Imbuteliat in cramele societatii ViniCom Copu Iasi, vinul sec Feteasca Regala este un soi care a provenit din Feteasca Alba (din sortimentul de Cotnari) si are celalalt genitor Grasa de Cotnari. Soiul a aparut natural, intr-o localitate din Transilvania, Danes, de pe Tirnava Mare (judetul Mures), pentru care se mai numeste si Danaseana. In secolul al XIX-lea, cind Transivania nu era in Regatul Romaniei, descoperitorul soiului, in onoarea regelui Carol I, i-a dat denumirea de Feteasca Regala, din iubire pentru Regat. „Vinul – spune unul dintre oenologii de marca, dr. ing. Constantin Profir – are o amprenta aromatica nu foarte bogata, dar placuta, tipica, de nuanta florala. Este un vin cu o aciditate destul de buna, stimulativa, vioaie, cu extract foarte consistent (peste 21 – 22 de grame de zahar) si o tarie alcoolica de peste 12 grade. De fapt, mai toate vinurile noastre au aceasta tarie. Vinul este armonios. Vinul, ca si muzica, este placut daca este armonios constituit”. Acest vin poate fi asociat pentru preparate din peste, fructe de mare si din carne de pasare. Se bea la temepratura de 8 – 10 grade Celsius.
La o singura masa, vinul trebuie schimbat in functie de felul de mincare servit. La carnea de porc sau de vinat si la preparate din brinzeturi se bea vin rosu. La desert, este nevoie de un vin demisec sau demidulce ori chiar dulce, iar la finalul mesei este bine-venit un vin aromat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns