Noua investiţie de 1,7 milioane de euro făcută de Grupul Agricola Bacău în această lună la fabrica de salamuri crude-uscate, despre care ziarul nostru v-a informat deja, ar putea fi recuperată în circa trei ani. Angelica Şmil, directoarea societăţii Salbac din Agricola, care administrază liniile de fabricaţie de salamuri şi produse crude-uscate, s-a declarat optimistă în acest sens şi a a argumentat cu rezultate aflate pe un trend crescător din ultimii cinci ani, dar şi pe estimările pentru anii 2015 şi 2016. „Sunt directorul Salbac din 2010 – a spus Angelica Şmil. Atunci am intrat pe un drum nou, pe o piaţă în scădere, dar modernizarea de acum este una intensivă. Nu mai aveam capacitate de producţie în fabrica veche. Salamul de Sibiu a crescut de la 389 de tone, în anul 2009, la 731 de tone în 2013, iar în 2014 sperăm să livrăm circa 850 de tone. Pentru că această investiţie trebuie recuperată în trei ani, ne-am propus pentru 2015 să ajungem la 900 de tone, iar în 2016 la 1.000 de tone. Pentru 2017 şi 2018, cred că vom putea face un nou upgrade.”
Cota de piaţă a salamurilor de Bacău, foarte importantă, a crescut de la 0,86 la 1,1%, iar în perioada 2010 – 2011 s-a ajuns la 1,22%. „În procente pare puţin – a precizat directoarea fabricii -, dar s-au cheltuit foarte mulţi bani pentru a ne aşeza pe rafturi în România. Valoric este o cotă mai mare, de la 1,11 la 2,40% astăzi, valoare crescută de Salamul de Sibiu, care este lider de piaţă şi este undeva la 41 sau 51 ori 55%, în funcţie de sezonalitatea din România.”
Cifra de afaceri de la Salbac a fost, în 2009, de 51 de miliaone de lei, în 2013 de 88 de milioane de lei, iar pentru 2014 producătorii şi-au propus 85 de milioane. Până la nivelul lunii iulie s-a ajuns, deja, la 51 de milioane (cât în tot anul 2009). În 2015 şi în 2016 estimarea este pentru 109 milioane de lei, respectiv 120 de milioane. „Şi profitabilitatea este un indicator foarte important – a mai spus Angelica Şmil. Dacă în anul 2009 eram pe pierdere, din investiţia SAPARD din 2008, am evoluat la 375.000 de lei în 2011, când am cheltuit foarte mult pentru cota de raft, 1,437 de milioane în 2012, la 3,601 milioane anul trecut şi ne-am propus şase milioane în acest an (deja aveam patru milioane pe şapte luni). Pentru 2015 sperăm opt milioane de lei. Dacă pentru 2009 am avut 4,09% profitabilitate, ne-am propus 6% în 2015, iar în 2016 zece milioane de lei. Deci, putem recupera investiţia de acum în trei ani, pentru cei 1,7 milioane de euro.”
Salbac are şi instrumentele de siguranţa alimentului la nivel înalt. Acestea îi deschid porţile către export, iar producătorii au recunoscut că tind către aceasta. Chiar şi fabricaţia de mici a crecut spectaculos. S-a pornit, în 2012, de la un kilogram, iar astăzi vând 600 de tone.
Lasă un răspuns