• băncile băcăuane au emis pînă acum 152.000 de carduri, la o populație totală a județului de peste 700.000 de locuitori • în ultimele 12 luni au fost emise peste 46.000 de carduri • comisioanele la extrageri au scăzut
Cardurile au obținut, cel puțin în rîndul băcăuanilor, un succes fulminant. Sucursalele din Bacău ale băncilor comerciale au eliberat în ultimele 12 luni peste 46.000 de carduri, iar numărul total al acestor instrumente de plată a ajuns luna trecută la peste 152.000 de bucăți. Daedalus Consulting a realizat o cercetare care a avut ca temă serviciile bancare. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.060 subiecți și este reprezentativ pentru persoane cu vîrsta cuprinsă între 18 și 65 ani din mediul urban. Astfel, 50 la sută dintre persoanele adulte din mediul urban au utilizat cel puțin un serviciu bancar în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, intenția de utilizare a serviciilor bancare nu validează o creștere extensivă a acestui tip de servicii: practic, doar 52 la sută dintre persoane intenționează să folosească cel puțin un serviciu bancar în următoarele 12 luni. Dacă intenția de utilizare a serviciilor bancare în general este aproape staționară prin comparație cu utilizarea acestora în ultimele 12 luni, pe fiecare serviciu bancar în parte lucrurile stau diferit. Apetitul pentru utilizarea de carduri personale este în creștere, ca și la cumpărările în rate. Depozitele bancare și contul curent înregistrează o ușoară scădere a intenției de utilizare.
Serviciile bancare sînt utilizate într-o proporție mai mare de persoanele din categoria de vîrstă 25-34 ani (63,7 la sută față de 50 la sută media) și de persoanele cu studii superioare (73,2 la sută).
Utilizarea serviciilor/produselor bancare
Cardul de salarii 21,5 la sută
Depozitul bancar 14,0 la sută
Contul curent 12,4 la sută
Cardul bancar personal 9,9 la sută
Achiziții în rate 9,3 la sută
Contractarea de credite bancare 8,1 la sută
Au scăzut comisioanele la extragerile de bani de pe card
Comisioanele percepute de bănci la extragerile de numerar de pe carduri au scăzut, în timp ce numărul deținătorilor de astfel de instrumente de plată a crescut. Majoritatea băncilor încurajează folosirea instrumentelor de plată, respectiv plata cumpărăturilor cu ajutorul acestora, prin scăderea taxelor de emitere, în special la cardurile în lei și prin neperceperea comisioanelor în cazul plăților efectuate la comercianți.
În cazul cardurilor de debit, comisioanele percepute pentru extragerile de numerar de la ATM-urile băncii emitente ale instrumentelor de plată de debit sînt de 0,2 la sută din sumă. Unele bănci percep pentru astfel de eliberări de numerar comisioane mai mari în cazul persoanelor juridice, adică 0,5 la sută comparativ cu procentul de 0,2 pentru persoanele fizice. În cazul cînd sumele sînt extrase de la bancomatele aflate în proprietatea altor bănci, comisioanele percepute de cele mai multe instituții bancare sînt de 5 la sută din suma extrasă, plus 25.000 lei. De asemenea, au scăzut, în comparație cu anii precedenți, taxele de emitere a cardurilor de debit care pot fi utilizate numai în țară. Unele bănci nu percep un astfel de comision, în timp ce altele percep comisioane simbolice, cum ar fi 30.000 de lei. Dintre deținătorii existenți la începutul anului, circa două treimi au primit cardurile ca urmare a deciziei instituției la care lucrau și numai 31,7 la sută au hotărît singuri să-și procure acest produs. Lipsa formalităților bancare la retragerea unor sume de bani, degrevarea agendei personale de anumite obligații de plată către furnizorii de servicii, posibilitatea delegării altei persoane din familie sau companie pentru efectuarea unor extrageri, lejeritatea, rapiditatea și corectitudinea operațiunilor prin POS, diminuarea riscurilor de pierdere sau furt de bani, rata relativ redusă a criminalității pe carduri sînt cîteva dintre motivele invocate drept hotărîtoare în luarea deciziei de achiziționare a unui card.
Comisionul este zero la cardurile de credit
Condițiile în care posesorul unui card de credit poate beneficia de împrumuturi sînt acum mai drastice comparativ cu acum un an. Dacă în urmă cu 12 luni puteau fi găsite pe piață trei tipuri de carduri care acordau o perioadă de grație (perioadă în care beneficiarul cardului folosea împrumutul fără a plăti dobînda) de maximum 45 de zile, în prezent nu mai există nici unul. Dispariția perioadei de grație a fost însă compensată de diminuarea comisioanelor la retragerile de numerar (de la 6-10 procente la 0,5-1 la sută). Măsura poate fi considerată justă, în condițiile în care numărul de comercianți acceptatori de carduri este încă destul de redus. Cardurile sînt folosite în 80 la sută din cazuri pentru retragerea de numerar. În sistemul românesc, se păstrează un oarecare stimul pentru folosirea cardurilor de credit la cumpărături, prin faptul că la comercianți nu se percep comisioane, spre deosebire de retragerile de numerar, unde comisionul este de 0,5-1 la sută din suma totală.
Marile magazine acceptă la plată cardul
Cele mai mari magazine au decis, cu precădere de la începutul acestui an să accepte la plată cardul electronic:
• magazine alimentare: Agricola Internațional, Luceafărul, Adriatica, Supermarket Unic, VIP Grup (strada Banca Națională), Best Market (lîngă Liceul PTTR), Huracom (Narcisa), Selita, Supermarket Zimbru; Selena
• magazine chimice/tehnico sanitare/mobilă: Dedeman (inclusiv service-ul de pe strada 9 Mai), Luceafărul, AMBRA;
• stații carburanți: RAFO Imperial Oil, Shell;
• electrice/electrotehnice/telefoane mobile: Electrice (Mărășești), Luceafărul, altex, Electric Plus, Euro GSM, SMART;
• confecții/încălțăminte: Coly, Fair Play, Luceafărul, Prodcresus, Vicmod;
• papetărie: Librăria Glissando, Luceafărul;
• hoteluri/restaurante: Dumbrava, Bistrița, Millenium, Latin, Moara;
• cosmetice: Zen Mar (parter Lucefărul), Supermarket Unic;
• servicii: RAGC (sediu, 9 Mai, Mărășești), Taxe și Impozite Locale – Primărie)
• farmacii: Medica (Farmacia 1), Sensi Blue. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns