Deși statul a promis că va ajuta pe toate căile producătorii care activează în agricultură, restanțele la susținerile aprobate pe anul trecut și pe cel în curs însumează zeci de miliarde de lei. Cea mai mare valoare restantă o înregistrează Sofertul, producătorul de îngrășăminte băcăuan. Deși combinatul s-a achitat de sarcina de a produce îngrășămintele chimice atribuite gratuit agricultorilor cu mai puțin de 2,5 hectare de teren în extravilan, firma mai are de primit circa 45,4 miliarde de lei din partea statului. Practic, acest fapt întărește afirmațiile guvernanților conform cărora fertilizanții vor fi plătiți după ce se va încheia procesul de distribuție. Dar cum la acea dată nu s-a precizat și cînd, s-au adeverit și temerile exprimate de directorul general al Sofert, Cornel Cîrnu, care avea îndoieli asupra ritmicității plăților.
Mai există restanțe și la alte forme de subvenționare. Asftel, la HG 1556/2002 privind subvenționarea materialului genetic de calitate la pui, scrofițe, viței și porci, din cele 51,7 miliarde de lei solicitate prin intermediul Direcției Generale pentru Agricultură și industrie Alimentară s-au virat doar 40 de miliarde de lei. Și la prima de lapte mai este o restanță de aprope un miliard de lei, iar din cele 4,4 miliarde de lei solicitate pentru sămînța certificată utilizată în campania de primăvară nu s-a achitat încă nimic.
Totuși, cei care au cumpărat tractoare și utilaje agricole anul trecut au primit integral subvenția instituită prin Ordinele MAAP nr. 141 și 477/2002, ca și cei care au cumpărat instalații de irigat. De asemenea, ministerul de resort a dat banii producătorilor care au cerut alocațiile de sprijinire în sectorul vegetal. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns