• amenzile pentru dărîmarea debaralelor și zidurilor interioare fără autorizație pot ajunge pînă la 100 de milioane de lei • după ce achită amenda, proprietarul apartamentului trebuie să refacă zidul dărîmat și să readucă locuința la arhitectura inițială • cazurile mai grave, cum este afectarea structurii de rezistență a unei clădiri, intră sub incidență penală
Îmbunătățirea aspectului interior al locuințelor și recompartimentarea spațiilor din interiorul apartamentelor a început să devină, de cîțiva ani, grija principală a băcăuanilor care își duc traiul între pereții blocurilor construite în anii comunismului. Sătui să mai trăiască în apartamente de dimesiunea unei cutii de chibrituri, oamenii se înarmează cu baroase și picamere și se apucă de dărîmat orice perete sau debara care le iese în cale. „Că s-au apucat să își scoată o ușă sau să dărîme o debara, nu ar fi nimic. Mai îngrijorător este că s-au dărîmat multe ziduri din structura de rezistență a clădirilor”, spune Adrian Sichitiu, inspector șef în cadrul Inspectoratului în Construcții al județului Bacău. El a mai precizat că dărîmarea zidurilor interioare din locuință nu este interzisă, atîta vreme cît această modificare în aspectul interior al locuinței respectă toate cerințele din punct de vedere legal.
În primul rînd, proprietarul apartamentului trebuie să consulte un expert tehnic, pentru a i se face o expertiză a apartamentului și apoi un arhitect sau un proiectant autorizat, care să întocmească proiectul lucrării. „Cu rezultatul expertizei și proiectul în mînă, proprietarul locuinței trebuie să se prezinte la primărie, unde solicită un certifict de urbanism. În cazul în care în apartamentul care va fi modificat urmează să se desfășoare activitate care presupune un inconfort sonor sau un trafic mai mare de clienți, atunci proprietarul trebuie să solicite și acordul vecinilor. Obținerea acestor avize și acorduri nu costă foarte mult și, în plus, îl scutește pe proprietar de a mai sta cu grija că poate plăti o amendă de pînă la 100 de milioane de lei pentru executarea lucrării fără autorizație. Mai mult, după ce plătește această amendă, proprietarul mai trebuie să refacă, pe propria lui cheltuială, zidul dărîmat „, mai spune Adrian Sichitiu. El a mai adăugat că afectarea structurii de rezistență a unei clădiri intră chiar sub incidență penală. „În cazuri mai grave, cpoate fi anunțată poliția care, în urma constatărilor ,poate dispune înaintarea dosarului la parchet”, atenționează Adrian Sichitiu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns