• procurorii de la Parchetul Național Anticorupție au mai emis, ieri, încă un mandat de arestare • polițiștii l-au arestat și pe unul dintre oamenii de afaceri pe numele căruia fusese emis mandat în lipsă săptămîna trecută • fosta directoare a băncii și liderii celor două grupuri, „lemn” și „alcool”, rămîn în arestul poliției • decizia a fost luată de un complet de judecată care a luat aceeași hotărîre și în cazul altor șapte învinuiți • în acest caz au fost învinuite pînă acum 27 de persoane
Evenimentele în dosarul Banca Transilvania se derulează cu repeziciune. În timp ce pe de o parte avocații acuză vicii de procedură care duc la nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate pînă acum, respectiv emiterea mandatelor de arestare și arestarea preventivă pe 30 de zile, procurorii au mai arestat încă o persoană. Este vorba de Georgel Grigore, administratorul firmei Silf, care își are sediul chiar în incinta celui mai frumos imobil din oraș: Casa Albastră. În afară de asta, arestul poliției s-a mai îmbogățit cu încă un locatar, respectiv Dan Ion Lășcan, pe numele căruia fusese emis mandat în lipsă săptămîna trecută. Fosta directoare a băncii Carmen Negoiță, contabila șefă a societății Amapolla administrată de Benoni Beca, Daniela Vascan, și oamenii de afaceri Codrin Polac, Cătălin Berzunțanu, Marcel Petru Rusu, Mirel Anghel, Cătălin Petrescu, Dorinel Popa, Benoni Beca și Liviu Dorneanu au făcut plîngeri pentru revocarea măsurii arestării sau înlocuirea mandatului cu obligația de a nu părăsi localitatea pe timpul procesului. Cererile lor au fost respinse ca neîntemeiate.
Posomorîtă și această zi a audierilor celui de-al doilea lot în dosarul Banca Transilvania. Parcă toate lucrurile merg pe un făgaș cunoscut de acum. Ploaia insistentă și sîcîitoare, aglomerația din tribunal, grefierele care cară munți de dosare cocîrjate de greutatea lor, bătrîni confuzi purtați prin tribunale de cine știe ce pricini de pămînt, avocați înconjurați de clienți și ici-colo cîte un „băiat de cartier”, cu geacă de piele, care merge legănat, a rață șmecheră, urmat de cîte o „femeie” și rudele ei. Ea a fost înșelată „la sentimente”, a fost sedusă și abandonată de mișel și chiar lăsată borțoasă, iar acum a venit la dom’ judecător să-și spele onoarea. Printre ei se remarcă clar o categorie aparte: femei în general bine îmbrăcate, cu priviri încețoșate din cauza plînsului sau bărbați îngrijiți care privesc taciturn în gol. Sînt rudele celor aduși în cel de-al doilea lot în dosarul Banca Transilvania . Stau adunați la un loc, solidari unii cu alții. Pe la prînz începe agitația. A ziariștilor prezenți la audieri. Se împart locurile strategice din spatele Tribunalului, unde sînt aduși din arest învinuiții. Este ziua în care se prezintă în fața judecătorilor fosta directoare a băncii și liderii celor două grupuri: lemn și alcool.
Apar și mașinile poliției. Primele coboară femeile. Carmen Negoiță, fosta directoarea a sucursalei din Bacău a Băncii Transilvania, vede aparatele de forografiat și camerele de luat vederi și încearcă să se ascundă acoperindu-și capul cu mîneca hainei. Apoi coboară bărbații. Aceeași pereche de cătușe îi leagă la propriu pe Benoni Beca și Dorinel Popa. Se grăbesc să intre în Tribunal. La celălălt capăt al holului rudele s-au îngrămădit să-i vadă măcar fugar pe cei arestați. Avocații intră în sală rînd pe rînd sub privirile îngrijorate și invidioase, parcă, ale rudelor. Cînd și cînd se aude vocea mai puternică a cîte unuia dintre apărători și se face liniște. Unii dintre noi află că ferestrele din sala de judecată sînt deschise și că de afară se poate auzi ce se discută înăuntru. Ne postăm la unul dintre geamuri taman la timp ca s-o auzim pe Carmen Negoiță care cerea clemența judecătorilor pentru eliberarea ei din arest. Drept argument, ea a adus faptul că nu are cine să aibă grijă „de copilul de 18 ani și de căsuța, în valoare de șapte miliarde de lei”.
