Pelerinaje la Mecca
Doru CIUCESCU
În fiecare an, la Mecca, în Arabia Saudită, își dau întîlnire milioane de pelerini din întreaga lume arabă spre a-și proslăvi Profetul în cadrul unor ritualuri ce se desfășoară pe parcursul a 1o zile. Ca de obicei, și pelerinajul din acest an a fost marcat de incidente neplăcute: în busculadele provocate în timpul ritualurilor de la Mina, prin care erau lapidați cu pietre cei trei stîlpi ce-l simbolizeasă pe Satan, și-au pierdut viața 244 de persoane. În același timp, în Turcia, 429 de credincioși dintre participanții la Sărbătoarea Sacrificiului au fost spitalizați din cauza fracturilor și a rănilor pe care și le-au provocat cu cuțitele în timpul ritualurilor de sacrificare a oilor și vacilor. Mai multe despre tradiția pelerinajelor la Mecca ne relatează inițiatorul acestei rubrici, în rîndurile ce urmează:
Acum 20 de ani mă aflam, împreună cu soția și băiatul meu, în aeoportul Heliopolis din Cairo, în vederea îmbarcării în avionul cu destinația Alger. Privirea mi-a fost atrasă imediat spre grupurile mari de oameni, care păreau că fac figurație în serialul de desene animate „Epoca de piatră”. Toți bărbații erau rași pe cap. Femeile aveau coafuri simple, cu părul tăiat, în general, scurt, acoperit de o basma. Nu aveau voal. Fiecare era îmbrăcat cu un veșmînt lipsit de cusături, confecționat din două bucăți de pînză albă, fără mîneci, care îi acoperea de la umeri pînă la genunchi. Nu aveau pantaloni. În picioare purtau sandale, iar în mîini, spre deosebire de Fred și Barney, țineau… radiocasetofoane de dimensiunile unor…valize. Toți veneau de la Mecca, unde fuseseră în pelerinaj.
Fotoliul vecin celui ocupat de noi în aeronava Airbus 300 a companiei Egyptair fusese ocupat chiar de un pelerin. Am intrat în vorbă cu el și am aflat că era funcționar la o bancă din Alger. Vorbea franceza foarte bine. Îl chema Mumin (Credinciosul).
– „Cher Monsieur”, am început eu, aș dori să-mi explicați ce înseamnă pelerinajul la Mecca.
– În primul rînd trebuie să vă spun că la Macca pot fi făcute două pelerinaje: „al omra” – numit și pelerinajul mic, deoarece obligațiile rituale sunt mai puțin numeroase – și „al hijja”, numit și pelerinajul mare. Eu am făcut ambele pelerinaje, așa că pot să vă vorbesc despre oricare dintre ele. Voi începe, dacă doriți, cu pelerinajul mic.
– Vă rog, începeți așa cum credeți dumneavoastră că este mai bine, cu pelerinajul mic, am confirmat eu nerăbdător.
– Pelerinajul mic se poate face în orice perioadă a anului. Mai întîi, se ocolește de șapte ori Cubul (Al Caba), care este un edificiu aproape cubic, din lemn și piatră vulcanică, cu înălțimea de 15 metri și laturile de 10,6 metri și 12 metri, acoperit în întregime cu brocart negru. Acest edificiu se găsește în mijlocul curții cu lungimea de 538 metri și lățimea de 355 metri a Moscheii Sacre (Masjid al Haram). Apoi se parcurg de șapte ori cele cîteva sute de metri dintre colinele Safa (Stânca) și Marua (Piatra). Acest traseu este pavat și trece pe lîngă minaretul din colțul vestic al Moscheii Sacre. După aceea, bărbații își taie părul cît mai scurt sau se rad pe cap, iar femeile își taie o șuviță de păr. Pelerinajul mic poate fi realizat într-o singură zi. Ați înțeles?
– Da, desigur, continuați.
– Pelerinajul mare are loc între zilele de 8 și 12 ale lunii pelerinajului (dzu al hijja), care este a douăsprezecea lună a calendarului musulman. La început, se parcurge traseul dintre Al Caba și Muntele Arafat, trecîndu-se pe lîngă locurile denumite Mina, unde se găsesc trei stîlpi din piatră și Muzdalifa. Noaptea se petrece la Mina. Dimineața se pleacă spre Muntele Arafat și se urcă pe această colină înaltă de aproximativ 30 de metri. Spre seară, pelerinii se întorc la Muzdalifa, unde stau și noaptea. În dimineața zilei de 10 începe un sejur prelungit la Mina, pînă în ziua de 12 inclusiv. Acest sejur începe cu obligația fiecarui pelerin de a sacrifica un berbec. Bărbații se rad pe cap, iar femeile își taie o șuviță din păr. Apoi, bărbații nu-și mai rad barba. De asemenea, mai este obligația ca femeile și bărbații să nu-și mai taie unghiile pe toată perioada pelerinajului. Ei trebuie să lapideze dracii, reprezentați de trei stîlpi din piatră, care au înălțimea unui om, amplasați în mijlocul unui zid circular cu diametrul de 20 de metri și înalt de un metru. Este necesar ca fiecare pelerin să lovească, cu cel puțin o piatră, fiecare dintre cei 3 stîlpi.
– Dumneavoastră ați reușit performanța de a lovi cu cel puțin o piatră fiecare dintre cei 3 stîlpi?
– Trebuie să spun că mi-a fost foarte greu. Pelerinii sînt cu miile în jurul zidului circular și, datorită înghesuielii, mișcările mele erau mult stînjenite. Norocul meu este că sînt destul de înalt și vedeam destul de bine cei 3 stîlpi peste capetele celorlalți pelerini. Pietricele mai mici sau mai mari se găseau la tot pasul. Cred că am aruncat mai mult de 20 de pietricele pînă ce, în fine, am atins țintele. Dar, unii pelerini aruncă orbește spre stîlpi cît mai multe pietricele, ca să crească probabilitatea de reușită.
– Dar nu ați atins cu pietricele, din greșeală, pelerinii din cealaltă parte a zidului circular?
– Nu cred, dar eu, personal, am fost atins de multe pietricele. Dacă muream, conform tradiției musulame aș fi devenit martir și aș fi intrat în paradis. În aceste trei zile este necesar ca fiecare pelerin să-și facă timp și pentru a ocoli de șapte ori Al Caba, ca la pelerinajul mic. Ați înțeles?
– Desigur. Mai am o ultimă întrebare, deoarece se zărește aeroportul Houari Boumediene din Alger. De unde ați cumpărat radiocasetofonul?
– Este un suvenir pe care l-am cumpărat foarte convenabil dintr-un bazar din Mecca. Este fabricat în Taiwan. Aș fi cumpărat și alte produse, dar vama saudită permite scoaterea numai a unui singur produs electro-casnic, așa că am luat unul mai mare.
… Aeronava Airbus 300 a aterizat lin pe pista aeroportului, în exclamația de ușurare a pasagerilor, urmată de aplauzele lor frenetice. Domnul Mumin și ceilalți hagii și-au luat din port-bagajul de deasupra capului suvenirele fabricate în Taiwan ale hagialîcului. Aș fi dorit să merg și eu la Mecca, măcar pentru a-mi procura un radiocasetofon asemănător, dar, din păcare, încă din secolul VII accesul nemusulmanilor este interzis în acel sanctuar islamic.
Lasă un răspuns