Biroul Electoral Central a sesizat ieri Parchetul Național Anticorupție (PNA) despre organizarea în Bacău a tombolei pentru participanții la referendumul pentru Constituție. În urmă cu aproximativ două săptămîni, consilierii locali au dat o hotărîre prin care au decis ca, în toate cele 73 de secții de votare din municipiul Bacău, să fie dat drept premiu un televizor. Cîștigătorii celor 73 de televizoare plătite din bani publici urmau a fi stabiliți în urma unei trageri la sorți. Pentru aceasta, fiecare alegător, după ce a votat la referendum, a primit un bilet de tombolă, care a trebuit completat și introdus într-o altă urnă. „La tombolă participă numai alegătorii de la acele secții de votare unde prezența la vot va fi mai mare de 50 %”, au stabilit consilierii. Tot ei au decis că tragerea la sorți se face după încheierea votării, de către membrii biroului electoral al secțiilor de votare, care deschid urnele cu taloane și extrag biletul cîștigător.
De la primarul Dumitru Sechelariu și pînă la ultimul consilier, nimeni nu pare să se fi gîndit că, potrivit articolului 54 din Legea pentru organizarea și desfășurarea referendumului, „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la cinci ani. Și tentativa se pedepsește”. Hotărîrea de consiliu nu a fost atacată de prefectul Radu Cătălin Mardare, care spune că nu a considerat că se încalcă legea. „Nu se oferă direct ceva, cuiva care votează. Tombola a fost un demers pentru a stimula lumea să meargă la vot”, ne-a declarat prefectul Cătălin Mardare.
Biletele de tombolă, fără nici un fel de serie pe ele, au plecat spre secțiile de votare în aceiași saci în care s-au aflat și buletinele de vot. A fost primul semn de întrebare, pentru reprezentanții partidelor din opoziție, aflați în comisiile secțiilor de votare. Vineri seara, reprezentanți ai PD, PUR și PRM au despus pe adresa Biroului Electoral central o sesizare, în care au atenționat că „în secțiile de votare au fost aduse, odată cu buletinele de vot, formulare de bilete de tombolă și urne pentru tombolă, care au fost instalate în secțiile de votare. Primăria Bacău și-a desemnat un reprezentant la fiecare secție de votare, care stă în localul de vot pe timpul operațiunii de votare, alături de biroul electoral al secției de votare. Considerăm că aceste aspecte contravin prevederilor legale (…), drept pentru care vă rugăm să dispuneți măsurile necesare”.
Semnalul de alarmă tras de reprezentanții partidelor a rămas fără efect. Sîmbătă dimineață, în mai multe secții de votare din oraș, urnele cu taloanele pentru tombolă au fost instalate direct în secțiile de votare. La Școla nr 8, unde a funcționat Secția nr. 64, urna cu biletele de tombolă, lîngă care era și un om al primăriei, se afla în aceeași încăpere cu urna pentru votul Constituției. Președintei Elisabeta Deaconu nu i s-a părut nimic în neregulă. Identic au procedat și alți președinți ai secțiilor de votare. În unele școli, tombola nu a fost în sălile de clasă transformate în secții de votare, ci pe culoar, deci în imediata vecinătate a acestora. Și asta, deși legea referendumului prevede că „puterile președintelui se întind și în afara localului de vot, în curtea acestuia, la intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, pînă la o distanță de 500 de metri”. Cît privește prezența oamenilor de la primărie în secțiile de votare, potrivit aceleiași legi a referendumului, „în afară de membrii biroului electoral al secției de votare și de delegații acreditați de Biroul Electoral Central, nici o altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot”.
