– în urma demersurilor PS Episcop Ioachim Băcăuanul, un veșmînt al Sfintei Parascheva va ajunge sîmbătă, 6 octombrie, la biserica din Blăgești, unde există una dintre cele mai vechi locașuri de cult din județul Bacău ce are ca ocrotitoare pe “Sfînta de la Iași”
Cunoscută ca fiind Ocrotitoarea Moldovei, Sfînta Parascheva este și protectoarea satului Blăgești din județul Bacău. Și nu doar prin faptul că, în acest sat, binecuvîntat de Dumnezeu, există o biserică închinată ei încă din anul 1838, ci și prin aceea că locuitorii acestor locuri s-au simțit în permanență ocrotiți de Sfînta de la Iași.
Deși este situat pe malul drept al Bistriței, satul Blăgești, ca de altfel întreaga zonă, a fost ferit de calamitățile naturale, oridecîte ori apele au făcut prăpăd în alte regiuni, credincioșii simțind mereu ajutorul Cuvioasei. De altfel, nu puțini sînt copiii din sat care poartă cu cinste și dragoste numele Cuvioasei Parascheva. Din aceste motive, și multe altele pe care le pot mărturisiri creștinii acestor locuri, sîmbătă, 6 octombrie, după amiază, la orele 16.30, într-o atmosferă ce se anunță a fi una de aleasă și binecuvîntată sărbătoare, un veșmînt al Sfintei va fi adus de PS Episcop Ioachim Băcăuanul, la biserica din satul Blăgești.
“Ce să va spun? Nu există casă în Blăgești fără icoana Sfintei Parascheva. Este o dorință mai veche a credincioșilor din această parohie, care au știu că Sfînta Parascheva este și ocrotitoarea acestei zone, așa cum este, de altfel a întregii Moldove.Oamenii din sat nu au uitat niciodată că nu am avut probleme legate de secetă, de inundație sau alte calamități. Aici, la noi, în sat există un cult special al Cuvioasei. Apoi, în 1947, în perioada secetei celei mari, ultimul periplu al Cuvioasei a fost aici, în zona noastră. De asemenea, în sat, avem mulți copii cu numele sfintei. Istoric vorbind, comuna a fost într-o relație specială cu scaunul domnesc de la Iași, acolo unde sînt sfintele sale moaște. Iar cînd se apropie hramul din 14 octombrie, foarte mulți pelerini pleacă la Iași, de la noi, din sat, fie organizat, fie cu mașini personale, să participe la slujbe și să se roage”, ne-a declarat preotul Sbîrcea Romeo, parohul bisericii “Sf. Parascheva”din Blăgești.
Lasă un răspuns