Sindicatul Rafinorul, al societatii Rafo Onesti, se asteapta la noi discutii si negocieri cu administratia acesteia, dupa ce Tribunalul din Brasov a aminat pentru un nou termen procesul in care se judeca inchiderea Programului de regorganizare judiciara a rafinariei. Administratorii si-au anuntat, deja, intentia de a renunta, pe moment, la Programul de modernizare a rafinariei, vizavi de tergiversarea nejustificata a p-rocesului de la Brasov, si au notificat, in acest sens, institutiile muncii din judetul Bacau. Se vorbea de o disponibilizarea a nu mai putin de 800 dintre cei 1.200 de salariati ai rafinariei, cu incepere chiar din luna februarie.
„Este firesc sa se puna astfel problemele – spune liderul sindicatului, Ion Marian -, avind in vedere mersul procesului, iar noi vom informa salariatii cu rezultatele negocierilor. Administratia si actionarul majoritar au avut si au toata disponibilitatea de a evita restructurarea de personal, motiv fata de care au asteptat termenul din 4 februarie de la Tribunalul Brasov, in speranta ca se va inchide Planul de Reorganizare, iar unitatea va urma procedura de implementare masiva a programului de modernizare si investitii si repornirea rafinariei, aspect care mentine, direct si indirect, in activitate peste 3.000 de salariati, de la noi si de la terti”.
Instanta ramine impasibila
In baza hotaririi instantei de la Brasov, din 7 ianuarie, ca urmare a solicitarii intervenientului Nicolaie Horga care a depus, pe 12 decembrie, o cerere de interventie in nume propriu, cerere acceptata de instanta cumulat cu solicitarea intervenientului din 7 ianuarie de a-si angaja aparator, instanta a acordat termen de judecata pentru 4 februarie, data la care urmau sa fie judecate, la pachet, contestatiile Glencore, Rafinaria Darmanesti si Horga Nicolaie. Pe 4 ianaurie, insa, nici Horga nici aparatorul nu s-au prezentat la proces. „Consecintele acestei blocari vadite de continuare a blocajului fata de Rafo si de salariati – spune Ion Marian -, blocari prezentate in instanta de avocatii Rafo, nu au fost si nu sint luate in calcul de instanta, iar consecintele le suporta doar societatea si salariatii”. Judecatorul sindic a acordat, astfel, un nou termen pentru derularea procesului, pe 25 februarie.
De ce s-a aminat procesul
Primul motiv a fost ca in baza hotaririlor emise de judecatorul sindic la procesele anterioare vizavi de contestatiile Bedecom si grupul Bivolaru, cele doua parti au facut recurs la Curtea de Apel Brasov in baza hotaririlor emise de Tribunalul Brasov in defavoarea lor. Recursul s-a judecat, pe 4 ianuarie, pina in ora 12,00, iar instanta a ramas in pronuntare. Conform precizarilor facute de judecatorul sindic, Curtea de Apel Brasov a solicitat o parte din dosarele Rafo pentru a fi studiate pe tema celor doua contestatii mentionate. Tribunalul a trimis dosarele solicitate, dar, dintr-o eroare administrativa, in dosare au fost uitate si trimise catre Curtea de Apel si cele trei contestatii care trebuiau judecate la termenul din 4 ianuarie. Conform procedurilor legale, la solicitarea unei instante de rang superior cu privire la trimiterea unor dosare, instanta care instrumenteaza cazul trebuie sa pastreze originalul si sa trimita, conform solicitarilor, dosarele in copie catre instanta care le solicita. Avocatii Rafo au solicitat suspendarea sedintei si aducerea, in regim de urgenta, a dosarului transmis din greseala catre Curtea de Apel, insa judecatorul sindic a respins cererea si a dat un nou termen. „Aceasta situatie fara precedent, care sigur numai in cauza Rafo se putea intimpla, denota clar ca exista o parte in proces care isi realizeaza scopul prin orice mijloace pentru a mentine in blocaj rafinaria si forta de munca sub amenintarea somajului prin disponibilizare”. Pe 18 februarie, la Curtea de Apel Brasov se va judeca recursul in procesul intentat de Glencore si Rafinaria Darmanesti, iar la Inalta Curte de Justitie si Casatie solicitarea celor doua firme de stramutare a procesului.
Lasă un răspuns