• listele cu semnături au strînse de SLI Bacău și înaintate la București, pentru a susține propunerea sindicatului de majorare a procentului din PIB pentru educație
Peste 11.000 de băcăuani au fost de acord cu propunerea sindicaliștilor din învățămînt de modificare a Legii privind finanțarea acestui sector de învățămînt. Acțiunea de strîngere de semnături a fost inițiată la nivelul județului Bacău de Sindicatul Liber al Învățămîntului Bacău. „Listele cu semnături au fost finalizate. În total, la nivelul județului Bacău au fost strînse circa 13.000 de semnături. Însă, în urma verificărilor, au mai rămas doar 11.000. Semnăturile au dispărut fie pentru că unii nu dăduseră toate datele, iar alții se regăseau în mai multe locuri, pe cele trei variante ale foilor”, ne-a declarat Iulian Oprișan, vicepreședintele Sindicatului Liber al Învățămîntului Bacău.
Acțiunea de strîngere de semnături a fost inițiată de Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt (FSLI) și este motivată de faptul că, în prezent, învățămîntul este subfinanțat și sînt foarte mari probleme în acest domeniu de activitate. Sindicaliștii vor să uzeze de dreptul la inițiativă legislativă și au propus modificarea Legii învățămîntului, aceasta fiind prima acțiune de modificare a legislației inițaită de un sindicat din România. Prin propunerile făcute, sindicaliștii din învățămînt și susținătorii lor cer ca educația să primească minimum șase la sută din PIB, începând cu 1 ianuarie 2005, respectiv șapte la sută din PIB, de la 1 ianuarie 2007, pentru finanțarea învățământului de stat. Pentru ca modificările să intre în discuție, sindicaliștii trebuie să strîngă 100.000 de semnături, iar în șapte județe, între care și Bacăul, trebuie să se regăsească pe liste nu mai puțin de 10.000 de persoane cu drept de vot. „Noi ne-am angajat să strîngem 10.000 de semnături și am adunat 11.000. Dacă toate ar fi fost valabile, am fi devenit județul cu cele mai mulți susținători în privința modificării finanțării învățămîntului”, mai spune Iulian Oprișan. În județul Bacău sînt aproximativ 11.000 de angajați în învățămînt, însă semnatarii propunerii legislative sînt și persoane care nu au stat niciodată la catedră. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns