Municipiul Bacău se pregătește, alături de 22 de comune limitrofe, să desemneze prin licitație firma care va face salubrizarea în următorii 8 ani. În acest moment, de colectarea și transportul deșeurilor se ocupă compania SOMA SRL, care activează în domeniu de peste 20 de ani și al cărei ultim contract cu municipalitatea datează din 2005.
Documentul a fost încheiat pentru 5 ani, dar SOMA a reușit să prelungească perioada la 20 de ani. Asupra acestui aspect atrage atenția senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean și al ADIS (asociația care se ocupă de salubrizare din partea primăriilor).
Liderul social democrat a salutat, pe Facebook, organizarea licitației și a semnalat întârzierea cu care se produce. „Felicitări, ADIS, … atât de stigmatizatul ADIS! O licitație pentru salubrizare în municipiul Bacău nu s-a mai organizat de vreo 13 ani! De ce? Fosta administrație PNL are întregul răspuns. Deși erau obligați de condiționalitațile ISPA să organizeze o nouă licitație prin 2010, foștii conducători de la Primăria Bacău au căutat toate metodele să tergiverseze și să amâne organizarea unei noi achiziții publice. Ba mai mult, în premieră națională – cred – au adiționat contractul inițial de 5 ani, pentru o perioadă de 20 de ani (lucru greu de imaginat că poate fi legal)”, a notat senatorul Benea.
„Îmi doresc ca cei de la PNL sau din foștii aleși locali să aibă opinii pe acest subiect, ca să mai putem oferi detalii suplimentare. Placa aia cu «Bogatu» să o mai schimbe că s-a răsuflat”, a mai spus liderul social democrat. El s-a referit la faptul că prelungirea contractului cu SOMA s-a făcut în Consiliul Local Bacău, chiar la propunerea unui consilier local PSD, George Bogatu.
Așa cum Ziarul de Bacău a mai scris, prelungirea contractului cu SOMA este un fapt care ridică semne de întrebare și a fost una dintre rotițele care au blocat derularea investițiilor europene în domeniul salubrizării.
Prelungire de 20 de ani
Municipiul Bacău a semnat pe 5 ani contractul cu SOMA SRL, pe 1 august 2005, fiind prevăzută posibilitatea prelungirii cu maximum alți 5 ani. Peste numai 2 ani însă, în 2007, la solicitarea SOMA, care avea nevoie de un contract de durată pentru acoperirea investițiilor, Consiliul Local Bacău votează prelungirea cu 20 de ani a contractului de salubrizare.
După ce administrația PNL de la acel moment și-a dat seama că prelungirea ar putea fi ilegală, s-a dat o nouă HCL, prin care s-a menționat că prelungirea este pe 20 de ani, dar numai până la organizarea unei licitații și desemnarea legală a unui operator. Această licitație se putea face din 2010, dar documentația a fost ținută la sertar de Primăria Bacău până în 2016, după schimbarea puterii locale.
Predată către ADIS în 2016, documentația întocmită de Primăria Bacău a trebuit adusă la zi, deoarece era depășită la informațiile despre populație, legislație etc.
Unul dintre efectele prelungirii contractului cu SOMA a fost că s-a depozitat gunoi neconform în Celula I – la fel cum s-a făcut din tot județul – ceea ce a dus la declanșarea unor incendii, dintre care cel mai puternic în august 2017.
Primăria Bacău a reclamat la DNA, în septembrie 2017, modul în care a fost pus în practică un memorandum cu Uniunea Europeană, referitor la managementul deșeurilor, semnat în 2006 dar nerespectat în totalitate de administrația locală.
Șefii Primăriei au pus și problema contractului cu SOMA, care a fost prelungit cu 20 de ani fără să se prevadă colectarea selectivă a gunoiului și au fost zădărnicite demersurile pentru organizarea unei licitații noi, pentru desemnarea unui operator care să colecteze selectiv deșeurile.
Prighena a zis
Trei idioti care au distrus Bacaul, Benea vb de gunoaie, el care s-a ocupat direct si este „bagat in gunoaie pana la gat” cu ADIS. Afacerile cu gunoaie sunt „deliciul” acestuia pt sumele care se ruleaza fara a face nimic, decat a le transporta la groapa cat si pt lucrarile de la celula I si II.
Cetatean a zis
ȘI CA DE OBICEI…. CINE RĂSPUNDE PENTRU ASA CEVA….!!!
Mircea a zis
Parca era unu care se numea Benea, sef de consiliu judetean, atunci nu era asa nemultumit de Soma. Poate ne explica cum cara cei de la Romprest gunoiul sortat la groapa, ca va ca incarca tot la gramada gunoiul. Oare cum a castigat Romprest cu un pret mai mare licitatia pentru gunoi in detimentul Soma care avea un pret mai mic? Ca primariile umfla valoarea taxelor de salubrizare ca si camatarii este dovedit, daca tot faceti o licitatie noua, de ce nu modificati si modul de calcul al taxei, pentru ce o tona de gunoi e mai scumpa la firme? O fi mai grea? De ce nu se poate plati in functie de domeniul de activitate sau in baza unei declaratii, banuiesc ca o firma de proiectare nu produce gunoi cat un restaurant sau firma de constructii, cei care produc mult gunoi ar trebui sa aiba tomberoane separate fata de restul si sa plateasca cantitatea produsa, daca este prins ca foloseste tomberoanele publice sa fie amendat. E prea problematica si dubioasa treaba cu salubrizarea si costurile umflate de catre primarii pentru a avea bani de risipit pe tot felul de cheltuieli inutile si combustibil de furat.
Anonim a zis
Poate nu stiti dar de la 1 ianuarie 2019 taxa de gunoi la firme se calculeaza la numarul de angajati in cuantum de 14,95 lei/persoana/luna (in crestere in fiecare an) si se plateste LA PRIMARIE. Contractele facute direct cu Romprest devin nule.
Va dati seama ce enormitate? Angajatul plateste taxa de gunoi acasa in rural (6,82 lei/persoana/luna-crescuta cu 56% fata de 2018) si patronul mai plateste si el 14,95 lei lunar pentru acelasi om. Cumulat, la primarie se platesc aproape 22 lei lunar pentru un cetatean care, ghinion, este si angajat.Dar daca ai 1000 de angajati? Si astea sunt sumele in rural. La oras sunt cu mult mai mari.
Neculai a zis
1. Cine crede ca in celula 2 se depozitează conform e și prost și naiv. Nu-i așa dle Benea?
2. Dl Benea de ce și-a dat demisia din functia de președinte adis? De ce nu a scos nici un cuvânt in momentul in care Romprest și ecosud au anunțat blocarea colectării și depozitarii? S-a trezit măria sa?