• oborul de vite are mai mulți samsari decît țărani
Oborul din Șerbănești se umple în fiecare joi de vaci, purcei, cai și oi. Altădată, tîrgul însemna o viermuială de vînzători și cumpărători. Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Interdicția aplicată căruțelor de a nu mai circula prin oraș a redus drastic numărul celor care-și aduc animalele în obor. Cei mai afectați sînt crescătorii de porci, pentru că proprietarii de vite se mai descurcă, mai vin cu ele de funie. O vizită în obor arată că, în plus, numărul samsarilor este mai mare decît al proprietarilor, ceea ce este un simptom al nepuținței acestora din urmă de a se descurca singuri.
Samsarii vînd mai multe vite decît țăranii
Dimineața zilei de joi. În oborul din Șerbănești sînt porci și vite de toate mărimile. Cei care au animale de vînzare vin foarte devreme, cînd noaptea este încă în putere. Totuși, tîrgul de joi este departe de agitația de altădată. Interdicția introdusă de Consiliul Local Bacău, potrivit căreia căruțele nu pot circula prin zona urbană, se aplică fără nici un fel de rabat, așa că mulți țărani renunță să mai aducă porcii și vitele în oraș. Locuitorii satelor fie că se îndreaptă spre tîrgurile comunale, fie le vînd samsarilor. O vizită în oborul de vite te convinge că nu crescătorii, ci samsarii fac legea. O femeie din Schineni, cerea 11 milioane de lei pe o vacă de lapte. „E vită bună, maică, și nu face să o dai pe nimic. Mai bine o iau înapoi acasă”, spune femeia. O altă vacă, tot de lapte, a făcut obiectul unor discuții aprige. Proprietarii cereau 12 milioane de lei, dar probabil că s-ar fi ajuns la mai puțin. Numai că unul dintre cei care ar fi vrut să o cumpere, tuciuriu la piele, vroia să dea doar o arvună și să se convingă că este bună de lapte. „Adică s-o dau, așa, pe ochi frumoși? Nu, așa nu”, a spus, scurt, proprietarul vitei.
Un necunoscător poate fi surprins și de numărul mare de oameni care se plimbă prin tîrg și par să aibă prea puțin de-a face cu creșterea animalelor. Aceștia sînt cunoscuți sub numele de geambași sau samsari, oameni care cumpără vite și porci din satele județului. Ei bat la porțile țăranilor și se oferă să le ia animalele. De multe ori, prețurile sînt de nimic, dar localnicii scapă de grija transportului și a tîrguielii. Ei mizează pe faptul că țăranii nu au la îndemînă prea multe alternative. Ori găsesc un mijloc de transport, ori vînd animalele intermediarilor. Problema nu este nouă, țăranii o ridică ori de cîte ori oficialitățile vin la ei în cîte o „vizită de lucru”, dar pînă acum nu s-a găsit nici o soluție practică. „Noi nu putem face nimic în această direcție, piața este liberă. Cea mai bună soluție este să vă adunați mai mulți și să mergeți la cel mai apropiat abator”, le-a spus, la un moment dat, directorul Direcției Sanitare Veterinare, Florin Velisar, țăranilor din Sascut. Ușor de zis, greu de făcut, pentru că nici mașinile care pot duce vite, de exemplu, nu se găsesc la fiecare poartă. Așa că, pînă una alta, samsarii de animale prosperă.
În tîrgul de vite, geambașii pot fi ușor recunoscuți. Unul dintre aceștia vindea o vacă de lapte cu numai șase milioane de lei. „Am luat-o cu cinci milioane jumătate, o dau, ca să nu mai stea la mine în curte”, ne-a spus el. „Ei, nici așa, ăsta chiar ne crede proști!”, comenta în barbă un client.
Porcii care se vînd acum în tîrgul Șerbănești nu sînt de-ai locului. De cînd s-a introdus interdicția pentru căruțe, mașinile cu godaci sînt din Neamț, Vaslui și chiar Suceava. Vînzătorii vin cu mai mulți porci și prețurile sînt scăzute. Un puști de 16-17 ani vindea doi purceluși de cîteva luni cu numai 300.000 de lei și ar mai fi lăsat din preț. În alt loc, doi rîmători ceva mai mari puteau fi cumpărați cu 1.200.000 de lei, adică cu 600.000 de lei bucata. La porcii mai mari, prețurile sar semnificativ. Un animal de 70-80 de kilograme poate fi cumpărat cu 2,8 milioane de lei. Ca la orice supraofertă, prețurile dau înapoi. Dar la tîrg poți cere orice, că de aceea este tîrg, totul se negociază. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns