• sancțiunile privind normele sanitar-veterinare au crescut de cîteva ori
De cîteva zile, cei care lovesc animalele, le chinuie, le părăsesc sau le cresc în condiții necorespunzătoare sînt pasibili de amenzi cuprinse între 3.000.000 de lei și 6.000.000 de lei. Aceste prevederi au fost cuprinse într-un act normativ, care a intrat recent în vigoare. Hotărîrea guvernamentală modifică și conținutul abaterilor de la normele sanitar-veterinare – în sensul sancționării unor fapte care nu erau considerate astfel -, și cuantumul amenzilor aplicate. Ceea ce am menționat anterior nu reprezintă singurele măsuri menite a proteja animalele. Persoanele bolnave sau purtătore de germeni patogeni au interdicție de a intra în exploatațiile și colectivitățile de animale fără control medical, sub pedeapsa unei amenzi cuprinse între 10 milioane și 15 milioane de lei.
Același act normativ majorează substanțial amenzile date pentru abaterile care vizează normele sanitar-veterinare în vigoare. „Nu mai există amenzi de 500.000 de lei – a declarat directorul Direcției Sanitar-Veterinare, Florin Velisar -, deci atragem atenția asupra respectării legii, pentru că altfel ustură la buzunar”. Cea mai măruntă încălcare a legislației se traduce în milioane bune plătite de contravenient. În această perioadă, controalele Poliției Sanitar-Veterinare se efectuează mai ales în tîrguri și oboare, unde godacii sînt la mare cinste. Totuși, comercializarea cărnii și a produselor de origine animală în alte locuri decît cele permise se pedepsește cu amenzi cuprinse între 5 și 10 milioane de lei. Deci, aviz celor care taie porcul și vînd carnea pe unde se nimerește. Mai mult, este indicat un control trichineloscopic, altfel amenzile sînt pe măsură, mergînd pînă la 30 de milioane de lei.
Interesant este că în actul normativ se prevăd amenzi cuprinse între 10.000.000 de lei și 15.000.000 de lei pentru utilizarea în hrana animalelor a resturilor menajere sau a deșeurilor și subproduselor de origine animală, indiferent de proveniență, dacă se încalcă normele sanitar-veterinare. Dacă o luăm în sens strict, cei care mai dau coji de pîine și resturi din mîncarea proprie la porci sau la vite ori gospodinele care pun cojile de ouă în hrana păsărilor (în ideea că sînt un supliment de calciu) încalcă legea.
Nu trebuie înțeles că unitățile economice sînt tratate mai blînd. Cele mai usturătoare sancțiuni pecuniare se referă tocmai la agenții economici. Funcționarea unităților de tăiere a animalelor, precum și a celor de colectare, depozitare, prelucrare, procesare și valorificare a produselor de origine animală fără asistență de specialitate înseamnă amenzi între 40 și 70 de milioane de lei, plus suspendarea activității pînă la remedierea deficienței. De asemenea, neîndeplinirea condițiilor de funcționare angajate în declarația pe propria răspundere dată de agenții economici – persoane fizice sau juridice – pe propria răspundere se pedepsește cu amenzi de 50-100.000.000 de lei. La fel de aspru se pedepsesc delictele privind nerespectarea condițiilor impuse la importul exportul, și tranzitul animalelor, produselor de origine animală, a furajelor sau alte mărfuri supuse controlului sanitar-veterinar. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns