La începutul anului 2003, situația financiară a Spitalului Municipal Onești, ca de altfel și a altor unități similare din județ și din țară, este una foarte grea. „La data de 31 decembrie 2002, spitalul avea datorii de 23,5 miliarde lei către diferiți furnizori, sume pe care trebuie să le achităm în 2003”, ne-a declarat doctorul Mihail Noica, purtător de cuvînt al spitalului. Cele mai mari restanțe de plată sînt către furnizorii de medicamente, peste 15 miliarde lei, și către societatea care a asigurat serviciile termoficare, apă și canalizare în anii trecuți, SC Onedil SA, 2,6 miliarde lei. Alte 5,3 miliarde lei are de plătit spitalul oneștean la furnizorii de alimente, materiale medicale și materiale dezinfectante, neachitarea acestora atrăgînd și o serie de greutăți în aprovizionare. „Reușim cu greu să achiziționăm cele necesare, probleme mari fiind la alimente”, spune doctorul Noica.
Situația spitalului oneștean ar putea cunoaște o îmbunătățire odată cu trecerea unei părți din cheltuieli, și anume cea pentru utilități, reparații, echipament și unele investiții, în grija Consiliului Local. „Am început demersurile pentru predarea spațiilor la Primărie și am întocmit un necesar. De la bugetul local vom avea alocate 12,4 miliarde lei pentru anul 2003”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului Municipal Onești. Conform conducerii spitalului, bugetul este insuficient deoarece sînt o serie de raparații care trebuie efectuate urgent. „Nu s-a făcut nimic în acest spital de peste 30 de ani. În primul rînd este necesară reparația instalațiilor sanitare care se defectează frecvent și cauzează mari probleme”, spune directorul spitalului.
În ceea ce privește cealaltă parte a bugetului unității, sumele care urmează să fie primite de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, nu se știe nimic sigur deoarece parametrii principali conform cărora se va calcula aceasta, respectiv costul și durata medie a zile de spitalizare, nu se cunosc încă. (R. SĂLBATECU)
Lasă un răspuns