– delegația băcăuană a fost condusă de Claudiu Năstasă, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Mircea Fechet, secretar de stat, Mihai Șuștac și Vasile Tescaru, viceprimarii municipiului Bacău
Ștefan POPA
În stațiunea Mamaia a avut loc, în perioada 30 august – 1 septembrie 2013, cea de-a XI-a ediție a Școlii de vară a Tineretului Național Liberal (TNL). Organizat în parteneriat cu Fundația „Friederich Naumann”, evenimentul din acest an a avut ca temă „Cetățenia europeană între libertate și responsabilitate”. La deschiderea oficială, alături de președintele TNL, Florin-Alexandru Alexe, și de tinerii liberali veniți din toată țara, s-au aflat lideri marcanți ai seniorilor PNL, precum viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, vicepreședinte al PNL, europarlamentarul Norica Nicolai, primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, vicepreședinți ai PNL, senatorul Tudor Chiuariu sau europarlamentarul PNL Renate Weber.
Organizația TNL Bacău a fost reprezentată de o delegație condusă de Claudiu Năstasă, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău și președinte al TNL Bacău, Mircea Fechet, secretar de stat și vicepreședinte al TNL, Cosmin Lefter, președintele departamentelor de specialitate ale TNL, Mihai Șuștac și Vasile Tescaru, viceprimarii municipiului Bacău. În deschiderea dezbaterilor, Daniel Chițoiu le-a vorbit tinerilor liberali despre rolul acestora în promovarea imaginii partidului, accentuând importanța unei bune pregătiri profesionale. De asemenea, vicepreședintele liberal a încurajat filialele să lase să se deschidă și mai mult către tinerii cu spirit antreprenorial, capabili să promoveze ideile liberale. Mesajele transmise de Renate Weber și Norica Nicolai au vizat felul în care cetățenii români și ai celorlalte state membre se raportează față de Uniunea Europeană și față de statutul de cetățeni europeni.
„La nivel european, am observat o perspectivă optimistă asupra cetățeniei europene câtă vreme contextul economic a fost unul favorabil – a declarat Norica Nicolai. Acum, în timpul recesiunii, numărul euroscepticilor crește”. La rândul său, europarlamentarul Renate Weber a afirmat că „cetățenia europeană este atât de consistentă cât o facem noi să fie… noi, ca cetățeni europeni, de aceea gândirea noastră trebuie să aibă în vedere cele două repere ale drepturilor și obligațiilor pe care le presupun apartenența la spațiul comunitar, însă toate acestea trebuie evaluate prin prisma identității personale și naționale care exprimă unicitatea fiecăruia dintre noi”.
La momentul prezentării concluziilor, tinerii liberali, oamenii politici și specialiștii în domeniu au discutat pe marginea libertăților și, mai ales, responsabilităților pe care le avem în calitate de cetățeni europeni, prima dintre acestea fiind dreptul de a vota și de a contribui, prin individualitatea fiecăruia, la dezvoltarea Uniunii Europene care presupune pe lângă „unitate în diversitate” și o definire clară a identității fiecăruia dintre noi, precum și construirea unei identități europene distincte.
Lasă un răspuns