Sinaxar romano-catolic: Pomenirea Sfintei Flavia Domitila
La marile succese lumești ale fiilor săi duhovnicești, Sfîntul Epifanie nu se entuziasma. Ci, simplu, își manifesta bucuria cu un zîmbet, atrăgînd atenția la deșertăciunea succesului. „Toate cele omenești sînt deșertăciune…” spunea în felul lui caracteristic, chiar și la ridicarea la catedra de profesor universitar a vreunui fiu duhovnicesc, și asta în timpul cînd faptul acesta se făcea de regulă pe merit.
Un fiu duhovnicesc al Sfîntul Epifanie, medic de profesie, a trecut pe la sfînt cu puțin înainte de a merge la Congresul Medicilor, unde trebuia să i se dea un premiu pentru o oarecare lucrare. Sfîntul Epifanie l-a felicitat, dar i-a și accentuat: Nu uita, fiule! Și după acestea, moartea!
Un creștin a venit la Sfîntul Epifanie și l-a întrebat: Părinte, deoarece nu am asigurare medicală, medicul a scris consultația și medicamentele în cartea de sănătate a tatăui meu. E rău asta? La care părintele i-a răspuns: Să mergi, să anulezi ceea ce ai făcut și să plătești și medicul și medicamentele. Și dacă asta nu este cu putință, să mergi să dai unui sărac banii pe care i-ai scutit cu înșelarea făcută. Dar…,a vrut să contiune creștinul. Să faci, imediat, ceea ce ți-am spus!
Un oarecare fiu duhovnicesc al său lucra la expedierea publicațiilor ortodoxe. Obișnuia ca atunci cînd trimitea periodicele părinților săi, ce erau abonați, să pună în plic și cîte o scrisoare adresată lor, ca să nu plătească timbrele. Cînd a spus aceasta Sfîntului Epifanie, el i-a răspuns cu asprime: Asta este înșelarea statului. Să cumperi atîtea timbre, de cîte ori ai făcut asta și să le rupi.
La casa unui fiu duhovnicesc al său, s-a stricat contorul de măsurare a curentului electric. Și l-a întrebat pe părintele Epifanie:
Părinte, e păcat că nu plătim? Desigur, fiule! Să mergeți să anunțați imediat. Asta se numește furt, indiferent dacă n-ai pricinuit tu defecțiunea contorului. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns