Cei care doresc să cumpere carne de porc și produse tradiționale – caltaboși, tobă, cîrnați, sîngerete etc. – pentru sărbători este bine să o achiziționeze de la surse verificate, altfel există riscul să contracteze maladii grave. În perioada sărbătorilor de iarnă, angajații Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Bacău își vor îndrepta atenția asupra celor care vînd astfel de produse, mai ales în oboare. Directorul DSV, Florin Velisar, a atras atenția că pericolul cel mai mare în cazul cărnii de porc neverificate este trichineloza. În primă fază, boala se instalează o serie de tulburări digestive – senzații de greață, vomă -, crampe musculare etc. În această fază, boala este tratabilă. Dacă este privită cu indiferență, maladia se agravează și pacientul moare.
Pentru a se evita problemele, cei care sacrifică porci îi pot verifica. Examenul trichineloscopic poate fi făcut la orice punct sanitar-veterinar din piețele județului sau în orice comuna unde este medic veterinar. Pentru cei care locuiesc în localitatea unde se solicită controlul, acesta este gratuit. Pentru cei din alte localități, prețul examinării este de 39.000 de lei. Este important de reținut că nu orice bucată de carne de porc este bună pentru examenul trichinelorscopic, ci doar mușchii intercostali și cei ai diafragmului. . Mușchiul de pe pulpă sau din alte locuri nu este bun. Mai trebuie reținut că amenzile pe care angajații DSV le pot aplica celor care încalcă normele în vigoare au crescut de la 1 decembrie. Sacrificarea necontrolată de animale se amendează cu sume cuprinse între 5 și 10 milioane de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns