– interviu cu Gabriel Berca, candidat PNL la Senat
– Domnule Gabriel Berca, exercitati atributiile Secretarului General al Guvernului. Care sunt principalele dumneavoastra obiective din aceasta pozitie?
– Toate actiunile mele, atit in ultimele 6 luni de cind exercit atributiile Secretarului General al Guvernului, cit si in perioada cit am fost prefectul Bacaului, au avut la baza doua principii: calitatea serviciilor publice pe care le oferim oamenilor si corectitudinea si eficienta administratiei, in interes public.
Multi dintre politicieni nu au inteles ca ei sint in slujba oamenilor si nu invers. Eu si colegii mei liberali credem cu tarie ca administratia publica trebuie sa fie transparenta si sa lucreze pentru oameni. Acesta este si motivul pentru care am intrat in viata politica. Am luat atitudine ori de câte ori am vazut ceva incorect si nu fac compromisuri de la interesul public.
De altfel, cele mai importante masuri pe care le-am luat la Secretariatul General al Guvernului au urmarit tocmai aceste doua principii.
– Concret, care ar fi aceste masuri?
As aminti printre altele eliberarea pe loc a cazierului, reforma administrativa a RAAPPS, precum si masurile care-i privesc pe românii din strainatate, respectiv reforma consulara si modul in care sint respectate drepturile si interesele românilor de peste granite.
Pe de alta parte, Secretariatul General al Guvernului are un rol crucial in cadrul guvernului. Secretariatul General are atributii legate de politicile publice pe care le adopta un cabinet, de coordonarea si armonizarea acestora pornind de la o viziune politica. SGG urmareste indeplinirea programului de guvernare si evalueaza rezultatele masurilor pe care le ia guvernul.
„Guvernarea Tariceanu este guvernarea prosperitatii si cresterii economice, dar si a respectului pentru oameni.”
– Cum evaluati cei 4 ani ai guvernarii Tariceanu?
– As spune, in primul rând, ca guvernarea liberala este una a prosperitatii. Am reusit sa aducem României cea mai mare crestere economica din istoria sa moderna, aproape 9% estimat pentru 2008. Am creat aproape 600.000 de noi locuri de munca si am atras de 2 ori mai multe investitii decât in toata perioada 1990-2004, cca. 35 mld. euro.
Poate ca multi dintre oameni nici nu mai vor sa-si aminteasca de anii 2000 sau 2004, de cum traiau atunci. Cred ca este o mare diferenta acum fata de trecut. Si cind vorbesc despre bunastare si prosperitate nu ma refer la cifrele statistice care arata ca economia României a crescut, ci la acele lucruri concrete, practice, care se resimt in viata de zi cu zi a omului. Din ce in ce mai multi români isi cumpara o casa, o masina. Din ce in ce mai multi români isi permit sa plece in concediu in strainatate. Acestea sunt efectele vizibile ale guvernarii de dreapta.
Dar, guvernarea Tariceanu este si o guvernare a respectului pentru oameni. Preocuparea noastra a fost sa crestem nivelul de trai, sa crestem veniturile si sa rasplatim munca si valoarea. A fost nevoie ca liberalii sa vina la guvernare pentru ca pensionarii sa fie tratati, in sfârsit, cu demnitate si respect. Noi pretuim munca de-o viata a parintilor si bunicilor nostri. Stiti cit era punctul de pensie in 2004? 286 lei. Stiti cit este acum? 697 lei. De aproape 2 ori si jumatate mai mult.
O societate dezvoltata incurajeaza si rasplateste initiativa si meritele. Cresterea pensiilor nu a fost o masura sociala, rezultat al politicilor protectioniste ale statului, asa cum propune stânga politica, ci rezultatul cresterii economice, al politicilor de dreapta care au adus prosperitate.
„Noi, liberalii, vrem sa oferim oamenilor o viata mai buna. Asta am facut in cei 4 ani de guvernare, dar stim ca mai sunt multe de facut”
– Ce va propuneti in continuare, ca proiecte de viitor la nivel guvernamental?
– Ultimii 4 ani sint cea mai buna dovada a faptului ca politicile liberale de dreapta sint singurele capabile sa aduca bunastare fiecaruia dintre români. Stim ca mai sint multe de facut, ca au ramas probleme nerezolvate, ca nu toti românii traiesc inca la un nivel european. De aceea, sintem hotarâti sa ne continuam programul de dreapta, pentru a oferi oamenilor o viata mai buna.
Programul nostru de guvernare 2009-2014 isi propune sa transforme România in cea de-a 7-a putere economica a Europei si are la baza 7 prioritati.
As dori sa ma refer, in mod special, la una dintre ele: siguranta cetateanului si continuarea reformelor din administratia publica. Vrem o administratie moderna si eficienta, adaptata realitatilor societatii de azi, in care deciziile se iau transparent si la un nivel cât mai aproape de cetatean. Oamenii care sint direct afectati de hotarârile administratiei au dreptul sa fie informati si consultati. Dorim sa incurajam participarea civica, asa cum am facut si pâna acum.
De asemenea, continuarea procesului de descentralizare este un alt obiectiv al PNL. Si ma refer aici la transferul de noi competente de la nivelul ministerelor spre autoritatile locale si judetene, cu precadere in domeniile educatiei si sanatatii; la delimitarea mai clara a competentelor intre diferitele niveluri administrative; la dezvoltarea capacitatii administrative la nivel local prin promovarea zonelor metropolitane si la o alocare bugetara perfect transparenta.
– Pentru ca ati vorbit despre servicii de calitate si despre administratie eficienta, aveti in vedere si reducerea birocratiei?
– Fara indoiala. In actualul mandat, guvernul liberal a luat o serie de masuri pentru reducerea birocratiei. In perioada 2005-2008 numarul avizelor si taxelor a scazut cu 30%; s-a introdus plata on-line a taxelor si impozitelor; s-a introdus plata in contul unic; timpul necesar pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate s-a redus la 3 zile. Toate acestea inseamna mai putina birocratie, mai putin timp pierdut la cozi, mai putine acte de completat, mai putine obstacole pentru cei care vor sa inceapa o afacere. Vom continua masurile de reducere a birocratiei pe aceleasi principii.
„Experienta politica si administrativa a ultimilor ani mi-a aratat ca trebuie sa tinem cont de ambele perspective – locala si centrala”
– Ati fost prefect al Bacaului, acum candidati pentru un mandat de senator in judetul Bacau. Cum se vad lucrurile de la nivel local?
– La nivel local foarte multe depind de priceperea si efortul autoritatilor locale si celor care-i reprezinta pe oameni la nivel central. Masurile luate de catre guvern, sunt doar un prim pas. Ele trebuie dublate de masuri si proiecte la nivel local. Or, din acest punct de vedere, Bacaul, administrat tot de liberali, este un exemplu. In 4 ani, primarul Romeo Stavarache a transformat Bacaul dintr-un pol al coruptiei, asa cum il lasase PSD in 2004, intr-un pol de dezvoltare.
Este adevarat ca la nivel local trebuie sa tinem seama de problemele concrete ale oamenilor, care difera in functie de context si specific.
Mi-am dat seama ca este foarte important sa ai in vedere ambele perspective – locala si centrala. Experienta politica si administrativa a ultimilor ani mi-a aratat acest lucru. La nivel central se iau deciziile majore, dar care se reflecta in viata fiecarui român. La nivel local poti fi mai aproape de oameni, le poti cunoaste preocuparile si asteptarile.
Lasă un răspuns