Eco Sud SA a notificat toți primarii din județ și ADIS (asociația care se ocupă de salubrizare pentru toate primăriile) că va sista de la 7 ianuarie 2020 recepționarea gunoiului adunat din județul Bacău. Practic, zilnic, cele 400 de tone de deșeuri care se produc vor rămâne pe străzi. Municipiul Bacău ar urma să fie înecat în 150 de tone de gunoaie pe zi. Și anul 2019 a început cu o criză a deșeurilor, cauzată de datoriile acumulate de localități.
„Cererea Eco Sud reflectă necesitatea stringentă de ajustare și modificare a acestor tarife, aferente anului 2014, astfel încât să reflecte costurile reale suportate de Eco Sud la nivelul anului 2020”, se precizează în notificarea Eco SUD adresată ADIS, Consiliului Județean și celor 93 de primării din județ.
Ajustarea cerută de Eco Sud ar trebui să se facă potrivit Indicelui Prețurilor de Consum comunicat de INS, iar modificarea ar presupune actualizarea tarifelor în funcție de condițiile reale de prestare a activității, când intervin schimbări majore în structura costurilor.
Dacă în urmă cu un an, criza deșeurilor a fost declanșată, pe lângă neplată, de apariția taxei pentru „contribuția la economia circulară”, de 30 de lei pe tonă, acum Eco Sud va trebui să încaseze 80 de lei pe tonă. Contribuția la economia circulară care are ca scop încurajarea reciclării, iar taxa ajunge la stat.
Operatorul gropii de gunoi a Bacăului încasează acum pentru depozitare 89 de lei + TVA pe tonă și cere, de la 1 ianuarie 2020, 165 lei + TVA pe tona de deșeuri, în creșterea prețului fiind incluse ajustarea și majorarea. Banii sunt plătiți de primării prin ADIS, din taxele de salubrizare achitate de populație și agenții economici.
În prețul depozitării intră și sortarea deșeurilor reciclabile, care va crește de la 3 lei pe tonă la nu mai puțin de 1.348 de lei pe tonă. Motivul este cantitatea extrem de mică de deșeuri reciclabile colectate separat și aduse la stațiile de sortare de la Bacău, Onești și Moinești. Practic, din 12.000 de tone lunar, doar 150 de tone se colectează separat, deși normele indică un necesar de minimum 10% din cantitate.
Vom reveni cu reacția autorităților.
Adybc a zis
Sunt multi lacomi pe lumea asta. Dar pe finalul anului, cand oamenii obisnuiti,chinuiti de povara unor ani din ce in ce mai grei,se gandesc poate la putina liniste si fericire, apar la rampa cei a caror lacomie este imposibil de satisfacut. Atunci,cand presupun ei ca lumea este mai putin atenta,pe furis daca se poate,cauta sa se asigure ca la anul vor profita si mai mult de populatie.
Am sa va rog sa observati cum bancile,firmele de utilitati, institutiile statului si nu numai,constata an de an nevoia de a ne taxa si mai mult,din fel si fel de motive,unele dintre ele aberante. Ajusteaza indexarea si majoreaza ajustarea ca peste cateva luni unii dintre ei sa se burice cu ce profituri babane raporteaza. An de an. Ei „lucreaza” si de sarbatori pentru „binele” nostru. Nu pot sa zic decat satura-i Doamne! Caci noi nu putem.
Adybc a zis
Ajusteaza indexarea si majoreaza actualizarea.