Mii de oameni au ieșit în a treia zi de Crăciun pe străzile din centrul Bacăului să admire alaiul pestriț al colindătorilor veniți din toate colțurile Moldovei. Devenit deja o tradiție, „Alaiul datinilor de iarnă” a avut parte în acest an de o adevărată zi de primăvară, contrastând cu versul „iarna-i grea, omătu-i mare”, dar tocmai acest lucru a făcut ca străzile să fie neîncăpătoare datorită numărului mare de băcăuani ieșiți din confortul caselor atrași de hărmălaia stârnită de mascații, caprele, urșii și călușarii care au invadat Bacăul în ziua de Sfântul Ștefan.
Alaiul a fost deschis de tradiționala ceată a urșilor din Dofteana. Îngropați în blănurile de urs, urătorii scoteau aburi în urma dansurilor șamanice menite să bage în toți sperieții pe copiii de la oraș urcați pe umerii părinților ca să vadă mai bine spectacolul. N-au lipsit nici „doctorii” din Berești-Tazlău, cu pălăriile lor XXX. Unul dintre ei, pesemne sexolog, purta pe cap o întreagă enciclopedie ilustrată despre Kamasutra. Colindătorii de la Scorțeni și-au adus artileria grea la propriu, defilând cu un tun artizanal de dimensiuni impresionante, cu care trăgeau folosind un amestec exploziv pe bază de carbid, băgând în boale privitorii, dar mai ales privitoarele mai slabe de înger. Ceata ursarilor din Dărmănești a venit în acest an nu doar cu urși ci și cu „ursoaice” care foloseau blănurile nu pentru a se fandosi, ci pentru a dansa mai abitir decât bărbații-urși din grup.
Tot acest alai, acompaniat de pocnete de bici, explozii de carbid, țipete de uimire și scâncete de frică, s-a deplasat spre Piața Tricolorului unde, pe o scenă improvizată, s-au desfășurat ritualurile de Crăciun și Anul Nou pentru o aducere aminte a vremurilor când tradițiile sărbătorilor de iarnă luminau copilăriile celor binecuvântați cu asemenea amintiri. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns