După o binemeritată vacanță – de fapt un fel de a spune, pentru că pictorii nu au fost în vacanță, ci cei mai mulți dintre ei s-au aflat în tabere de creație – iată că lumea frumoasă a artiștilor plastici și nu numai s-a reunit din nou în seara de joi, 30 octombrie, la Galeriile Karo, la vernisajul unei alte expoziții inedite.
Este vorba despre vernisajul expozitiei de pictură “Mănăstirea Râşca 2014”, în care regăsim trei pictori băcăuani, Ilie Boca, Dumitru Macovei şi Ion Mihalache, şi trei bucureşteni: Ion Grigore, Ştefan Pelmuş şi Mihai Sârbulescu.
Această expoziţie este rodul creaţiei artiştilor enumeraţi mai sus, care în perioada 5-12 septembrie 2014 au participat la tabăra de pictură organizată de Galeriile Karo în colaborare cu Mănăstirea Râşca. Astfel, artiștii plastici revin pe simezele Galeriilor Karo, bucurându-i pe iubitorii de frumos cu creațiile lor.
Cu prilejul aceluiaşi vernisaj, Ştefan Pelmuş a prezentat publicului băcăuan şi noul său album de pictură.
Tabăra de pictură a fost organizată de Galeriile Karo în parteneriat cu Mănăstirea Râșca, loc unde pictorii au cazati în perioada 5-12 septembrie 2014. Ei au pictat fără să fie tulburati oriunde au dorit. Pe data de 10 septembrie a avut loc și o expozitie de două ore cu lucrările realizate acolo, picturile fiind expuse chiar în grădina mănăstirii, putând fi admirate de către localnici credincioși, turiști ş.a. Astfel, pictorii au așezat în tihnă pe pânză frumusețile naturale care înconjoară mănăstirea ctitorită de domnitorul Petru Rareș.
”Pot spune că pentru pictori fost un prilej de relaxare și contact cu mănăstirea – a spus la vernisaj Costel Ținteanu, proprietarul Galeriilor Karo. Noi suntem deschiși în privința unor astfel de momente frumoase și avem în vedere continuarea lor”. Despre frumoasa expoziție și despre fiecare artist în parte a vorbit şi artistul Vasile Crăiță Mândră.
Lucrările semnate de cei şase pictori vor putea fi admirate în continuare la Galeriile Karo, din strada Oituz, nr 45, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 11-17, până la sfârşitul acestui an.
Mănăstirea Râșca se află 20 de kilometri de Fălticeni, iar istoria ei începe undeva prin 1512. Pictura interioară și exterioară a fost executată între 1551 și 1554. Este monument UNESCO și singura biserică cu pictură exterioară realizată de greci – Stamatello Cotronas, în 1552. Mănăstirea a devenit în ultimii ani una dintre destinațiile favorite ale multor artiști, scriitori, pictori, aici având loc o multitudine de proiecte și manifestări culturale. (Mihaela Băbușanu)
Lasă un răspuns