Un proiect menit sa pastreze copiii linga scoala din sat si sa salveze o institutie de invatamint de desfiintare, o mina intinsa celor mici si parintilor acestora din frumoasa zona a Prajestilor de Magiresti, de Biserica, scoala si comunitatea locala, asa poate fi definit Centrul de Zi „Sf. Cuv. Parascheva”, inaugurat la Scoala cu I-IV din Prajesti, joi, 29 aprilie, de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Prin acest eveniment cultural si spiritual, deopotriva, scoala din Prajesti, „zidita din lut de pe Valea Arinilor, numai cu contributia satului, in 1975”, dupa cum a explicat prof. Ioan Virgolici, primul director al institutiei, are toate sansele sa ramina vie in mijlocul comunitatii din aceasta zona a Bacaului, sa-si pastreze statutul de continuator al pridvorului bisericii, in ciuda greutatilor pe care le traverseaza societatea noastra. „Este un centru de care vor beneficia toti copiii acestei scoli, e drept, acum opt la numar, dar mai multi anul viitor”, a afirmat preotul Constantin Mares, protopopul de Moinesti.
Ieri, toata suflarea din zona a tinut sa fie prezenta la ceremonia religioasa, organizata in fata scolii, acolo unde s-au reunit „traditia, cultura si spiritualitatea ortodoxa”, dupa cum a remarcat PS Ioachim Bacauanul, si unde s-a vazut ca „satul inca reprezinta o comunitate din care nu a disparut cararea ce duce de la un om la altul”, dupa cum a remarcat episcopul.
Dupa sfintirea Centrului de zi „Sf. Cuv. Parascheva”, a salii de studiu si a celei in care elevii vor servi zilnic o masa calda, PS Ioachim, soborul de preoti si invitatii prezenti la Prajesti au vizitat spatiul in care se amenajeaza muzeul comunitatii razestilor din zona, pe care prof. dr. Constantin Parascan, sustinut de alti fii ai zonei, doreste sa-l inaugureze cit mai curind. A urmat un program artistic, sustinut de elevii scolilor din comuna Magiresti, dupa care au fost rostite alocutiuni ale tuturor celor implicati in derularea proiectul „Scoala dupa Scoala” de la Prajesti, al doilea de acest gen din zona, inaugurat de Biroul de Asistenta Sociala al Eparhiei Romanului si Bacaului, dupa cel de la Scoala nr. 4 din Moinesti. „Acest proiect isi propune sa convinga parintii ca si autoritatile locale sint interesate de situatia scolii si doresc sa previna inchiderea institutiei de invatamint”, a spus si Ionica Cida, primarul de la Magiresti.
Copiii, insotiti de parinti, nepotii alaturi de bunici, acestia din urma, multi dintre ei, veterani de razboi, s-au bucurat de prezenta unui episcop in mijlocul lor, au ascultat cuvintele de invatatura si au aplaudat prestatia deosebita a micutilor elevi, care au prezentat intr-o maniera admirabila „Prostia omeneasca” a lui Creanga, si citeva cintece.
Comunicarea si comuniunea Biroului de Asistenta Sociala al Eparhiei Romanului si Bacaului, a Primariei Magiresti, a Asociatiei Urmasilor Razesilor si a parohiei Magiresti, constituie premizele unui moment menit sa intareasca dragostea si interesul copiilor si al parintilor fata de scoala. „Vom fi prezenti mereu, ii vom ajuta pe copii, iar scoala nu se va inchide niciodata. De aceea sintem aici”, a conchis ferm parintele Constantin Puscalau, invatator si preot in zona de peste doua decenii.
La finalul evenimentului, PS Ioachim Bacauanul a oferit in dar Scolii din Prajesti o icoana si o Biblie, apoi a decernat distinctii de vrednicie reprezentatilor autoritatii locale, dascalilor din zona, precum si citorva dintre membrii Asociatiei Razesilor pe Valea Tazlaului Sarat, veterani de razboi, implicati activ in viata Bisericii din zona.
Lasă un răspuns