– aceasta este concluzia Forumului Turismului Balnear 2012, organizată în acest an la Slănic Moldova
Petru DONE
Stațiunea Slănic Moldova a găzduit, la sfîrșitul săptămînii trecute, a VIII-a ediție a Forumului și Bursei de Turism Balnear. Evenimentul a fost o inițiativă a Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), în parteneriat cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). La deschiderea evenimentului au venit Cristian Bărhălescu, secretar de stat pentru turism în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, deputatul Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, subprefectul Dorian Pocovnicu, primarul orașului Slănic Moldova, Adrian Șerban, directorul Institutului Național de Balneologie, Horia Lăzărescu, Corina Martin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Mohammed Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FAPT), dar și Vanessa Satour, expert al Organizației Mondiale de Turism, și Wojiciek Fulek, vicepreședinte al ESPA.
„Este pentru prima dată cînd la Forumul nostru, ajuns acum la ediția a opta, participă și un reprezentant al parlamentului – a spus Nicu Rădulescu, președintele OPTRB. Ne-am dori aceasta în fiecare an, pentru că și domeniul nostru de activitate are nevoie de reglementări legale, de acte normative pe măsură.” turismul balnear este o industrie importantă a României, dar al cărui potențial este insuficient pus în valoare, ba, mai mult, a fost chiar lăsat în degradare timp de aproape 15 ani.
Revigorarea acestuia se impune cu atît mai mult cu cît toată economia țării se află în dificultate, dar și pentru că valențele acestei industrii sînt încă în vogă. „Avem nevoie de un cadru legislativ adecvat pentru aceasta – a spus Iulian Iancu -, de o soluție legală, iar în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlementului se află, acum, mai multe acte normative pentru acest domeniu”.
Cristian Bărhălescu a opinat că a venit momentul ca toți cei implicați în acest domeniu de activitate să-și dea mîna, iar inițiativele ANAT și OPTRB sau FAPT în acest sens sînt primele semne încurajatoare. Practician în turism, proprietar de resort turistic, Mohammed Murad le-a reamintit participanților la Forum că gradul de ocupare a locațiilor românești este insufucient, de numai 30%, dar și că tendințele mondiale în turism, anume înclinarea turiștilor către turismul gastronomic și cel balneo și Spa, în primul rînd arată sensul de mers în domeniu. „Turismul balnear – a precizat Murad – poate fi, de acum, locomotiva turismului românesc”.
Preluarea complexului balnear din Slănic Moldova de Institutul Național Mondial, act semnat acum circa două săptămîni și anunțat la lucrările Forumului, a fost un prim exemplu de pași concreți pentru revigorarea turismului balnear de la noi. Însăși reconstruirea stațiunii băcăuane, proces început din centrul ei și de la izvoarele de ape minerale, este alt exemplu încurajator.
Deschiderea Bursei de turism balnear s-a făcut, joi, 4 octombrie, cu vizitarea standurilor amenajate pe terasa cazinoului, după care în prima sesiune a lucrărilor au fost prezentate temele „Turismul european și tendințele de dezvoltare în următorii ani” (de către un expert al Organizației Mondiale a Turismului), dar și „Aspecte ale dezvoltarii turismului balnear în Europa” (reprezentant ESPA), „Strategii și orientări în dezvoltarea turismului balnear în România (reprezentant al Ministerului Turismului), „Contribuția medicilor la dezvoltarea turismului de sănătate (reprezentant al Ministerului Sănătății și Colegiului Medicilor). În sesiunea a II-a au fost prezentate temele „Recomandări și Directive europene în favoarea turismului balnear (reprezentant la DG 23), „Contribuția autorităților locale la dezvoltarea stațiunilor balneare (studiu de caz, cu un primar din Germania), „Modalități de marketing și promovare – best practice (Asociația iberică pentru Turism) și „Standarde și sigle specifice pentru turismul balnear – instrumente de lucru pentru dezvoltarea turismului (reprezentant al unei firme de specialitate). (Petrru DONE)
Lasă un răspuns