• conducerea Penitenciarului Bacău le-a dat drumul la 13 dintre ei la șapte ore după ce-a fost trimisă decizia judecătorilor • practic, aceștia au fost închiși ilegal șapte ore • apărătorii au cerut la termenul de ieri eliberarea celorlalți zece inculpați și restituirea dosarului la PNA pentru completarea urmăririi penale și refacerea rechizitoriului • judecătorii se vor pronunța astăzi
Cîteva rude, prieteni și ziariști s-au adunat luni noaptea la poarta Penitenciarului din Bacău. Toți vroiau să-i vadă ieșind pe cei 13 inculpați arestați în penitenciar. La miezul nopții expira termenul la care procurorii puteau face recurs împotriva deciziei de revocare a măsurii arestării, luată pe 4 februarie de judecătorii de la Tribunalul Bacău. Lumea a așteptat însă degeaba.
Gardienii de la poarta Penitenciarului ne-au privit aproape speriați cînd am ajuns și am întrebat dacă știu ceva despre eliberarea celor implicați în dosarul Transilvania. „Nu s-a pomenit așa ceva de cînd e închisoarea asta. Eliberările se fac numai pînă la ora 15.30, pentru că numai pînă atunci este program”, ne-a spus unul dintre ei, apoi s-a grăbit să închidă gemulețul prin care conversa cu cei de dincolo de gard.
Rudele și ziariștii s-au încăpățînat însă să aștepte. Cu atît mai mult cu cît între timp au sosit și doi subofițeri, angajați ai Penitenciarului. Toată lumea și-a închipuit că fuseseră chemați la serviciu pentru îndeplinirea formalităților de eliberare a inculpaților. După două ore, așteptarea s-a transformat încet, încet în neîncredere. Apoi, în certitudine. Toți au înțeles după ore de stat în frig că cei arestați nu vor fi puși în libertate decît dimineață.
Cu doar cinci minute înainte de ora 7.00, cînd cei 13 inculpați din penitenciar au fost eliberați, nu mai era nimeni în fața porților să-i aștepte. Nici soții, nici prieteni și nici ziariști. Întîmplarea a făcut ca amicul unuia dintre cei ieșiți din Penitenciar să afle și să vină imediat. El i-a dus pe o parte acasă și i-a anunțat telefonic pe alții.
Practic, inculpații aflați în Penitenciar au fost ținuți abuziv șapte ore după gratii, doar pentru că angajații și conducerea unității nu s-au ocupat de formalitățile de eliberare atunci cînd a fost trimisă decizia de eliberare de la Tribunal. Unii dintre cei care consideră că au petrecut o noapte în plus în penitenciar doar pentru că nu este program de eliberări, au povestit în cursul zilei de ieri că au fost treziți de la trei noaptea, s-au îmbrăcat, și au așteptat cîteva ore să plece acasă.
Un episod cu totul diferit a fost la Poliție, unde mai erau doi arestați, care au fost eliberați la 0.30, la puțin timp după ce a sosit faxul cu sentința Tribunalului.
O zi întreagă, inculpații au fost plimbați de la o instanță la alta
În cursul dimineții de ieri, la Curtea de Apel Bacău s-a judecat recursul înaintat de ultimii zece inculpați arestați, care se află în Penitenciar și arestul Poliției. Printre ei se află Carmen Negoiță, fostul director al Băncii Transilvania, șase funcționari bancari, Benoni Beca, liderul grupului „alcool”, și contabila sa, Daniela Vascan, precum și Dorinel Popa, din grupul „lemn”. Judecătorii nu au admis recursul lor, considerînd oportun ca ei să fie judecați tot în stare de arest preventiv. Apoi, la Tribunalul Bacău, au început audierile pe fond în acest dosar, în care sînt 42 de inculpați, acuzați de fraudă bancară, uz de fals, fals, asociere în vederea comiterii de infracțiuni sau spălare de bani. Dumitru Chele, Irinel Popa, Ingrid Petrescu, Mirel Buzdugan, Cătălina Florela Mihăilă Andreca, Ionel Mocanu, Aurel Boingeanu și Ștefan Șerbu nu au răspuns „prezent” la apelul judecătorilor. Dintre aceștia, doar Irinel Popa a fost eliberat în cursul dimineții de ieri, ceilalți fiind judecați în stare de libertate. Apărătorii au cerut instanței restituirea dosarului la Parchetul Național Anticorupție (PNA) pentru „completarea urmăririi penale și refacerea probatoriului”. Avocații au arătat din nou că nu au fost individualizate acuzațiile și faptele pentru care sînt învinuiți inculpații în dosar. „Clientul meu a cerut credite și i s-au dat. El nu este cu nimic vinovat. A fost o relație pur comercială între două părți. Dacă a fost ceva în neregulă, nu trebuia să i se acorde creditul”, a arătat Mihai Cliveti, apărătorul lui Benoni Beca.
Spiritele s-au încins cînd procurorul de ședință a arătat că sucursala băcăuană a raportat un număr mai mare de clienți și de credite pentru a obține anumite foloase. Magistratul a arătat că fosta directoare deține 81.000 de acțiuni la bancă, iar ceilalți foști funcționari alte cîteva zeci de mii. În afară de asta, ei au mai primit și bonusuri și prime. Singurul care nu are acțiuni la Banca Transilvania este fostul moderator de credite Eduard Colos. Intervenția procurorului a fost folosită de unul dintre apărători care a contestat imediat competența PNA de a instrumenta acest caz. „PNA nu este competent să instrumenteze acest dosar pentru că nu ne aflăm în fața unui caz de obținere a unor foloase necuvenite. Vă citez articolul 256 din Codul Penal care definește clar „folosul necuvenit”. Nicăieri în cuprinsul articolului nu este prevăzut ca folos necuvenit prima sau bonusurile primite la serviciu”, a arătat avocatul Marius Bîrgăuanu. Rînd pe rînd, avocați și inculpați au cerut un tratament egal cu cei eliberați, dar și cu fostul președinte al Băncii Transilvania, Iosif Pop. Președintele completului de judecată a anunțat după mai bine de cinci ore de audieri că pronuțarea se va face în cursul zilei de astăzi și în privința returnării sau nu a dosarului la PNA, dar și cu privire la situația celorlalți zece inculpați din arest. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns