• de cîteva zile, sediul CET Bacău a fost luat cu asalt de sute de băcăuani care vor să se debranșeze de la sistemul de termoficare centralizat • după ce societatea a anunțat că cererile de debranșare se depun numai pînă la 1 septembrie, la firmă se înregistrează în fiecare zi circa 60 de solicitări • nebunia montării centralelor termice s-a intensificat după venirea în Bacău a „italienilor”, care își sponsorizează familiile pentru a-și monta centrale și a scuti milioane de lei la plata întreținerii
Anunțul făcut săptămîna trecută de conducerea CET Bacău, potrivit căruia cererile de debranșare de la sistemul centralizat se primesc numai pînă la data de 1 septembrie, a adus la sediul societății sute de persoane. Pentru că termenul limită impus de societate expiră peste două săptămîni, băcăuanii au luat cu asalt biroul de înregistrare a solicitărilor de renunțare la serviciile firmei, convinși că avînd propria sursă de agent termic vor avea confort sporit și vor plăti mult mai puțin la întreținere. „În ultima săptămînă a crescut numărul cererilor de debranșare, chiar dacă pe toată perioada verii cererile au fost foarte numeroase. Media zilnică a solicitărilor pe care le înregistrăm este 50 – 60 de cereri”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Conducerea CET a motivat reducerea termenului de depunere a cererilor de debranșare prin aceea că dorește ca pînă la data limită stabilită de lege pentru finalizarea debranșărilor, 30 septembrie, să poată onora toate cererile. Instalatorii firmei trebuie să se deplaseze la fiecare apartament al cărui proprietar renunță la serviciile firmei, pentru a constata debranșarea efectivă, abia după aceea suprafața fiind scăzută din evidențele firmei. Managerii de la principala societate furnizoare de agent termic din oraș spun că, după 1 octombrie, societatea trebuie să înceapă probele tehnice în vederea livrării căldurii, lucru care nu poate fi făcut în timp ce se mai golesc instalațiile pentru debranșare. Potrivit unei hotărîri de Guvern emise anul trecut, debranșările de la sistemul centralizat de încălzire sînt permise numai pînă la data de 30 septembrie. Măsura a fost luată pentru a le permite furnizorilor de utilități termice să facă probe tehnice, în vederea funcționării în condiții optime în timpul iernii. Anul trecut, după această decizie, în Bacău a fost isterie generală, pe ultima sută de metri mii de băcăuani renunțînd la serviciile publice de încălzire mult prea costisitoare și ineficiente. Anul acesta, lucrurile s-au schimbat radical, febra debranșărilor cuprinzînd Bacăul imediat după ce a fost sistată livrarea căldurii, în luna aprilie. După încă o iarnă în care au trebuit să scoată din buzunar sume imense pentru a achita întreținerea, băcăuanii au optat pentru centrale termice. Pînă zilele trecute, dintre băcăuanii care rămăseseră branșați la sistemul de termificare al CET, circa 2.400 solicitaseră încheierea contractelor de prestări servicii.
Și la Termloc, numărul cererilor de debranșare este în creștere, chiar dacă societatea a anunțat că va primi solicitări de renunțare pînă la 30 septembrie. În timp ce în luna iulie media cererilor de debranșase a fost de 18 pe zi, în august, circa 30 de băcăuani au solicitat încheierea contractului cu firma prestatoare de servicii. În această vară, din cei aproximativ 11.000 de proprietari de apartamente care mai rămăseseră branșați la rețeua de termoficare a punctelor termice de cartier, peste 1.000 au depus cereri de debranșare.
Chiar dacă în această perioadă înregistrează o avalanșă nemaiîntîlnită de cereri de debranșare, taxa pe care trebuie să o achite cei care optează pentru microcentrală de apartament a rămas de 300.000 de lei.
Pe lîngă faptul că se apropie termenul limită de depunere a cererilor, numărul mare de cereri de debranșare depuse la Termloc și CET în această perioadă are și o altă explicație: invazia „italienilor”. Băcăuanii plecați la muncă în Italia nu au uitat de povara întreținerii în timpul iernii și își ajută rudele rămase în țară să-și monteze centrale termice proprii. „Spre deosebire de lunile iunie sau iulie, cînd băcăuanii își montau centrale cu bani împrumutați din bancă, în august am montat foarte multe centrale cu bani în mînă. Beneficiarii sînt în marea majoritate rude ale celor veniți din Italia, care au primit sau au împrumutat bani de la aceștia pentru a avea propria sursă de încălzire”, ne-a declarat reprezentantul unei societăți care montează centrale termice în Bacău.
Pînă anul trecut, din total apartamentelor racordate inițial la sistemul public de termoficare, un băcăuan din cinci își montase microcentrală de apartament. Avînd în vedere că pînă acum solicitările de debranșare ajung la aproape 3.400 și că cererile se depun în număr foarte mare în continuare, la sfîrșitul sezonului cald proporția va fi considerabil mai mare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns