Acum aproape un an, prin patru hotărîri de consiliu local, votate în unanimitate de toți cei 29 de consilieri locali prezenți în sală, Dumitru Sechelariu a pus la punct un ciudat schimb de terenuri și ceea ce, la începutul ședinței, se afla în domeniul public, a devenit proprietatea primarului. Primarul a avut atîta încredere în subordonați, încît nici măcar nu s-a obosit să participe la ședința de consiliu local unde aleșii s-au declarat de acord, prin vot secret și fără nici o împotrivire, să-i dea terenul.
Agitația începuse în primăvara trecută, cînd investitorii care vor să construiască centrul comercial au spus autorităților locale că îi interesează ca acesta să fie amplasat într-o zonă centrală și să aibă la dispoziție trei-patru hectare de teren. Reprezentanții municipalității au identificat locul potrivit: în spatele stadionului „Dumitru Sechelariu”, unde există un orășel al copiilor și o bază sportivă formată din mai multe terenuri de fotbal și tenis. Cea mai însemnată zonă, de aproape 40.000 de metri pătrați, era ocupată de terenurile de tenis și fotbal aflate în domeniul public. Patru hotărîri de consiliu, votate în decurs de zece minute, au rezolvat definitiv problema.
Mai întîi s-a votat ca trei terenuri de sport, două cu iarbă și unul cu zgură, administrate pînă atunci de Liceul Sportiv din Bacău, să treacă la municipalitate. Liceul a primit în schimb alte trei terenuri, două gazonate și unul cu bitum, care au aparținut unei firme care, în urma privatizării, a cedat baza sportivă municipalității. Nu s-a dat importanță că cele trei terenuri care s-au luat liceului însumau o suprafață de peste 23.000 de metri pătrați, iar ceea ce s-a dat spre administrare are puțin peste 16.000 de metri pătrați. Următorul pas, prin cea de-a doua hotărîre de consiliu, a fost ca terenul de 24.730 de metri pătrați, atît cît are baza sportivă, să treacă din domeniul public, în domeniul privat al primăriei. Motivul? „Pe locul vechii baze sportive se dorește construirea unui complex comercial, obiectiv absolut necesar, care lipsește în acest moment, într-o zonă cu o mare densitate de locuitori. Ca argumente în sprijinul ridicării unui asemenea obiectiv menționăm poziția deosebită, imobilul aflîndu-se în centrul orașului, suprafața mare necesară marilor centre comerciale, accesul la infrastructura din zonă”, așa cum au punctat consilierii care au inițiat hotărîrea de consiliu. În plus, se mai spune în expunerea de motive, „trecerea din domeniul public în domeniul privat deschide posibilitatea colaborării cu un potențial investitor, în vederea ridicării unui asemenea obiectiv”. Aleșii băcăuani au ridicat mîna și la acest punct. Imediat, ei au avut în față cea de-a treia hotărîre de consiliu, prin care s-a propus ca terenul abia intrat în proprietatea privată a Consiliului Local Bacău și care deschidea „posibilitatea unei colaborări cu un potențial investitor”, să fie dat fabricii Letea, acolo unde primarul Dumitru Sechelariu este patron. Astfel, în loc să facă o afacere pentru comunitate, consilierii noștri au votat senin ca afacerea să fie perfectată de firma privată a primarului. Mai ales că deținerea pămîntului pare o afacere de perspectivă.
Alături de cele 24.730 de metri pătrați aflați în proprietatea consiliului și reprezentînd baza sportivă, consilierii generoși au mai adăugat și suprafața pe care se află orășelul copiilor. Așa a fost perfectat „schimbul de bunuri imobile din domeniul privat al municipiului, între Consiliul Local și SC Letea SA”. Consiliul Local Bacău a cedat societății Letea cele trei terenuri aflate, pînă atunci, în administrarea Liceului Sportiv, plus terenul pe care s-a aflat fostul Orășel al Copiilor. În total, o suprafață 31.857 metri pătrați, evaluată, conform hotărîrii Consiliului Local, la 32.146.337.296 de lei. În schimbul acestor terenuri, societatea Letea a oferit Consiliului Local Bacău baza sportivă Letea, cu ștrand, terenuri de fotbal și tenis, în suprafață totală de 58.329 metri pătrați, plus construcții aferente. Valoarea bunurilor cedate de Letea se ridică la 32.424.031.207 lei. Șirul schimburilor de teren nu s-a oprit aici. Un al patrulea proiect de hotărîre a vizat cedarea de către Consiliul Local Bacău a două terenuri de tenis, din strada Pictor Aman, aflate în imediata vecinătate a fostelor terenuri administrate de Liceul Sportiv.
Suprafața totală a acestor terenuri este de 5.606 metri pătrați, iar valoarea lor a fost estimată la 5.656.915.671 lei. În schimbul acestei suprafețe de teren, Letea a oferit Grădinița cu program prelungit, întinsă pe o suprafață de 3,488 de metri pătrați și un alt teren, în suprafață de 7.320 de metri pătrați. Valoarea totală a bunurilor transmise de Letea în proprietatea Consiliului Local în schimbul celor două terenuri de tenis a fost evaluată de experții consultați de administrația publică locală la 6.170.960.495 de lei.
Recapitulare: firma primarului Sechelariu, Letea SA, a primit acordul consilierilor băcăuani pentru a deveni proprietarul unei suprafețe de 37.463 de metri pătrați de teren în centrul orașului, unde urmează să se construiască un centru comercial, și a dat în în schimb municipalității baza sportivă și grădinița cu program prelungit.
Toate cele patru hotărîri de consiliu prin care terenurile sportive unde se va construi centrul comercial au ajuns la Letea au fost inițiate de consilieri, nu de primarul Dumitru Sechelariu, așa cum a devenit deja o practică în consiliul Local Bacău. George Bogatu, Ilie Bîrzu, Emil Pintilie sînt cei care, pe hîrtie, au avut ideea acestei tranzacții. Toți sînt membri ai PSD, partid din care face și primarul Sechelariu, care este și președinte al PSD Bacău.
Lasă un răspuns