– Tribunalul Bucuresti a confirmat verdictul de colaborare cu fosta Securitate în cazul procurorului Teodoru Bostan de la Parchetul de la linga Judecatoria Buhusi – decizia vine dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut instantei sa confirme sau sa infirme ca magistratul a facut politie politica – in aceeasi situatie se afla si procurorul Constantin Irimia, pensionat luna trecuta de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau – el a detinut si interimatul functiei de procuror general la Parchetul National Anticoruptie si a fost procuror sef adjunct al Sectiei de Combatere a Infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din PNA
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a inaintat Tribunalului Bucuresti, iar instanta a confirmat verdictul privind colaborarea cu fosta Securitate in cazul a doi magistrati bacauani. Este vorba despre Teodoru Bostan, in prezent procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Buhusi, si Constantin Irimia, pina pe 8 octombrie procuror la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau. Decizia instantei vine insa la trei ani dupa ce magistratul bacauan a detinut interimatul functiei de procuror general al Parchetului National Anticoruptie si a fost procuror sef adjunct al Sectiei de Combatere a Infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din PNA, la care magistratul bacauan putea accede doar daca depunea declaratie pe propria raspundere ca nu a colaborat cu fosta Securitate si nu a facut politie politica.
Celalalt magistrat bacauan peste care planeaza aceasta acuzatie este procurorul buhusean Teodoru Bostan. Verdictul de colaborator a cazut ca un traznet. „Nu am primit nimic oficial si nu stiu nimic despre asta. Intr-adevar, a fost o incercare de racolare, prin anii ’78-’79, cind eram dascal la Scoala profesionala din Buhusi si student la Drept. Atunci, in fabrica lucrau peste 8.000 de oameni si mi s-a cerut ca in cazul in care observ fapte antisociale sau ceva deosebit, sa-i anunt imediat. Au fost citeva discutii si am semnat o foaie pe care o scria un maior ca voi acorda tot sprijinul”, ne-a declarat procurorul Bostan. Magistratul mai afirma ca asemenea discutii au fost vreo citeva, pe durata unui an, insa mereu se discuta la general, „chiar daca incercau intotdeauna sa scoata ceva de la mine. Nu am facut rau nimanui si spuneam ceea ce stia toata lumea, ce se vorbea la colt de strada, nimic altceva”. Magistratul bacauan spune ca ceea ce s-a intimplat in tinerete nu are nimic de-a face cu statutul sau de magistrat, si ca asta faceau majoritatea intelectualilor, fara a aduce vreun prejudiciu celor din jur. „Nu am facut politie politica. Asta presupune cu totul altceva. Sa fii un tradator. Si eu nu am fost”, spune procurorul Bostan. Surprinzator, Legea privind statutul magistratilor nr. 303/2004 nu are nici o prevedere prin care s-ar interzice magistratilor sa mai profeseze in cazul in care au colaborat cu fosta Securitate. Aceasta decizie a instantei, in cazul in care ramine definitiva, poate doar sa le ingradeasca accesul la functii sau demnitati pentru care se solicita o declaratie pe propria raspundere ca nu au facut politie politica sau nu au colaborat cu fosta Securitate.
... a zis
Cnasas-ul este o institutie de doi lei, ca si DNA-ul nu face decat jocul anumitor oameni politici! Sa nu-mi spuna mie cineva ca basescu nu a fost securist, asa erau vremurile si avnd genetic ceva de curva, normal ca ne-am transformat in tara de turnatori.