretenie, atît săracilor – mîna spartă la vot, dar și clasei de mijloc cu ștaif, dar fără trecere la vulg.
Nevăzătorii în ale „politichiei subțiri” s-au bucurat prematur pentru că, luat boabă cu boabă, Codul fiscal nu constituie un pas înainte pentru cei care vor să se înhame la muncă, ci este mai degrabă favorabil adepților creșterii zero. Astfel, chiar din art.3 din Legea nr.571/2003 – Codul fiscal -, printre principiile generoase este și cel privind eticheta fiscală la nivelul persoanelor fizice, care privește impunerea diferită a veniturilor, în funcție de mărimea acestora. Altfel spus, se operează cu un sistem de descurajare a intensității și calității muncii, percepîndu-se mult de la cei ce vor să se impună prin muncă și puțin de la cei care trag mîța de coadă. Această manieră discriminatorie îi impozitează mai mult pe cei care muncesc mult, iar la redistribuirea produsului social sînt tratați egal cu cei care taie frunză la cîini.
Prin lărgirea bazei de impozitare la TVA și majorarea nivelului accizelor se va produce o creștere generală a impozitării pe anul în curs. Starea de insuficiență bugetară a dus pînă acolo încît s-au inclus în cota redusă de TVA unele servicii și livrări de bunuri, scutite anterior: bilete de intrarea la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice și de arhitectură, grădini zoologice și botanice, expoziții, livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, produse ortopedice, medicamente de uz uman și veterinar.
Știm că atît Adrian Năstase, cît și Marko Bela sînt intelectuali de clasă; nu știm însă dacă fac acte de mecenat, dar nu înțelegem de ce au fost reduse sumele destinate sponsorizării și mecenatului, deductibile din impozitul pe profit, astfel lovindu-se și în bibliotecile care mai supraviețuiesc, dar și în bursele de specializare. Se pare că Tănăsescul Guvernului nu prea le are cu actul de cultură!
Nu știm cum vor acționa dragii de occidentali cînd vor observa că art.40(2) din Codul fiscal încalcă principiul internațional al evitării dublei impuneri, și asta pentru că rezidenții străini, din al patrulea an consecutiv de activitate vor fi supuși impozitului pentru veniturile obținute din orice sursă, atît din România, cît și din afara ei.
Articolul 46 din Cod dă posibilitatea menestrelului de la finanțe să stabilească prin Ordin sumele fixe privind deducerile personale, așa că luarea în calcul a inflației depinde de mușchii lui și ai celor ce îl păstoresc. O găselniță fiscală este aceea privind grila de impozitare a veniturilor din activități independente, fiind aceeași cu grila aplicată veniturilor din salarii, observîndu-se, chiar și de cei fără studii în finanțe, caracterul discriminatoriu privind impozitarea egală la munca neegală.
Competența acordată Direcțiilor generale ale finanțelor publice teritoriale de a stabili normele de venit impozabil din activitățile independente va duce la o aplicare după ureche și interes local a legii în provinciile istorice. Ardealul va face notă discordantă și nu poate fi supus criticii. Aceeași hibă o prezintă și lăsarea la decizia Direcțiilor teritoriale ale finanțelor publice de a stabili normele de venit pe baza cărora se impozitează veniturile din activități agricole.
Deoarece sacul republican este peticit și goluț, belitul de român va fi impozitat și în situația unui cîștig cu ocazia tragerilor de amortizare la societățile de asigurări.
Politica fiscală a actualilor guvernanți are o vădită tentă haiducească, dar nu stilul retro. Pentru că haiducii din feudalism ațineau calea caleștilor cu aur, iar paralele le împărțeau la săraci și cîrciumari. Astăzi, însă, paralele neohaiducilor fiscali ajung doar la crîșmarii care dau răchie pe datorie pînă ia rumânul venitul garantat. Și ce nu fac pesedeii și markobeliții pentru a-și asigura continuitatea la masa cea bogată! (Hary CERNEȚ)
Lasă un răspuns