Contestație rezolvată după sesizarea Biroului Electoral Central
Maria Mitocariu, reprezentantul PRM în Biroul Electoral Județean (BEJ), ne-a declarat că „încă de vineri seara am sesizat că, în sacii cu materialele de votare, au fost introduse biletele de tombolă. Președinții secțiilor de votare s-au trezit în fața faptului împlinit, cu materialele, cînd au deschis sacii. În cîteva secții, biletele de tombolă au fost introduse în fișetele secțiilor, iar urnele au fost amplasate chiar în interiorul secțiilor de votare. Urnele au același model și aceeași culoare. O altă nemulțumire a noastră a fost legată de faptul că, la instructajul președinților secțiilor, li s-a spus să raporteze datele și problemele care apar pe parcursul referendumului, la Primăria Bacău, și nu la Biroul Electoral Județean”.
După ce au constatat că sesizările nu sînt luate în seamă la BEJ, PD, PUR și PRM au depus o contestație, în cursul zilei de sîmbătă, la Biroul Electoral Central. La aproape 24 de ore după prima atenționare, la BEJ Bacău nu era adoptată nici o măsură. Președintele BEJ, judecătoarea Elena Pîrjol-Năstase, a refuzat să facă orice comentariu privind legalitatea organizării tombolei. După ce a spus că este „tombola organizată de primărie și BEJ nu a fost înștiințat oficial”, judecătoarea Pîrol a refuzat să mai facă orice declarație. Ea i-a invitat pe ziariști să sesizeze Parchetul, de parcă presa, și nu președintele BEJ, aveau în sarcină să urmărească respectarea legii referendumului.
Și, în timp ce judecătoarea Pîrjol l-a luat pe „No comment” în brațe, soțul ei, judecătorul Doru Pîrjol, președintele Secției de votare 26 din Gherăiești, a interzis, încă de sîmbătă de la ora 7,00, prezența în secția de votare a urnei cu biletele de tombolă și a omului primăriei. Judecătorul a măsurat 500 de metri în jurul secției, așa cum prevede legea, și nu a permis amplasarea urnei pentru tombolă, în acest perimetru. Decizia judecătorului Pîrol nu a fost singulară. La o altă secție din oraș, nr. 49, judecătoarea Alina Dogaru a luat, tot de sîmbătă, aceeași hotărîre.
Sîmbătă seara, Biroul Electoral Central a dispus BEJ Bacău să soluționeze cazul cu „tombola Constituției”. După ce au analizat conținutul sesizării partidelor, dar și în baza constatărilor de pe traseu, membrii BEJ au dispus ca președinții secțiilor de votare să „elimine din localul de vot urnele de tombolă și personalul aferent tombolei”. O hotărîre care, atent analizată, pune într-o altă lumină hotărîrea Consiliului local, privind organizarea tombolei. Decizia a fost parțial respectată în cursul zilei de ieri dar, din majoritatea secțiilor de votare, urnele au dispărut. În cursul zilei de ieri, au ieșit la iveală și buletine de tombolă care purtau ștampilele unor secții de votare. Deputatul Vasile Nistor, președintele PD Bacău, ne-a informat că biletele de tombolă găsite ștampilate au fost descoperite de reprezentanții democrați care au mers în control la secțiile de votare 59 și 60. „Am făcut o contestație la BEC și am reclamat și la Ministerul de Interne, organism care să cerceteze ce s-a întîmplat cu acele bilete”, a precizat deputatul Nistor. (Nicoleta BICHESCU)
pe raster
Primarul Sechelariu este convins că nu a încălcat legea
„Nu îmi asum răspunderea pentru detalii. Nu eu am organizat tombola, ci Consiliul local. Eu figurez ca inițiator, doar pentru că așa prevede legea. Eu îmi asum răspunderea pentru intenția de a aduce lumea la vot, dar de detalii s-au ocupat juriștii, biroul electoral. Nu am vrut să schimbăm opțiunea oamenilor, ci doar să-i aducem la vot”, ne-a declarat primarul Dumitru Sechelariu. El a mai adăugat că doar Consiliul Local stabilește ce se face cu fondurile publice. Primarul a mai spus că, probabil, va face același lucru la alegerile locale din 2004, cu diferența că premiile le va acorda din propriul buzunar. (Nicoleta Bichescu)
Lasă un răspuns