Ingredinte: 1 kg pește (crap, hering, stavrid, macrou), 400 gr. ceapă, 300 gr. morcovi, 500 gr. castraveți murați, 2 linguri pastă de tomate, 100 gr. măsline, 120 ml ulei, 75 ml vin alb sec, o legatură pătrunjel, 1-2 foi dafin, sare piper, cimbru.
Mod de preparare: Peștele se curăță, se înlătură capul, se spală și se taie în bucăți mici. Legumele se curață de coajă (inclusiv castraveții), se spală. Ceapa se taie mărunt, castraveții și morcovii se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, iar măslinele se opăresc. Ceapa, morcovii și castraveții se înăbușă în cinci linguri de ulei și puțină apă timp de 20-30 de minute. Se adaugă 1 l de apă, măslinele, piperul, sarea, cimbrul, foile de dafin și pasta de tomate cînd legumele sînt fierte, continuînd fierberea cinci minute, apoi se așează într-o tavă.
Bucățile de pește se sărează, se înăbușă în restul de ulei și se pune peste legume, se stropește totul cu vin, se presară pătrunjel tocat și se gratinează la cuptor pînă se face peștele.
Durata de preparare: o oră. Se servește caldă sau rece.
Lasă un răspuns