Filiala Bacau a Asociatiei Patronale Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903 a organizat, luni, 29 martie, reuniunea de lucru pentru pezentarea concluziilor in urma analizelor diagnostic intreprinse in mediul rural din judet in proiectul “Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau”. Proiectul, lansat la inceputul acestui an, este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European. La reuniunea de concluzii au participat Marin Mironeasa, presedintele filialei UGIR 1903 si managerul proiectului, Ramona Darlea, coordonator expert al elaborarii strategiei si expertul Simona Boghiu. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si ai unor primarii din mediul rural.
Proiectul este primul de acest fel care se ocupa de elaborarea si implementarea unei strategii integrate pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau, prin crearea conditiilor de dezvoltare a intreprinderilor profitabile care sa genereze diversitate in economia locala si noi locuri de munca. „Proiectul prevedea ealizarea a doua studii in mediul rural – a precizat Marin Mironeasa. Unul privind nevoile oamenilor de afaceri si ale salariatilor acestora, iar al doiela despre nevoile smerilor din acest mediu. La primul dinre acestea avem deja primele concluzii. Deja am organizat dezbateri, pe aceste teme, cu cei interesati, in comunele Plopana, Tamasi, Hemeius, Helegiu si Stefan cel Mare, la care au participat si oameni din comunele invecinate acestora. Am constatat interes din partea primarilor de a-si dezvolta economic comunele, ca si di partea cetatenilor”. Operatorii din acest proiect au mai incercat sa afle care sint resursele naturale si financiare de care cei di mediulrural nu le-au exploatat bine sau chiar deloc. „Nu am reusit mare lucru, in acest sens – a mai spus managerul proiectului -, drept pentru care am hotarit sa lansam un chestionar pe care sa-l trimitem la toate primariile, sa aflam care este realitatea. Penru ca fiecare localitate are mai multe resurse decit se banuie acum, de regula doar cele naturale fiind scoase in evidenta. Sint, insa, atitea altele”.
Populatie imbatrinita, somaj in crestere
In judetul Bacau – a aratatSimona Boghiu -, mai mult de jumaate din populatie se afla in mediul rural. La 1 iulie 2008, populatia din mediul rural a inregistrat, insa, o crestere comparativ cu aceea din mediul urban. Ponderea cea mai mare o detine grupa de virsta 15 – 59 de ani (de virsta activa), 55,55%, dar nu este lipsit de importanta nici grupa de vrsta 0 – 14 ani (22,28%), nici aceea de 60 de ani si peste (22,17%). Pentru ca in mediul rural populatia ocupata are virste de la cele mai fragede, pina la sfirsitul vietii. Populatia ocupata in agricultura este, insa, in scadere, de la 82,2 mii de persoane in anul 202, la 67,3 mii in 2007. Daca in perioada decembrie 2006 – decembrie 2007 numarul tomerilor din acet mediu a fost in scadere, in anul 2009 numarul acestora a crescut cu 1.606 persoane. Repartizarea numarului de salariati este neuniform in judet, comunele apropiate de orase fiind in crestere, cele din stinga Siretului, mai ales, in scadere drastica la acest indicator. Satele judetului au doar un sfert din societatile comeciale inregistrate si un numarde salariati de circa noua ori mai mic decit cel din orase. Majoritatea activitatii economice se desfasoara in agricultura, comert si servicii. Studiile din acest proiect si dezbateril din comune au reliefat nevoile angajatorilor si ale angajatilor, ale cetatenilor localitatilor rurale. Sprijinul pentru finantare, identificarea de noi segmente de piata, facilitatile fiscale, politicile de protectie a productieilocale, nevoia de informare si de formae profesionala sint numai dintre cele reclamate de cetateni. Asupra lor vom reveni, pe larg, in articolele viitoare.
Scoala satului a ajuns o figuratie
Instruirea persoanelor apte de munca, dar si a celor care doresc sa devina sau sa-si continue activitatea ca inreprinzatori ramine o problema cemtrala de care se va ocupa proiectul promovat de UGIR 1903. Circa 300 de persoane urmeaza sa beneficieze de asemenea perfectionare pina la sfirsitulanului viitor. Interesanta, insa, a fost problema pregatirii tinerei generatii pentru viata, pentru activitatile cerute de economiile locale. Problema a fost ridicata, deopotriva, de primarii din comune, dar si de cetateni. „Ne confruntam – spunea primarul cunei Colonesti – cu o paguboasa descentralizare a institutiei scolii. Cel putin in comunle din stinga Siretului, cum este si Colonestiul, gradul de pregatire in anii de scoala lasa mult de dorit. Intilnesti frecvent copii care termina si zece clase primare si inca nu stiu bine sa scrie si sa citeasca. Noi autoritatile locale nu prea avem nici o putere, pentru ca asa au fost croite legile. Ne intrebam, insa, ce fac institutiile care ar trebui sacontroleze activitatea din tcoli, inspectoratele si inspectorii, care au pirghiile pentru control!”. Filiala UGIR 1903 isi propune, astfel, sa insiste, in proiect, asupra calitatiiprocesului de invatamint la sate, pentru mediul econmic si de afaceri are nevoie de cadre tot mai bine pregatite.
mihaela a zis
Persoana care a scris articolul a facut limba romana cu femeia de serviciu?