Noi amenzi pe motiv de abateri de la normele igienico-sanitare in vigoare, abateri prin care s-a pus serios in pericol sanatatea publica, au fost aplicate in saloane cosmetice din intreg judetul. Sanctiunile au fost date de inspectorii de control din cadrul Directiei de Sanatate Publica pe parcursul lunii februarie, rezultatele fiind de natura natura sa ridice semne serioase de intrebare cu privire la calitatea serviciilor oferite in saloane si pe care bacauanii le platesc scump, se pare, nu doar cu bani ci si cu propria lor sanatate. Dintre toate abaterile, neintretinerea in permanenta stare de curatenie a echipamentului de lucru folosit de personal din este cea mai mica, chiar daca cea mai des intilnita. La destui operatori economici s-au depistat insa deficiente extrem de grave, precum utilizarea instrumentarului pentru clienti, necuratat si nedezinfectat sau refolosirea „pe pielea clientului” a unor ustensile de unica folosinta. Mai mult, au fost depistate saloane in care clientii erau tratati cu produse expirate sau carora li se vindeau produse cosmetice fara date de identificare sau cu termene de valabilitate depasite. „Amenzile au variat intre 1.500 si 2.400 lei, in functie de gravitatea abaterii, conform legii. Printre unitatile sanctionate se afla Salonul de infrumusetare al SCM Munca si Arta din str. Republicii din Bacau, Salonul de infrumusetare al societatii Interdecma SRL din Comanesti, sau al SCM Trotusul din Onesti, precum si alte unitati din judet”, a precizat Marinela Pascu, purtator de cuvint DSP Bacau.
Manichiura, factor ridicat de risc de contactare a virusului HIV
Unul dintre cele mai mari riscuri la care sint expusi bacauanii care primesc in saloanele de infrumusetare tratamente neadecvate este contactarea virusului HIV. Folosirea materialelor de unica folosinta sau nedezinfectarea dupa fiecare client a ustensilelor utilizate in special pentru efectuarea manichiurii sau pedichiurii sint, o spun specialistii, factori de risc ce nu trebuie neglijati. Potrivit reprezentantilor Centrului de Testare HIV Bacau, putini sint constienti de faptul ca, in categoria riscuri intra nu doar actul sexual neprotejat, virusul putind fi luat si pe cale sanguina. Astfel, efectuarea manichiurii sau a pedichiurii in saloane, a tatuajelor sau piercingurilor, a transfuziilor in mod necorespunzator, precum si accidentele, oricit de minore, care produc rani, intra toate, la categoria „posibilitatea de infectare cu virusul HIV”. Din nefericire, din rindul bacauanilor seropozitivi fac parte si persoane care au contactat virusul pe una din aceste cai. De aceea, medicii trag semnal de alarma, sfatuind cetatenii la prudenta maxima si refuzarea oricarei interventii pe corp cu obiecte ce ar putea provoca rani, daca nu au certitudinea ca acestea sint sterile si uitilzate corespunzator.
ANA GAVRILA a zis
Ei, sa fim seriosi ca nici prin coaforuri nu e mai bine. In oice colt de bloc , in garsoniera sau apartament functioneaza astfe lde dughene… Eu personal am ajuns sa ma tem sa mai merg la coafor… Motiv pentru care m-am hotarat sa imi las parul sa creasca. In primul rand coafezele noastre nu sunt calificate .Au furat si ele meseria de prin saloanele care au luat bani pentru a scoli coafeze si frizeri.
V-ati intrebat daca prosopul cu care sunteti steasra pe par dupa spalat ,este proaspat spalat ? Ei, as… este doar uscat, dupa ce mai este folosit si la alte capuri .
De manichiura ( cine are curajul) ce sa mai spunem, nici macar in spirt nu tin instrumentarul… Niste inconstiente de „manichiuriste „care te pot nenorici definitiv…
Si ce preturi nesimtite practica unele coafeze ( majoritatea)… pentru trei suvite,un spalat si un uscat (NU COAFAT) aprox.100 lei. Adaugati ca nici macar produse profesioniste nu a folosit, nici balsam pe par nu a pus si nici un fel de accesoriu care sa dea acea stralucire cu care ar trebui sa iesi de la coafor. Sunt indignata ce usor fac unii banii, cu costuri foarte mici si timp putin…
Va sfatuiesc sa ocoliti saloane ca LACRAMIOARA (str,Stefan cel MARE)sau cel din STRADA 9 Mai, langa redactia ziarului de bacau.