• cei 11 copii și însoțitoarea lor au fost contaminați cu salmonella enteritidis din ouă • ouăle nu erau expirate, dar depozitate impropriu și manipulate în condiții insalubre s-au transformat într-o bombă alimentară
Analizele bacteriologice efectuate la probele prelevate din salata orientală și scaunele copiilor din tabăra Sălătruc care au fost internați în spital au stabilit cauza intoxicației colective. Potrivit buletinelor de analize efectuate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), microbul care a declanșat infecția digestivă în rîndul grupului de orfani din județul Galați a fost salmonella enteridis. „Microbul a apărut din cauza manipulării insalubre a materiei prime folosite la prepararea salatei și a faptului că după gătire a fost lăsată mai mult timp fără să fie păstrată la frigider. Ouăle folosite la salată trebuiau spălate și dezinfectate înainte de a fi sparte, mizeria de pe coaja acestora fiind ușor transmisă în produsul finit. Ouăle erau în termen, dar nu erau păstrate la rece într-un loc curat, ci într-o magazie, pe jos”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, directorul adjunct al DSP. Nu doar păstrarea ouălelor în condiții insalubre a fost singura abatere descoperită la bucătăria taberei din Sălătruc. „La bucătărie, femeia angajată să prepare hrana făcea de toate: curățenie, curăța legumele, lucruri care obligatoriu trebuiau făcute de niște muncitori necalificați. Bucătăreasa nu avea voie să intre în contact cu mizeriile din bucătărie, ci să se ocupe strict de prepararea mîncării”, a explicat dr. Angela Aflorei, director adjunct DSP, care a descins în tabăra de la Sălătruc imediat după aflarea cazurilor de toxiinfecție alimentară. Mai mult, deși tabăra avea autorizație sanitară de funcționare, administrația nu respecta regulile impuse drept clauze la autorizare. „Tabăra a fost autorizată, dar cu niște condiții foarte clare: să se asigure alimentarea cu apă caldă curentă, să fie angajat personal suficient și să se aprovizioneze cu substanțe dezinfectante suficiente. Apă caldă nu era de cînd veniseră copiii în tabără, ca angajați ar fi trebuit să fie cinci persoane, dar erau numai două, iar materialele dezinfectante existau, dar nu erau folosite”, a mai adăugat dr. Buștuc.
În timp ce 11 copii și o educatoare sînt încă internați în spitalele din Moinești și Bacău, restul grupului de la Galați își continuă vacanța la tabăra Poiana Sărată. Ei sînt însă cazați într-o clădire separată, servesc masa separat de celelalte grupuri de copii din tabără și folosesc grupuri sanitare separate. În tabără a fost mobilizat un medic școlar din Onești care îi ține sub observație, iar echipele noastre monitorizează permanent starea de igienă din tabără”, a spus dr. Buștuc. Reamintim că tabăra de la Sălătruc a fost închisă, iar administratorul vinovat de declanșarea focarului de toxiinfecție alimentară a fost amendat cu 30 de milioane de lei, după care i s-a desfăcut contractul de muncă. Și bucătăreasa care a preparat salata orientală, deși ouăle erau interzise de Ministerul Sănătății pentru consumul în unitățile de alimentație publică, a fost sancționată cu o amendă de cinci milioane de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns