• o delegație din acest sat a venit ieri în audiență la prefectul Mardare, căruia i-au cerut modificarea Legii privind organizarea referendumului
O numeroasă delegație de cetățeni din satul Dumbrava a venit ieri dimineață la audiențele prefectului Radu Cătălin Mardare pentru a-i cere sprijinul ca să se desprindă de comuna Gura Văii. Oamenii sînt deciși să „meargă pînă la București”, dacă visul lor nu va deveni realitate.
În numele celor prezenți a vorbit Ion Bîrgăoanu, care a spus că oamenii din Dumbrava vor ca acest sat, și alte trei din imediata apropiere, vor să nu mai aparțină de comuna Gura Văii. El a explicat că, deși este un sat în comună, toată puterea economică din Gura Văii este concentrată în Dumbrava și nu în Gura Văii, satul reședință de comună. „Legea referendumului nu ne permite s-o facem, dar noi vrem să divorțăm de cei jos. Iar ei ne-au spus clar că n-au nici un interes să facă așa ceva, fiindcă puterea economică din comuna Gura Văii e la noi, la Dumbrava. Practic, oricîte referendumuri s-ar organiza, cei din satul Gura Văii n-or să iasă la referendum, pentru că, astfel, s-ar atinge sau depăși pragul de 50 % prevăzut de lege”, s-a plîns Bîrgăoanu.
Ca să fie și mai convingători în demersul lor, oamenii l-au adus cu ei și pe primarul din Gura Văii, Georgel Andriescu. Acesta le-a lăsat însă oamenilor cuvîntul, mulțumindu-se să asiste la discuție.
Demersul cetățenilor din Dumbrava vine la mai puțin de o lună după ce, la ei în comună, s-a organizat un referendum pentru ca satul Dumbrava să se desprindă de actuala comună Gura Văii. Evident, referendumul n-a fost validat, fiindcă cetățenii nu s-au prezentat la vot. Nu e lipsit de importanță și faptul că acesta este cel de-al doilea referendum organizat în această comună. Acum doi ani, aceeași temă, un alt referendum. Și atunci, dorința oamenilor din Dumbrava nu s-a materializat, deoarece referendumul nu a fost validat.
În finalul discuției, oamenii i-au cerut prefectului să se organizeze un nou referendum, dar la care să participe doar locuitorii din Dumbrava și localitățile care i s-ar putea alătura noii comune. Radu Cătălin Mardare le-a explicat oamenilor că cererea lor nu poate fi pusă în practică, deoarece Legea privind organizarea referendumului are niște prevederi foarte clare. „Dorința asta presupune schimbarea legii. O să analizăm șansele și oportunitatea acestui demers. Chiar la sfîrșitul acestei săptămîni mă voi întîlni cu parlamentarii băcăuani și le voi expune atunci problemele și propunerile dumneavoastră”, a afirmat prefectul Mardare. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns