– aceasta este concluzia celei de a treia ediții a Raportului asupra Tabloului de bord al Agendei digitale, întocmit pe baza datelor Eurostat din perioada în care, în țara noastră, ministru al Comunicaţiilor a fost oneșteanul Valerian Vreme
Comisia Europeană (CE) a evidențiat România în Raportul asupra Tabloului de bord al Agendei digitale, întocmit pe baza datelor Eurostat înregistrate în perioada 2011 – 2012, pentru aplicarea progresului tehnologic, inclusiv digitalizarea și adoptarea acesteia în societate – susține fostul ministru al Comunicațiilor, omul politic oneștean Valerian Vreme. ”Cea mai mare creștere în utilizare internetului – se arată în Raport – vine de la jumătatea inferioară a clasamentului, din România și Portugalia, atât prin realizarea celei mai rapide creșteri în utilizarea regulată a acestuia, cu 6% în România și cu 4% în Portugalia, cât și prin cea mai rapidă scădere a procentului de neutilizare, în ambele țări cu 6%.”
Economia Uniunii Europene (UE) a fost marcată de recesiune în 2012 – precizează Raportul CE. Astfel, PIB-ul anual în 2013 se estimează că se va contracta cu 0,1% în UE și cu 0,4% în zona euro. În multe țări, șomajul este la niveluri inacceptabile, în special în rândul tinerilor. Constrânse de un nivel ridicat de datorii, guvernele au fost sub presiunea de a reduce cheltuielile publice. În acest context au existat și există, totuși, câteva surse potențiale de creștere economică și de ocupare a forței de muncă. Una dintre cele mai importante surse este tocmai progresul tehnologic, inclusiv digitalizarea. În acest scop, în anul 2010 Comisia Europeană a propus Agenda digitală, al cărei principal obiectiv este dezvoltarea unei pieţe digitale unice pentru a duce Europa către o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă. Agenda digitală reprezintă unul dintre cei șapte piloni ai strategiei Europa 2020, care propune o mai bună exploatare a potențialului tehnologiilor informației și comunicării (TIC), pentru a favoriza inovarea, creșterea economică și progresul.
Între primele șase țări la utilizarea internetului
Tocmai în acest context apare vizibilă poziția României, care se situează, acum, între primele șase state membre în ceea ce privește utilizarea internetului de peste 30 Mbps și tot pe locul al șaselea în domeniul comerțului electronic și la accesarea internetului broadband de mare viteză, cu 7% în ianuarie 2012 și cu 8% în ianuarie 2013. „Totul – spune Valerian Vreme – a fost posibil cu foarte multă muncă din partea noastră, pentru informatizarea României, chiar în perioada în care trebuia să concepem și Agenda digitală. A fost însă vorba și de o deschidere din partea anumitor ministere pentru aplicarea progresului tehnologic în acest domeniu, dar nu pot lăsa la urmă nici sprijinul pe care l-am avut din partea Președinţiei și a Guvernului.”
Privind de la bază clasamentele, vedem însă că țara noastră se regăsește și acolo, mai ales în privința vânzărilor sau a achizițiilor online din partea IMM-urilor, totuși devansând țări ca Bulgaria și Italia.
O revelație pentru autorii Raportului CE a fost și proporția de cetățeni care utilizează internetul pentru a interacționa cu autoritățile publice, indicator care a reluat creșterea și a ajuns, în UE, la 44% în 2012, după 41% în ultimii doi ani precedenți. ”Interesant – spun ei -, cele mai bune performanțe s-au răspândit pe tot parcursul de la partea de jos a clasamentului, unde România apare cu un salt de 24 de puncte procentuale, față de Grecia și Lituania cu 7% fiecare, Letonia și Spania cu 6% fiecare și Suedia și Franța cu câte 5%. Remarcabil, ponderea acestor utilizatori de e-guvernare în formularele completate rămâne stabilă, la 50%, deși cifrele naționale variază foarte mult, între România, de exemplu, unde doar 10% dintre utilizatorii de e-guvernare au trimis formulare completate, și Danemarca, unde 85% o fac.”
Agenda digitală – prioritate pentru Strategia Europa 2020
Adoptarea tehnologiilor informației și comunicării (TIC) și adaptarea întreprinderilor la noile tehnologii este un factor cheie de competitivitate pentru fiecare companie. În mod similar, utilizarea TIC inovatoare îmbunătățește serviciile publice, reduce costurile și face mai ușoară accesarea de la distanță pentru cetățeni și întreprinderi. Mai mult, în ciuda șomajului ridicat în general există un deficit de specialiști în domeniul TIC din UE, prognozat pentru a ajunge la 900.000 de posturi vacante neocupate până în 2015. Prin urmare, completarea Agendei digitale este mai mult ca oricând o prioritate pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Lasă un răspuns