• un student în anul V la Universitatea Bacăul se poate lăuda că deține cea mai mare crescătorie de păsări exotice din Bacău • de curînd, Marian Burghelea și-a deschis propria lui afacere: un mic magazin unde își scoate la vînzare o parte din papagalii pe care îi pune pe picioare în crescătorie, dar și cîteva specii rare de păsări
Printre băieții de seama lui trece drept un tip destul de timid, sensibil și plin de ciudățenii. În vreme ce colegii săi ies, după cursuri, pe o terasă, la o bere, un suc sau o cafea, Marian își ia repede mapa și o pornește glonț către casă. „Orice om are cîte o pasăre. Marian are, însă, un stol”, dau din mînă colegii și îl lasă în plata lui. Oricît de greu ar părea de crezut, colegii lui Marian Burghelea, student în anul V la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității Bacău, chiar au dreptate. Marian are acasă mai bine de o mie de papagali pe care și-i crește singur în cea mai mare crescătorie de păsări exotice din Bacău. „Am început pe cînd eram în clasa a XI-a, cu trei pui de papagali. Nu m-am îndurat să mă despart de ei și așa am ajuns ca, după un timp, din trei pui să fac nouă, din nouă, douăzeci și tot așa, pînă cînd am ajuns să nu mai am loc în apartament”, povestește Marian Burghelea. În tot acest timp, în bibliotecă au început să se adune sute de volume de specialitate. Cu experiența căpătată, Marian ar putea trece cu succes drept unul din cei mai pricepuți „păsărari” de prin partea locului. „E simplu să ai o pereche de papagali în casă, să le pui zilnic mîncare și apă și apoi să stai să te joci cu ei. Abia cînd începi să ai cîțiva pui îți dai seama că, să crești păsări, nu este deloc o îndeletnicire simplă. Papagalii sînt păsări sensibile, care au nevoie de o îngrijire cu totul specială”, spune Marian Burghelea. Ca orice păsărar pătimaș, Marian a vrut să aibă în crescătoria sa măcar cîte un exemplar din cele mai rare specii de păsări cunoscute în lume. O parte din ele le-a vîndut ca să își facă rost de bani ca să poată achiziționa și alte păsări.
Și-a dat seama că trebuie să își găsească o modalitate de a-și vinde singur păsările din propria sa crescătorie, așa că, de curînd, și-a deschis un mic magazin în zona Orizont. Nu a fost nevoie de prea mult timp ca pet shop-ul lui Marian să devină un adevărat loc de refugiu pentru copii, care, după ce ies de la școală, se opresc preț de cîteva minute să se joace cu papagalii din magazin. Cele mai iubite păsări din magazin sînt Joco, o splendoare de papagal cu penele colorate în zeci de nuanțe și Luca, un sturz din specia Mynouh, singurul sturz de acest fel din Bacău. „Poate învăța pînă la 500 de cuvinte. Nu am de gînd să îl vînd. Mi l-a adus un prieten din Italia în iarna anului trecut. Chiar dacă înțelege mai mult limba italiană, a încput să învețe și cîteva cuvinte românești”, spune Marian. Nu își termină bine vorba că se aude un țipăt din spatele lui: „Andrei, ce faci cu banii?”. „Stați liniștiți, e Luca”, spune imediat Marian. Între stăpîn și pasărea vorbitoare începe, apoi, o adevărată conversație, spre deliciul copiilor din magazin. După cîteva ore de stat alături de Luca și Joco, Marian își ia mapa de cursuri și pleacă acasă, acolo unde îl așteaptă celelalte păsări ale sale. În fiecare zi, viața sa se împarte între casă, școală și magazin. „Cred că la fel va fi și după ce voi termina facultatea. Nu cred că voi apuca vreodată să lucrez undeva ca inginer. Sincer să fiu, mi-ar fi plăcut mai mult să devin madic veterinar. Cine știe, poate după ce voi termina Facultatea de Inginerie, mă voi înscrie și la Medicină”, își încheie mărturisirea studentul păsărar. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns