• secretarul de stat Irinel Chiran a confirmat faptul că elevii care termină opt clase în vara lui 2005 vor se repartizați în clasa a IX-a doar pe baza mediilor generale din gimnaziu
Elevii care vor termina opt clase în vara anului 2005 se pot considera norocoși, în condițiile în care aceștia vor scăpa de grijile oricărui examen sau test național. Și asta pentru că Ministerul Educației., Cercetării și Tineretului (MECT) a decis că a sosit timpul ca repartizarea absolvenților de gimnaziu la licee sau școli de arte și meserii se poate face doar pe baza notelor din gimnaziu. „Învățămîntul obligatoriu de zece ani a făcut ca finalitățile de la clasa a VIII-a să se schimbe. Apoi, cred că evaluările punctuale, precum un test național, sînt mai puțin relevante decît evaluările continue făcute pe parcusul anilor de studiu”, a declarat Irinel Chiran, secretar de stat în cadrul MECT. În plus, aceasta e respins ideea potrivit căreia elevii, dar mai ales unii părinți, se lansează, idiferent de preț și consecințe, într-o adevărată „goană după note”. „Tocmai de asta am inițiat în ultimul timp mai multe controale menite să verifice modul de evaluare practicat de profesori. Datele obținute arată faptul că 41% dintre cadrele didactice au sistem de evalure identic și, ceea ce este foarte important, nu există diferențe de evaluare între profesorii din mediul urban și cei din mediul rural. E adevărat că avem o problemă cu ceilalți profesori, dar, cel puțin deocamdată, procentul e bun. Sînt convinsă că acesta va mai crește pînă 2005, pentru că altfel nu aș mai fi aici”, a mai spus secretarul de stat Irinel Chiran. Cu alte cuvinte, conducerea MECT vrea să impună ca literă de lege un fapt care în acest moment este valabil pentru mai puțin din jumătate dintre elevi și profesori.
Cît privește învățămîntul băcăuan, e greu de crezut că, oricît ar vrea conducerea ministerului să se întîmple asta, nota 9,00 primită de un elev de la Școala „Al. I. Cuza”, de exemplu, va exprima un nivel de cunoștințe identic cu al unui elev dintr-un sat uitat de lume, care primește același calificativ. Amintim că elevii care termină gimnaziul în vară vor susține, la jumătatea lunii iunie, un test național, care, practic, este identic, ca mod de desfășurare, cu defunctul examen de capacitate.
Pe de altă parte, finalizarea învățămîntului obligatoriu după zece clase a dat oficialilor MECT o altă idee: susținerea unui examen la sfîrșitul clasei a X-a. Deși, pentru moment, acest lucru este încă în discuție, secretarul de stat Irinel Chiran l-a anunțat, însă, ca foarte probabil. „La sfîrșitul clasei a X-a va exista, foarte probabil, o testare, pentru că nu mi se pare corect să îngrădim dreptul elvului de a opta pentru o specializare sau alta. Mai ales că, în clasa a VIII-a, alegerea unui liceu se face mai mult după dorința părinților”, a spus oficialul MECT, lăsînd să se înțeleagă că testarea în cauză va fi susținută atît de către absolvenții școlailor de arte și meserii, cît și de către liceenii care termină clasa a X-a. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns