Potrivit Ministerului Agriculturii, în România există 18 judeţe care nu au niciun produs tradiţional atestat, ceea ce ridică semne de întrebare asupra târgurilor care se organizează permanent în zonele aglomerate.
Autoritățile chiar avertizează chiar cumpărătorii să ocolească marfa din Bacău, Bistriţa – Năsăud, Harghita sau Iaşi pentru că aceste judeţe nu au niciun produs tradiţional atestat. În schimb, un sfert din piaţa acestor produse provine din judeţul Braşov.
Pentru ca produsele să fie atestate trebuie realizate doar din materii prime locale, să nu conţină aditivi alimentari şi să fie făcute după o reţetă şi procedee tehnologice tradiţionale.
Producătorii din unele județe au vrut fără succes să înscrie astfel de produse. Un exemplu este Harghita unde producătorii au încercat să obţină avize pentru cașcaval de casă, pâine tradițională din făină de alac și pâine de casă din cartofi. Toate au fost, însă, respinse.
Județul Bacău a avut înregistrate produse tradiționale până în anul 2012, dulceața de mure, căpșuni, zmeură, siropul din mugur de brad, zacusca și borșul de putină, toate din zona Asău. Din 2013, acești producători au dispărut din evidențele Ministerului Agriculturii.
vivian a zis
Cuuuum? Nici produsul ,,benea” nu este recunoscut? 🙂
Fanica+Hawkins a zis
Ba are , PROSTIA……