Plecăm amețiți de la ferăstruică. Tupeul nemăsurat al vorbelor ei era greu chiar și de ascultat. Peste tupeul directoarei, care cerea clemență ca să-și îngrijească casa luxoasă a trecut și judecătorul. Cît despre băiatul fostei directoare, judecătorul i-a spui lui Carmen Negoiță că acesta, la cei 18 ani, poate să aibă singur grijă de sine.
Ne întoarcem pe hol, alături de rudele mai sărace ale afacerii. Așteptarea se simte din nou, apăsătoare, în aer. După o oră și jumătate avocații ies în stol. „Se dă pronunțarea la ora 15 și un sfert”, anunță unul dintre ei. Toată lumea aprinde cu înverșunare cîte o țigară. În sfîrșit, în sală intră din nou completul de judecată. În nici un minut se anunță soluția: cererile sînt respinse ca nefondate, iar învinuiții rămîn în arest. Pe hol, avocați și rude se consolează unii pe alții: „Era de așteptat după decizia de vineri, cînd au fost respinse cererile celorlalți. Ce, credeți că pentru grupul de astăzi s-ar fi dat altă soluție?”, se întrebau retoric unii pe alții. Noi, ziariștii, ne repezim la ieșirea din spate a Tribunalului. După noi vin și rudele. Unele dintre ele se apropie mai curajoase de mașinile poliției. Nu prea aproape ca să nu le facă greutăți alor lor. Speră să le mai poată arunca o șoaptă de îmbărbătare, să le mai spună noutăți de acasă sau să le explice cine știe ce strategie de apărare. După scurte declarații date ziariștilor de Benoni Beca, mașinile poliției se pun în mișcare. Rudele lor se împrăștie și ele. Ploaia continua să cadă insistent și sîcîitor.
Judecătorii au fost la fel de inflexibili ca și vineri
Fosta directoare a Băncii Transilvania, Carmen Negoiță, și încă șapte administratori sau angajați ai lor au fost audiați de judecători în vederea susținerii plîngerilor împotriva măsurilor de arestare preventivă decise de procurorii Parchetului Național Anticorupție (PNA). Avocații spun că este aproape imposibil să formuleze o apărare atîta timp cît nu au acces la dosarele clienților lor. „Instanța a recunoscut că a văzut dosarele învinuiților, dar noi pe masa lor nu am văzut decît niște dosare în care erau niște copii xerox ale ordonanțelor privind luarea măsurii de arestare și mandatele de arestare. Cel mai grav este că nu avem acces noi, apărătorii, la dosare, că nu există probațiunile pe baza cărora s-a făcut arestarea și, mai mult, nu există nici măcar declarația celui arestat, declarație care i s-a luat înainte de reținere. Toate acestea, precum și hotărîrea completului de astăzi ne îndeamnă să facem recurs la Curtea de Apel”, declară Mihai Cliveti, apărătorul lui Benoni Beca și al fostei directoare a băncii, Carmen Negoiță.
Înainte de a urca în mașina poliției, interpelat de ziariști, Benoni Beca a spus dintr-o răsuflare: „E o mascaradă totală, o bătaie de joc. Nu există prejudicii și am fost folosiți pentru o răzbunare politică. Noi avem garanții, avem de toate. Vă dați seama ce-au făcut acuma. Dacă ne-ar da drumul, ar intra și ei la spălare de bani. De asta le e frică, totul vine dictat de la București. Nu este nimic adevărat din ce spun ei. Ne-au ascuns dosarele, avocații noștri nu au acces la dovezi ca să ne aprere. Totul este o bătaie de joc”, a spus iritat Beca.
Între timp, procurorii PNA au mai emis un mandat de arestare pe numele lui Georgel Grigore, administratorul firmei Silf, cu sediul în clădirea Casei Albastre, din imediata apropiere a Stadionului. Polițiștii l-au arestat și pe Dan Ion Lășcan, administratorul firmei Pencip Com SRL din Săvinești, pe numele căruia se emisese mandat de arestare în lipsă de pe 10 octombrie. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns