• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Viceprimarii Bacăului acuză interese imobiliare în jurul afacerii Transport Public

Viceprimarii Bacăului acuză interese imobiliare în jurul afacerii Transport Public

Ziarul de Bacau 1 noiembrie 2022 13 comentarii

LikeShare

Viceprimarii municipiului Bacău, Cristian Ghingheș (USR) și Liviu Miroșeanu (PNL) consideră că achiziția acțiunilor la Transport Public SA ar fi de fapt motivată de interese imobiliare. Potrivit raportului de evaluare, cea mai mare parte a valorii companiei de transport este dată de două terenuri, de care municipalitatea nu ar trebui să fie interesată.

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a propus, în ședința de luni a Consiliului Local Bacău, înființarea unei comisii care să negocieze cu proprietarii Transport Public SA achiziția acțiunilor societății. Raportul de evaluare al companiei a fost întocmit de o firmă specializată, iar din acesta reiese că valoarea unei acțiuni este de 46,45 de lei. În total, cele peste 890.000 de acțiuni însumează puțin peste 8,37 milioane de euro, însă moștenitorii fostului primar Dumitru Sechelariu au notificat municipalitatea că solicită un preț cu 16% mai mare, ca valoare „justă” a participației lor.

Viceprimarul Ghingheș: „Operațiuni imobiliare supraevaluate”

Viceprimarul Cristian Ghingheș a dat tonul nemulțumirii aleșilor locali față de intenția executivului de a cheltui foarte mulți bani pentru achiziția pachetului de acțiuni de la firma care face transport public în municipiul Bacău.

„Un evaluator independent a făcut o evaluare la 8,3 milioane de euro pentru tot pachetul de acțiuni. Din total, circa 7,5 milioane de euro sunt 2 terenuri. Restul sunt facilitățile ce vizează transportul public. Dacă îl scoatem din calcul pe cel de pe strada Chimiei, unde este autobaza, rămâne acest teren de 6,2 milioane de euro pe strada Narciselor. Acesta a fost evaluat prin comparație cu un teren din centrul orașului și s-a ajuns la această valoare. Odată cu achiziționarea acestei societăți, ni se propune să achiziționăm terenul de 6,2 milioane de euro. Din punctul meu de vedere, bugetul este strâmtorat și nu ne permitem să cumpărăm acest teren, parte a pachetului de acțiuni de la Transport Public SA”, a declarat viceprimarul.

Potrivit edilului, soluția nu este să se cumpere o firmă aflată pe pierdere încă din 2017, a cărei valoare este dată de terenurile pe care le are în proprietate. „Oare, cu peste 8 milioane de euro, n-am fi putut face un operator propriu, așa cum spune Planul de Mobilitate Urbană?! De asemenea, trebuie să lămurim ce se întâmplă cu datoriile societății, de 3,9 milioane lei pe termen lung și 5,4 milioane pe termen scurt. Din 2017, societatea este în declin, pe anul 2021 a raportat pierderi de 5% și trebuie să ne întrebăm ce cumpărăm? Eu nu sunt de acord să scoatem din buzunarul băcăuanilor 6,2 milioane de euro pe un teren la marginea orașului, care ni se vinde împachetat în acestă tranzacție de a deveni acționari majoritari la Transport Public SA. Acționari pe ce?! Până la urmă, sunt câteva autobuze, multe foarte vechi, și o autobază pe care o putem realiza și noi pe alte terenuri. Sper totuși să nu punem băcăuanul la plată pentru operațiuni imobiliare supraevaluate”, a concluzionat viceprimarul Cristian Ghingheș.

Viceprimarul Miroșeanu: „Chestiune cu iz imobiliar”

Și viceprimarul Liviu Miroșeanu a considerat că propunerea primarului Viziteu are „iz imobiliar” și nu ar viza, de fapt, achiziția unei firme care face doar transport public.

„Evaluatorul a stabilit 9,4 euro pe acțiune, o sumă considerabilă. De asemenea, constatăm că evaluarea a fost făcută în ideea că societatea își va continua activitatea de transport public în municipiul Bacău. Dacă ne referim la ce-ar trebui noi să cumpărăm, vorbim despre o flotă de autovehicule îmbătrânite, peste 50% au mai mult de 15 ani, care reprezintă aproximativ 2 milioane de lei, circa 5-6 la sută din capitalul societății. Practic, 95 la sută o reprezintă cele două terenuri și putem trage concluzia că vom da acești bani pe aceste terenuri. Nu știu dacă ăsta este interesul. Este pasibil de o chestiune imobiliară care pe noi nu ne interesează”, a afirmat viceprimarul liberal.

Edilul a precizat că aleșii PNL nu votează propunerea și a cerut ori înființarea unei firme proprii, ori lansarea unei licitații. „Dacă vorbim despre viitorul transportului public în municipiul Bacău, avem două variante, înființarea unei societăți a Primăriei, de la zero, cu o flotă nouă, performantă, și se poate cumpăra un teren pentru flotă, sau putem scoate la licitație acest serviciu. Prin urmare, Partidul Național Liberal nu va achiesa la această chestiune cu iz imobiliar și vom vota împotriva proiectului”, a declarat viceprimarul Liviu Miroșeanu.

Consilierul Candet: „Ne-am pus singuri lațul de gât!”

Consilierul Gigi Nucu Candet (PPU-SL, parte a Alianței Social Liberale, care include și PSD) a amintit că doar aleșii Alianței Social-Liberale și-au exprimat îndoiala cu privire la această tranzacție. „Acum, suntem deja la al doilea pas și liberalii s-au răzgândit. Noi ne-am pus singuri lațul de gât, iar lațul se strânge, pentru că am reziliat intempestiv un contract în derulare, prin care această societate, de bine, de rău, își făcea treaba. Ne trezim după un an că își încetează activitatea de transport public în Bacău și noi nu avem o opțiune valabilă. Nu putem face decât două lucruri, ori înființăm o societate numai a noastră, ori cumpărăm societatea la un preț mai mare. Tind să cred că a doua opțiune e mai bună, pentru că e greu să înființezi într-un an o societate de la zero”, a concluzionat Candet.

În cele din urmă, Consiliul Local a votat înființarea comisiei de negociere cu proprietarii Transport Public SA, însă membrii acesteia vor trebui să discute și achiziția doar a afacerii de transport public, fără terenurile deținute de companie, care pot fi vândute pe piața liberă înaintea tranzacției cu municipalitatea. 

Primarul Viziteu s-a răzgândit după promisiunile din 2021

În februarie 2021, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunța lansarea unei licitații pentru serviciul de transport public. „Vom anunța la nivel de jurnal european că Bacăul va scoate la licitație transportul în comun. Prima dată după 16 ani, ne vom recâștiga serviciul de transport public în comun”, a afirmat primarul Bacăului la începutul anului 2021. De atunci, edilul s-a răzgândit și vrea să cumpere din bani publici societatea al cărei contract l-a reziliat.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: Consiliul Local Bacau, Cristian Ghinghes, imobiliare, Liviu Miroseanu, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primaria bacau, Transport Public

Reader Interactions

Comentarii

  1. Veteranul a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 9:47 am

    Cam pute aceasta afacere, pute de rupe. Dupa aceasta prezentare e clar ca afacerea e una in pierdere pentru municipalitate. Unde esti DNA?

    Răspunde
    • Veterinaru a zis

      1 noiembrie 2022 la ora 11:11 am

      Baca un dus repede batrane daca pute… :)))

      Răspunde
  2. sandu a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 9:57 am

    inca un „succes” marca usereu viziteu. hai cu mandatul doi :)))))))

    Răspunde
  3. George a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 10:09 am

    De ce este necesar ? Conditie pentru a accesa fonduri europene .
    4 solutii :
    1. Achizitionarea companiei asa cum este : consider GRESIT mai ales ca este supraevaluata. (iar sinecuri) Un autobuz nou este cam 180.000 Euro asadar de 8.000.000 se achizitioneaza un minim de 32 autobuze noi . ( diferenta este necesara pentru alte costuri Ex amenajare depou )
    2. Divizarea SC Transport Public Sa in: Transport Public Imobiliar (ramane cu terenurile) + Transport public autobuze si logistica. Primaria achizitioneaza doar a doua parte care se ridica cam pe la 1.000.000 Euro . De diferenta se cumpara autobuze noi. (iar sinecuri)
    3. Infiintarea unei noi societati cu capital de 8.000.000 … (iar sinecuri)
    4. Initierea unei LICITATII „corecte” (in stil USR) pentru un nou operator (poate fi acelasi) dar care in Caietul de Sarcini sa aiba conditii mai clare si mai in folosul cetateanului.

    Răspunde
  4. Nicu a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 10:32 am

    Un lucrul este cert: Viziteu nu va mai reprezenta niciodată Bacaul, nici măcar consilier local. Greșeală făcută de băcăuani nu se mai repetă.

    Răspunde
    • andrei a zis

      1 noiembrie 2022 la ora 12:24 pm

      ba daaaaa. abia astept sa ia inca un mandat. pai cine a avut mintea creata sa il voteze prima data, are si pt tura doi. doamne ajuta :)))))) bacaul merita hastag usereu.

