Omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza Grupul Societatile Comerciale Romane – SCR, din care face parte si Chimcomplex Borzesti, participa la licitatia de privatizare a Oltchim Ramnicu Valcea cu doua dintre firmele grupului: Chimcomplex si AISA Invest Cluj-Napoca. Chimcomplex a fost reprezentata la licitatie de presedintele Consiliului de Administratie, Virgiliu Bancila. Pina la termenul limita de luni, 17 septembrie, in acest caz au depus oferte trei cumparatori, prin patru societati comerciale: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, si Stefan Vuza. Dar, termenul pentru depunerea ofertelor a fost prelungit pina joi, 20 septembrie, la ora 12,00, pentru ca licitatia a fost contestata in instanta, iar pina pe 22 septembrie trebuie informati reprezentantii Fondului Monetar International cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.
Documentele de participare depuse ramin valabile, iar cumparatorii dosarului de prezentare şi ai caietelor de sarcini au dreptul sa retraga documentele depuse, sa completeze sau sa continue depunerea de documente pina la noul termen limita.
Pe lista doritorilor de actiunile Oltchim erau inscrisi 12 sau 13 firme. Dar, reprezentantii gigantului rus Gazprom au solicitat aminarea cu doua saptamini a termenului limita pentru depunerea ofertelor de privatizare, pentru a analiza impactul litigiilor aparute in ultimele zile privind combinatul chimic valcean. De asemenea, Dan Diaconescu a cerut, saptamina trecuta, in instanta, anularea hotaririi Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune si preluarea unor datorii de 1,8 miliarde de lei catre Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Luni dimineata, Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucuresti două cereri, care privesc anularea privatizarii Oltchim si suspendarea tuturor masurilor de privatizare pina la solutionarea cererii de anulare a deciziei AGA.
Printre cei interesati de Oltchim era data si societatea care detine controlul Rafo Onesti, adica Petrochemical Holding Viena. Dupa cum scriam in editia precedenta a ziarului si in alte editii, intentia nu este surprinzatoare, deoarece Petrochemical a lansat, cu ceva timp in urma, ideea unui complex national petrochimic, din care sa faca parte Rafo, Oltchim si Arpechim Pitesti.
Si intentia lui Stefan Vuza de a prelua aceasta intreprindere a fost exprimata acum citiva ani, dar abia acum s-a dat drumul la procesul de privatizare a combinatului vilcean. Cu ceva timp in urma, Vuza propunea si el crearea unei companii nationale de chimie. Stefan Vuza a precizat ca ideea companiei nationale ii apartine si are la baza modele din Polonia si Germania. Proprietarul SCR a recunoscut ca totul depinde si de ceea ce se va cere, la Oltchim, prin caietul de sarcini al licitatiei.
Daca se vor cere investitii foarte mari, SCR nu le va face, pentru ca nu dispune de atita capital. Stefan Vuza are o opinie personala despre modul in care poate fi rentabilizat Oltchim, care acum are mari datorii, fata de Chimcomplex, un combinat mai mic, dar profitabil. Compania AISA (Agentia de Investitii, Servicii si Afaceri), cu sedii in Cluj-Napoca si Bucuresti, a fost infiintata in anul 1998 si coordoneaza Grupul SCR. Ea ofera servicii de consultanta si management in afaceri la toate nivelele de activitate, dar strategia ei manageriala vizeaza in primul rind armonizarea mediului extern al Grupului SCR (economic, competitiv, tehnologic etc.) si a mediului intern (structura, resurse, climat si cultura organizationala, stil de management etc.) printr-o monitorizare continua a evenimentelor si tendintelor interne si externe.
Oltchim este cel mai important jucator pe piata produselor clorosodice din tara noastra, pe care o imparte cu Chimcomplex, dar in prezent se afla in dificultate, cu pierderi financiare importante, in timp ce combinatul din Borzesti a rezistat inclusiv crizei economico-financiare si a inregistrat profit.
Lasă un răspuns