• legea spitalelor prevede înființarea de noi structuri de conducere în unitățile medicale cu paturi • acestea ar trebui să găsească soluții pentru ca pacienții să nu se mai plîngă de serviiciile din spitale • între 5 și 18 aprilie se va organiza concursul pentru ocuparea funcției de director general
Cele zece spitale din județul nostru au fost cuprinse de febra reorganizării. Noua lege a spitalelor prevede ca spitalele să își schimbe structurile de conducere în vederea asigurării unui management cît mai eficient. Noile foruri de conducere ar urma să asigure pacienților servicii medicale mult mai bune decît cele existente, condiții hoteliere și hrană mult mai bune. Legea spitalelor a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Unitățile medicale vor fi conduse, de la sfîrșitul lunii mai, de un consiliul de administrație și de un comitet director. „După noua lege a spitalelor, unitățile cu paturi sînt conduse de un consiliul de administrație format din șapte membrii. Consiliul director va fi format din directorul general, contabilul șef, directorul economic și un director de îngrijire”, ne-a declarat doctorița Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău.
Consiliul de administrație, care va superviza activitatea comitetului director, va fi format din cîte doi reprezentanți de la Direcția de Sănătate Publică și de la Consiliul Județean sau local, după caz, și cîte un reprezentant de la Ordinul Asistenților și Colegiul Medicilor. Pînă în prezent, aproape toți membrii din consiliile de administrație a spitalelor au fost desemnați, cu excepția celor de la Consiliul Județean. Pînă pe 22 martie, consiliul de administrație trebuie format pentru a se putea organiza concursul pentru postul de director general în spitale. Pentru candidații pe postul de director general, concursul se va organiza în perioada 5-18 aprilie.
Directorii medici nu vor putea profesa patru ani
Medicii care vor candida pentru posturile de director vor trebui să își ia adio de la activitatea medicală, pentru că legea spitalelor le interzice acestora să lucreze pe secții atît timp cît sînt directori. „Atît timp cît ocupă postul de director, un medic trebuie să renunțe la activitatea medicală. Ei vor fi mandatați în acest post timp de patru ani”, a precizat Elena Stînga.
Listele de candidați pentru posturile de directori sînt deschise în toate spitalele din județ. La spitalul Județean Bacău, însă, va candida actualul director, doctorul Leornard Roșu. „M-am gîndit foarte serios la acestă alternativă și m-am hotărît să candidez, așa că pot spune că a devenit oficială candidatura mea la postul de director general al Spitalului Județean Bacău”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul spitalului băcăuan. Tot o certitudine este și alegerea unui nou director la Spitalul de Pediatrie Bacău. Actualul director, doctorul Dumitru Anton, a fost desemnat în consiliul de administrație al spitalului de către Colegiul Medicilor și nu va mai putea candida pe funcția de director general. Una dintre cele mai sigure candidaturi pentru ocuparea postului rămas vacant va fi cea a doctoriței Aurelia Țaga.
Rămîne de văzut dacă numeroasele schimbări din sînul spitalelor vor aduce condiții sporite pacienților internați, creșteri salariale pentru personalul medical și servicii medicale de calitate superioară celor existente. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns