• licitația a fost amînată, deoarece dosarele participanților au fost incomplete • unitatea a fost evaluată la 10 miliarde de lei
La Podu Turcului a avut loc, ieri, licitația pentru vînzarea spitalului din localitate. Această unitate medicală a fost scoasă la vînzare, cu acordul Ministerului Sănătății. Experții au evaluat întreg patrimoniul spitalului la zece miliarde de lei, preț de la care a pornit și licitația. Primul termen al licitației a fost programat pentru ora 16.00. „La licitație s-au prezentat două persoane fizice, dar pentru că documentația depusă nu era completă s-a stabilit un al doilea termen. Acesta va avea loc peste două săptămîni”, ne-a declarat doctorul Marin Buștiuc, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică Bacău.
În primăvara anului trecut, spitalul din Podu Turcului a fost transformat în centru de sănătate, iar directorii de aici au obținut acceptul ministerului de resort ca să-l vîndă. La începutul acestui an, consilierii locali au votat proiectul de hotărîre prin care imobilul spitalului din localitate a fost trecut din administrarea Primăriei în patrimoniul privat al comunei. Era ultimul demers necesar ca spitalul să poată fi scos la vînzare. Clădirea a fost evaluată de un grup de specialiști de la Bacău la aproximativ 10 miliarde de lei, după care Primăria din localitate s-a ocupat de întocmirea caietului de sarcini în vederea organizării licitației. Printre cei care s-au înscris în cursă se află și omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, patronul firmei UMB Spedition.
În acest moment, la Spitalul din Podu Turcului lucrează 76 de angajați. Unitatea are 35 de paturi și trei secții. „Așteptăm să vedem ce va aduce această privatizare atît pentru angajați, cît și pentru asigurați. Spitalul deservește cam 36.000 de locuitori, din zece comune învecinate. Rămîne de văzut dacă privatizarea nu va ridica costul de spitalizare, dar sperăm ca totul să fie în sprijinul pacienților și aceștia să aibă acces la sănătate”, ne-a spus și Gabriel Ghiugan, directorul centrului medical din Podu Turcului.
Noul proprietar al spitalului va trebui să evalueze fiecare secție în parte pentru a calcula nivelul investiției. El va trebui să scoată bani frumoși din buzunar pentru aparatură, infrastructură, unitatea fiind veche de vreo patru decenii. Totodată, viitorul patron va trebui să facă la spital și o farmacie, un laborator de analize, o stație de ambulanță și să angajeze personalul medical aferent. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns