• La 16 ani, Alexandru Bogdan din Tîrgu Ocna a cîștigat șapte medalii, de aur, argint și bronz la concursurile de atletism naționale și internaționale • din cauza unei greșeli copilărești, lui i-a fost scăzută media la purtare și a fost exmatriculat trei zile
Pasiunea pentru sport a lui Alexandru Bogdan este o tradiție de familie. Atît tatăl, Constantin, antrenor la CSS Bacău, cît și fratele, Dragoș, campion național, s-au dedicat atletismului.
Pentru Alexandru, inițierea în atletism a început de la vîrsta de opt ani. „Am mers pe terenul de sport din parcul Măgura împreună cu tatăl meu, care avea antrenamete cu elevii săi. Mi-a plăcut și am început și eu să fac antrenamente”, își aduce aminte campionul. Timp de cinci ani, Alexandru nu a fost la nici un concurs, dar nu a lipsit nici o zi de la antrenamentele de pe stadion. La 14 ani, a participat la primul concurs, care a avut loc la Bacau. „Tatăl meu m-a înscris la o proba de sprint, adică 50 de metri viteză. Atunci a fost prima dată cînd am avut în stînga și în dreapta mea concurenți. Îmi tremurau mîinile și picioarele de emoție. Am ieșit pe locul 15”, povestește Alexandru.
El nu s-a descurajat și a continuat să se antreneze. În iarna anului 2001 a venit primul succes: o medalie de aur la Campionatul național de sală pentru juniori. Proba la care a concurat a fost aruncarea cu bila. Au urmat și altă victorie, chiar a doua zi, la proba de 200 metri viteza. „Am cîștigat o medalie de argint. Parcă nici nu credeam. Am început să strig de fericire și m-am tăvălit pe teren”, ne-a dezvăluit campionul.
După cele două auccese, antrenorul Constantin Bogdan a tdevenit tot mai sever cu fiul sau. „Eram în calsa a VIII-a și, după școală, mergeam pe stadion. Am muncit enorm”, își amintește Alexandru cum a pregătit finala națională a junioriorilor, care s-a desfășurat la Mediaș. „Tatăl meu m-a înscris în ultimul moment la proba de lungime, unde eram un nou venit. Le-am făcut o surpriză tuturor sărind 6,62 de metri. O medalie de aur, de fapt. A doua zi, am mai cîștigat o medalie de aur și am stabilit un record național la octatlon. La ultima probă, cea de aruncarea a greutății, am mai luat o medalie, însă de bronz”, ne-a mai povestit campionul național. iAu urmat alte concursuri naționale și internaționale, de la care Alexandru Bogdan a venit încununat cu medalii de argint și bronz.
O greșeală copilărească i-a adus exmatricularea pentru trei zile
Deși cîștigase opt medalii, dintre care trei de aur, Alexandru Bogdan nu a fost lăudat la Colegiul „Costache Negri” din Tîrgu Ocna, unde învață. Supararea lui Alexandru Bogdan a fost foarte mare atunci cînd, la sfîrșitul anului școlar 2001-2002, nici măcar nu a fost amintit în festivitatea de premiere. „Toti copiii care au participat la olimpiade, chiar și la religie, au primit cîte un milion de lei și au fost aplaudați la scenă deschisă. Eu am muncit atît de mult, și nici măcar nu s-a pomenit numele meu. Erau totuși medalii de aur, argint și bronz. Nu înteleg cum de în alte școli sînt apreciați sportivii și la noi, un titlu de campion național trece neobservat”, ne-a spus Alexandru.
Ca orice adolescent de vîrsta lui, Alexandru este mereu pus pe năzbîtii. „În clasa a IX-a mi s-a dus renumele de băiat obraznic, cu toate că eu nu sînt chiar așa. Fiind sportiv, îmi vine foarte greu să stau într-un loc, însă acum m-am liniștit. A fost ca în primul an de liceu, cînd orice tînăr încearcă să iasă în evidență cu ceva”, recunoaște campionul național. La începutul acestui an școlar, tînărul a foist prins în timp ce încerca să-și aprindă o țigară, la geam, în clasă. „Este greșeala mea și mi-o asum. A fost chemat tata la școlă. O mare rușine pentru mine, să îl pun într-o astfel de situație. Am fost exmatriculat trei zile. S-a propus chiar să mi se scada la șase nota la purtare”, povestește Alexandru despre pățania prin care a trecut. Pedeapsa primită l-a marcat foarte mult: el a hotărît să învețe foarte bine și să nu mai facă nici o problemă părinților. Pînă acum, nu are nici o notă sub opt, la toate disciplinele.
Sportul este pe primul plan în viața lui Alexandru, însă el mai are și alte pasiuni. Colecționează mașinuțe „Burago”. Pînă acum, are în colecție 31 de mașini. „Înainte îmi cumpăram mașinuțe din banii părinților, însă acum le iau din banii cîștigați la concursuri”, ne-a mărturisit Alexandru. El este hotărît să facă în continuare sport de performanță, dar vrea să ajungă regizor. (Mariuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns