Statisticile întocmite de Inspectoratul de Poliție Județean Bacău prezintă o imagine sumbră a criminalității din județ. Anul trecut s-au înregistrat creșteri masive la toate capitolele, de la crime și până la jafuri la drumul mare. Situația a fost cauzată în primul rând de haosul care a dominat vârful IPJ Bacău, ce a fost condus o perioadă de suceveanul Toader Buliga, iar mai apoi a rămas fără șef, fiind coordonat de un singur adjunct.
Ce spun statisticile pentru 2022
Conform raportului întocmit chiar de IPJ Bacău, la nivel general s-a înregistrat o creștere a infracțiunilor în județ cu 12,4% față de anul anterior, ajungându-se la peste 15.500 de infracțiuni sesizate. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în ceea ce privește infracțiunile stradale (26,2%), fiind înregistrate 1664 de infracțiuni, cu 345 mai multe decât în 2021. La fel, infracționalitatea judiciară a crescut cu 17,2%, iar cele de altă natură cu 5,9%. Excepția care întărește regula o reprezintă sectorul economico-financiar, unde infracțiunile au scăzut, conform statisticii IPJ, cu 4,3%.
Numărul crimelor s-a dublat
Cea mai importantă creștere s-a regăsit în cazul criminalității față de persoane. Aici, la capitolul „omoruri”, cifrele s-au dublat. De la 6 crime în 2021, la 13 crime în 2022. Lovirile și alte violențe au crescut cu 23,3%, înregistrându-se 3478 de fapte, iar amenințările au crescut și ele cu 18,5%.
Furturile de la raft și cele din mașini au crescut alarmant
La criminalitatea contra patrimoniului, adică furturi, tâlhării și distrugeri, s-a înregistrat o creștere de 11,9%. Cea mai mare creștere au avut-o furturile din societăți comerciale (30%), cu precizarea că peste 80% din cazuri au fost furturi de pe raft, comise în timpul programului de funcționare a magazinelor.
Furturile din autoturisme au crescut cu 28,6%, cele din locuințe cu 19,1%, furturile de mașini cu 12,9%, tâlhăriile cu 11,7%, iar faptele de distrugere cu 25,7%.
Un an dezastruos pentru conducerea IPJ Bacău
Una dintre cauzele lipsei de performanță a IPJ Bacău a constituit-o haosul de la vârful instituției. Suceveanul Toader Buliga a fost împuternicit, prin ordinul ministrului MAI să conducă Poliția Bacău, începând din 5 martie 2021, ca urmare a scandalului iscat pe seama crimei de la Onești. Însă postul a devenit vacant abia pe 18 noiembrie 2021, când Vasile Oprișan, detașat temporar pe alte funcții, a ieșit la pensie. Astfel, Toader Buliga a condus IPJ Bacău până în noiembrie 2022.
Mandatul său a fost marcat de cazuri deosebite, care au zguduit Inspectoratul, dar, mai ales, de tensiuni interne, foarte mulți polițiștii fiind nemulțumiți de modul în care au fost tratați. De altfel, au existat multe cazuri în care aceștia au fost cercetați disciplinar și chiar înlăturați din funcții, după care instanța de judecată le-a dat dreptate. După această dată, IPJ a rămas fără conducere o perioadă. Coordonarea a fost asigurată de un singur adjunct.
Motivele oficiale invocate de Poliția Bacău pentru creșterea criminalității sunt repatrierea infractorilor din străinătate, precum și încetarea stării de alertă la nivel național, odată cu martie 2022. Este invocată, de asemenea, și lipsa de personal.
Noua conducere, misiune grea
De curând, la cârma IPJ a fost împuternicit adjunct al șefului inspectoratului, cms-șef Voicu Emil-Constantin. Acesta are o misiune dificilă de a „îndrepta” statisticile mai puțin fericite ale Poliției pe anul trecut.
„Eu cred că cel mai important este să readuc un spirit pozitiv în rândul colegilor, să le redau autonomia și încrederea. De altfel, acest lucru deja se simte și se vede în rezultatele preliminare la trei luni”, a declarat, pentru Ziarul de Bacău, cms-șef Emil Voicu.
Primele date pe 2023 arată o îmbunătățire
IPJ Bacău ne-a pus la dispoziție și datele statistice pe primele 3 luni ale anului, unde, într-adevăr, se observă o îmbunătățire a activității Poliției.
În pentru primul trimestru al anului 2023 a existat o ușoară scădere, de 0,76% a infracţiunilor sesizate, în comparație cu perioada similară a anului 2022. Trendul, în ceea ce privește infracțiunile sesizate este unul descrescător, astfel că, în luna martie 2023 s-a înregistrat o scădere de 7 procente față de perioada similară a anului trecut.
Situaţia indicatorilor se prezintă astfel: infracţiunile stradale înregistrate au fost cu 1,16 % mai puține decât în primele 3 luni ale anului 2022, cele economice au crescut cu 21,83 % în anul 2023, infracțiunile judiciare au înregistrat o scădere de 4,17 % în perioada de referință.
„În ceea ce privește infracțiunea de omor, precizăm că, în anul 2023 nu s-a înregistrat nicio faptă. Infracțiunile de lovire sau alte violențe sunt în scădere cu 5,29 %, faptele de amenințare sunt mai puține în acest an cu 15,8 %, furturile au o ușoară creștere de 1,6 %, cu mențiunea că, aceasta este cauzată de sesizările de furt de pe rafturi din magazine, în aproape toate cazurile, autorii find identificați și prejudiciul recuperat. În ceea ce privește infracțiunile de tâlhărie sesizate, există o creștere de 4,62 %. Infracțiunile de distrugere sesizate în primele 3 luni ale acestui an, înregistrează o scădere de 18,6%”, ne-a informat IPJ Bacău.
Conducerea ATOP închide ochii la „reușitele” Poliției
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Bacău, cea care supervizează activitatea Poliției, pare că nu știe să citească cifrele întocmite de IPJ. În ciuda creșterii evidente a criminalității, ATOP constată, în raportul său, „eficiența serviciului polițienesc în ceea ce privește asigurarea ordinii și siguranței publice la nivelul județului nostru”. De asemenea, ATOP recomandă IPJ Bacău să „continue măsurile întreprinse anul anterior”.
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bacău (ATOP-Bacău) este constituită şi funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean Bacău ca organism cu rol consultativ. Este constituită din şeful inspectoratului de poliţie judeţean, un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor, subprefect, 6 consilieri desemnaţi de Consiliul Judeţean, 3 reprezentanţi ai comunităţii, şeful inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean, şeful inspectoratului judeţean de jandarmi şi şeful poliţiei locale din municipiul reşedinţă de judeţ. Președintele ATOP Bacău este consilierul județean Vasile Isvoran.
Cristi Americanul a zis
1. De ce nu avem chestor plin si se merge cu interimari de o bucata de vreme la IPJ?
2. La ATOP tot indemnizatii nesimtite se dau pentru niste flecusteturi de sedinte?
3. Elitele politice ce parere au ca la umbra carmuirii lor infractionalitatea e la cote alarmante?
contribuabil a zis
nu conteaza,important e ca avem piți și coca dichisiți care se plimbă aiurea toata ziulica cu masinile statului mai ceva ca uber-bolt si carora o sa
e platim pe langa scolarizare-dotare-echipament si pensiile iniante de vreme.
ministerul de interne,una din cele mai mari pacaleli din romania lor.
Politist a zis
De când a venit noul șef la Politie exista o alta atmosfera,mult mai buna ca înainte.
De asemenea,este un om care ne respecta și ne da încredere.
DoYourJob a zis
Sunt putini politisti care isi fac cu adevarat treaba. Cei mai multi, cum sunt cei de la sectia 2, nu stiu cum sa faca sa treaca timpul mai repede. Incepand de la cel de jos, de la intrare, care incearca sa te descurajeze sa depui plangerile, pana la agentii de sus care se fac ca muncesc.
Cu plangere depusa si cu informarea locatiei (bloc, scara) a infractorului, politia nu a facut nimic. Motivatia agentului a fost ca are dosare de 2-3 ani si trebuie sa astept. In plus el nu este „politist personal” al nostru (al cetateanului ce plateste impozit la stat pentru plata bugetarilor)
Cum sa scada criminalitatea cu asemenea specimene..
Stan a zis
Perfect adevarat.
La o plangere pentru distrugere depusa mi s-a raspuns (verbal este adevarat) ca nu au ce face pentru ca personajul este un procesoman recunoscut si ii da si pe ei in judecata.
Ramane doar sa ne facem dreptate singuri.
Bacauan a zis
Sau politisti care nu verifica veridicitatea unor acuzatii menite sa strice imaginea unor persoane nevinovate! Poate orice Mariuca sa se duca sa te reclame mincinos pentru orice prostie si mai e si crezuta, desi nu vine cu dovezi clare si nici cu afirmatii logice.
Politist băcăuan a zis
Multumim din inimă PNL Bacău.
Multumim din inimă doamna Tudorita pentru conducerea ce ati adus-o in bătaie de joc de la Suceava si Neamt!
Ati distrus institutia construită cu munca si sudoare de Oprisan si Tuluc si alti ofiteri si agenti cu experienta care au părasit scarbiți sistemul!
Cei ce au rămas au o misiune aproape imposibilă,să repare ce au distrus altii in doi ani.
Ani de zile politia Bacau s-a mentinut in topul national la rezultate pozitive.
Jos labele de pe politie d-lor politicieni!
Rușine!!
Dan Marariu a zis
Poate politia asta va fi condusă vreodata si de politisti nu de ingineri si fotbaliști!
Goergian Popa a zis
Dl chestor Voicu,sau ce grad aveti domnia voastra,nu am auzit pana acum de d-voastra,aprindeti becul.
Posturile de politie sunt inchise,dai cu tunul nu gasesti un politist mai ales prin zona Onesti-Adjud.
Politiștii d-voastra nu mai au autoritate,stau numai la pandă cu radarul.
Nu gasesti un om cu experientă,cu maturitate cu care să te poti consulta.
Aroganți si nesociabili!
Nu mai e nimeni cunoscut prin politia asta,numai anonimi care nu au nici un respect!
Unde mergem asa?
Turcu a zis
Oprisan? Care acoperea pe cei cu dosare de evaziune fiscala de miliarde? Sau care intervenea pentru tinerea la sertar a unor dosare grave lasate cu morti, accidente de munca cu decese, dar si milte altele?
dtk a zis
E un mare pas inainte cu domnul Voicu pentru Politia Bacau
Viorel Stan a zis
De unde e venit si unde a lucrat pană acum?
Ce promoție e?