      Răspunde
    • Veteranul a zis

      1 noiembrie 2022 la ora 12:54 pm

      Sa dea Domnul!

      Răspunde
  5. radu a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 11:47 am

    Si uite asa, povestea se leaga de blocul de pe Teiului ( 144 apartamente) intre Soma si Parcul Fagaras. Primaria cumpara terenul si face cale de acces/ amenajeaza spatiu verde aferent imobilului. Proprietarul imobilului ramane cu banii si primaria cu cheltuiala… e bine zic…
    Dupa care locatrarii, nemultumiti ca si-au luat casa langa ghena orasului, vor face o petitie ca Soma creaza disconfort si polueaza ( cum s-a intamplat si cu abatorul din Gheraiesti)

    Răspunde
    • xxxyyy a zis

      1 noiembrie 2022 la ora 1:08 pm

      Casele erau in Gheraiesti inaintea abatorului!!!!mai informeaza-te!

      Răspunde
      • Votantul a zis

        1 noiembrie 2022 la ora 4:28 pm

        Sigur, in 65 cand a fost construit camplexul Avicola Gheraiesti erau numai vile acolo.
        Bacaul se termina la Palosanu, pe Stefan cel Mare crestea porumb.

        Răspunde
        • xxxyyy a zis

          2 noiembrie 2022 la ora 10:02 am

          Asa e!a adus civilizatia in zona!pana atunci nu era viata , era ca pe marte pana la Piatra Neamt!noroc cu agricola ca a dezvoltat zona!

          Răspunde
  6. Popovici Costel Ciprian a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 6:02 pm

    Și nu se poate face un contract nou cu familia Sechelariu , pentru S.C. Transport Public S.A. ?

    Răspunde
  7. politrucii nu vor piste pentru biciclete a zis

    1 noiembrie 2022 la ora 6:24 pm

    Unii care ar vrea sa dea 7.8 milioane de euro pe niste actiuni sa ia la cunostinta si sa-i anunte si pe cei asemeni lor din comunele limitrofe Bacaului ca se dau bani pentru psite pentru biciclete.Unde se dau?La Administratia Fondului pentru Mediu.Ati putea lega Bacaul de toate comunele limitrofe(si poate si mai departe) prin piste pentru biciclete ca sa nu mai fie nevoie sa ajungeti cu masina la padurile pe unde va plimbati cu bicicletele sau sa va puneti vietile in pericol pe biciclete pedaland pe sosea

    Ca o paranteza va aduc la cunostinta ca am devenit prea multi pentru cele cateva asa zise parcuri de cand v-ati adus toti activistii si propagandistii de la tara in Bacau.

    Ca o alta paranteza ati fi putut atrage finantare si pentru iluminatul public tot de la Administratia Fondului pentru Mediu dar ati pierdut ocazia.Ati preferat sa imprumutati 11 milioane de euro.,

    Daca e asa greu sa obtineti finantare de la A.F.M. cred ca 7,8 milioane de euro ar ajunge sa construiti piste pentru biciclete de jur imprejurul lacurilor din Bacau.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

UPDATE! VIDEO: Un șofer de microbuz, filmat cum lovește cu pumnii în cap o bătrână, pe ruta Bacău – Onești

Continuă surprizele pentru șoferii băcăuani! Se îngustează benzile de circulație pe Calea Mărășești, iar unele dispar de tot

Bărbat din Orbeni, arestat după ce a omorât doi câini

Percheziții la traficanți de droguri din Bacău. Doi dintre ei sunt elevi ai unor licee din municipiu

Fiul primarului din Traian, reținut pentru țepe de sute de mii de lei. Chiar și o firmă din Ucraina ar fi fost păcălită de făptaș

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

SOMA Bacău angajează mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

21 februarie 2023

Locuri de muncă disponibile la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

20 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • Constantin Teleoaca la UPDATE! VIDEO: Un șofer de microbuz, filmat cum lovește cu pumnii în cap o bătrână, pe ruta Bacău – Onești
  • Gicu la Continuă surprizele pentru șoferii băcăuani! Se îngustează benzile de circulație pe Calea Mărășești, iar unele dispar de tot
  • bogdan la Continuă surprizele pentru șoferii băcăuani! Se îngustează benzile de circulație pe Calea Mărășești, iar unele dispar de tot
  • Babaiatule la UPDATE! VIDEO: Un șofer de microbuz, filmat cum lovește cu pumnii în cap o bătrână, pe ruta Bacău – Onești
  • Gigi Bacauanul la Continuă surprizele pentru șoferii băcăuani! Se îngustează benzile de circulație pe Calea Mărășești, iar unele dispar de tot

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău